Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětem výrazně omezili v Číně online hry: „Elektronickou drogu“ jen tři hodiny týdně

Autor: ČTK, for - 
30. srpna 2021
20:53

Čína znovu omezila čas, v němž smějí děti hrát onlinové hry. Od 1. září to bude možné jen tři hodiny týdně, a to v pátek a o víkendových dnech nebo o svátcích vždy mezi 20:00 a 21:00. Oznámila to dnes agentura AP, podle níž je to nejpřísnější zásah do tohoto odvětví v Číně.

Peking vydal regulaci už v roce 2019, kdy dovolil nezletilým hrát počítačové hry hodinu a půl denně a tři hodiny o svátcích.

Restrikce Pekingu dopadají na velké technologické společnosti jako NetEase nebo Tencent, jejíž hra Honor of Kings je celosvětově velmi oblíbená.

AP napsala, že akcie firmy Tencent dnes ještě před ohlášením dalšího omezení oslabily o 0,6 procent a že od únorového vrcholu se její tržní hodnota snížila o více než 300 miliard dolarů (6,5 bilionu korun), což přesahuje celkovou hodnotu firem Nike nebo Pfizer. Akcie společnosti NetEase při otevření obchodování v New Yorku klesly o devět procent.

„Elektronická droga“

Omezování videoherních společností v Číně souvisí se strachem z jejich společenského vlivu, píše AP. Firma Tencent na tyto obavy nedávno zareagovala oznámením, že sama omezí přístup nezletilých ke svým produktům na hodinu denně a dvě hodiny o svátcích a že neumožní nákup dětem mladším 12 let.

Tencent tehdy reagovala na kritiku odvětví v čínském tisku. Státní list Economic Information Daily začátkem srpna označil internetové hry za elektronické drogy, protože se u dětí na ně vytváří závislost. Nad hrou Honor of Kings podle listu tráví studenti i osm hodin denně.

Čína v minulých měsících regulovala také oblast elektronického obchodu a výuky. Firmy nabízející doučování školních předmětů mohou být pouze neziskové.

Video  Na řepkovém poli v Rovné se objevil obří Pac-Man.  - Blesk
Video se připravuje ...

Josef124 ( 13. února 2022 10:28 )

Tak u nás by takové omezení neprošlo. Děti tráví přes zimu u počítače hodně času. O víkendu se pro ně snažím vymýšlet program, ale přes týden jezdím dlouho z práce, takže to toho času moc nemám... Naštěstí nehrají nic špatného. Našli si hry zdarma na http­s://ww­w.hr­ajzdar­ma.cz/ a tam jsou pěkné, klidné hry.

kojot777 ( 30. srpna 2021 21:55 )

Cinani maji vic rozumu nez zapad.

Zobrazit celou diskusi