Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obrazy zkázy: Hurikán Ida v USA zabíjel a způsobil spoušť, přišlo však i rabování

Aktualizováno -
30. srpna 2021
21:01
Autor: ČTK, Mii, kal - 
29. srpna 2021
09:27

Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal první oběti. Tou druhou je patrně utonulý řidič, přesnou příčinu jeho úmrtí stanoví pitva. Ačkoliv postupně zeslábl, nechal ta sebou spoušť. Stále ho ostatně provází vítr o síle 155 kilometrů v hodině a vydatné srážky.

Ida se stala pátým nejsilnějším hurikánem, jaký kdy zasáhl pevninu, poznamenala agentura AP. Armádní ženisté podle svého mluvčího Rickyho Boytta zaznamenali, že se pod náporem živlů obrátil tok řeky Mississippi.

„Nikdy v životě jsem nic tak velkého nezažil,“ prohlásil sedmadvacetiletý Robert Owens, který v Baton Rouge sledoval oblohu ozářenou výbuchem transformátoru, zatímco poryvy větru lomcovaly okny jeho příbytku.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards řekl, že záchranáři nebudou s to okamžitě pomoci všem, kdo uvízli v bouři. A varoval obyvatele, že může trvat týdny, než se podaří odstranit škody. „Po tmě ale vždy přichází světlo a mohu ujistit, že se přes to dostaneme,“ dodal.

Rabování

Policie v New Orleans dnes přijala velké množství hovorů, které upozorňovaly na rabování a krádeže. Několik lidí bylo zatčeno. „Nebudeme to tolerovat. (Rabování) je závažný trestný čin a budete podle toho potrestáni,“ uvedl šéf místní policie Shaun Ferguson. Bouře podle jeho slov způsobila rozsáhlé škody všichni jsou teď velmi zranitelní.

Milion odběratelů bez elektřiny

Hurikán Ida, kvůli kterému se ve státech Mississippi a Louisiana více než milion odběratelů ocitlo bez elektřiny, vedle toho bude mít i dopady na energetický či chemický průmysl. Podle odhadů analytiků budou muset pojišťovny na krytí škod způsobených hurikánem Ida vynaložit kolem deseti miliard dolarů (zhruba 217 miliard Kč). To je výrazně méně než v případě hurikánu Katrina před 16 lety, kdy pojištěné škody dosáhly více než 90 miliard dolarů.

Porostou ceny benzínu?

Podle hlavního ekonoma společnosti Moody’s Analytics Marka Zandiho bude mít hurikán Ida na širší ekonomiku vliv především prostřednictvím cen energie. „Uvidíme, jak velké škody vznikly u produkce (ropy a zemního plynu) v Mexickém zálivu a jak dlouho potrvá výpadek této produkce,“ uvedl Zandi. Dodal, že tento výpadek by mohl vést ke krátkodobému nárůstu cen benzinu.

Smrt kvůli pádu stromu

Ida zasáhla stát Louisiana v neděli kolem poledne místního času jako hurikán druhé nejvyšší kategorie z pětibodové škály. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině.  Ve čtvrté kategorii se udržela nad pevninou asi šest hodin, což je podle CNN relativně dlouho. Například loňský hurikán Laura, jenž zasáhl rovněž Louisianu, se v téže kategorii udržel jen tři hodiny. Později Ida dále zeslábla až na nejnižší stupeň a postupuje dál na sever, v dalších dnech se má stočit na severovýchod. V Louisianě oznámily úřady i první úmrtí v důsledku pádu stromu.

Vichr poničil dvě nemocnice, kde jsou i pacienti s covidem

Silný vítr poničil dvě nemocnice v okrese Lafourche Parish na jihu Louisiany, v nichž jsou i pacienti s covidem-19. Podle agentury AP vichr v nemocnici v obci Cut Off na jihu způsobil značné škody, poškodil střechu, ale nikomu z pacientů ani personálu se nic nestalo. V témže okrese je také poškozeno hlavní vodovodní potrubí, takže některé části okresu jsou bez dodávek vody.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postižených oblastech stav velké katastrofy, což umožní tamním úřadům čerpat federální pomoc.

Vzpomínky na Katrinu

Na stát Louisiana udeřil přesně před 16 lety hurikán Katrina, který si tehdy na jihovýchodě USA vyžádal na 1840 obětí, z toho většinu právě v Louisianě. Katrina značně poničila město New Orleans a jeho okolí. Místní úřady nyní doufají, že větším škodám zamezí protipovodňové zábrany, které tam po Katrině vybudovaly.

„Ida bude zajisté silnější než Katrina,“ předpovídal odborník na hurikány z Miamské univerzity Brian McNoldy. Louisianský guvernér John Bel Edwards zmínil, že Ida bude nejmohutnější bouří z těch, které tento americký stát zasáhly od 50. let 19. století. Občany přitom upozornil, že se rychle krátí doba pro evakuaci. „Je těžké myslet v době výročí Katriny na to, že se blíží další silná bouře. Ale chci, abyste si uvědomili, že nyní nejsme stejní, jako jsme byli před 16 lety,“ řekl Edwards na tiskové konferenci.

„Bude to mnohem silnější bouře, než jaké tady obvykle vídáme, a popravdě, pokud by někdo připravil nejhorší scénář úderu hurikánu na Louisianu, tak by se to hodně podobalo tomu, co teď vidíme,“ doplnil guvernér agentuře AP.

Riziko pro další šíření nákazy

Agentura AP upozornila, že nemocnice jsou vzhledem ke koronavirové pandemii téměř plné a že centra pro evakuované ještě zvýší riziko dalšího šíření nákazy.

Guvernér Edwards vyhlásil stav ohrožení už ve čtvrtek, alabamská guvernérka Kay Iveyová pak v sobotu pro alabamské pobřeží a západní okresy. Mimořádný stav už vyhlásil i stát Mississippi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiznicechy ( 30. srpna 2021 22:36 )

Jen tak na okraj - jaká pak byla asi barva pleti těch, co bleskurychle začali rabovat? Zkuste hádat?!
Určitě to neuhodnete, kdo by také mohl?

bre-burda ( 30. srpna 2021 10:13 )

To je houby... Měli jste vidět Hrušky nebo Mikulčice!

Uživatel_5349334 ( 30. srpna 2021 08:38 )

To máte pravdu,ale hezky tam je ne?

Jirik-ta ( 29. srpna 2021 21:33 )

Zobrazit celou diskusi