Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Motorka, sejfy, prsteny: Lovec odhalil, co všechno se dá najít pod vodní hladinou

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2021
12:49

Čtyřicetiletý Australan Leigh Webber ze Sydney má zajímavého koníčka, podle jeho vlastních slov jde spíše o „závislost“. Rád v podmořských hlubinách pátrá po „pokladech“. Procestoval řadu světových zemí včetně Španělska, Nového Zélandu, Thajska nebo Anglie, kde se potápěl v moři, oceánu i v řekách a jezerech. Mezi největší zajímavosti, které z vody vytáhl, patří třeba motorka BMW, sejfy nebo zbraně, uvedl list Daily Mail.

Na internetu je Webber známý jako „Lovec pokladů z Bondi“, právě slavná australská pláž Bondi totiž patří mezi místa, kde se také potápěl. Zde dokonce jeho příběh začal, když objevil mince. „Jsem surfař, vyrostl jsem na vodě a na surfu. Miluju být ve vodě,“ řekl reportérům Daily Mailu.

„Když jeden den nebyly vlny, šel jsem šnorchlovat,“ vybral si docela frekventované místo a na mořském dnu našel svůj první poklad – mince, které lidem vypadaly z kapes. Vysvětlil, že některé věci, které najde, si ponechá.

Australská Bondi Beach. Australská Bondi Beach. | Reuters

Na svém koníčku je závislý

Svému koníčku se věnuje už přes 15 let a používá vyspělé technologie jako detektory kovu nebo speciální magnety. Našel už 50 sejfů a bezpečnostních schránek, nespočet kulek, zbraní, tisíce jízdních kol, šperky, zvláštní zlaté mince anebo právě motorku.

„Když jsem tehdy na Bondi našel mince, bylo jich tolik a já si pomyslel, že si musím pořídit podvodní detektor kovu. Byla to ohromná zábava a já se na ní stal závislý,“ objasnil reportérům. „Lidi kolem mě šnorchnovali a koukali se na ryby, ale já jsem jim říkal: Lidi, nevíte, o co přicházíte,“ Webber se rychle spojil s ostatními lovci, aby s nimi sdílel své zkušenosti a poučil se z těch jejich.

„Chtěl jsem potkat ostatní, posílal sem jim zprávy a maily, ale nejdřív to nevypadalo, že mají zájem mě poznat. Asi se báli, že jim zaberu jejich místa na hledání. Proto jsem udělal pár videí a zveřejnil je na YouTube,“ popsal, právě v tuto chvíli se zrodila jeho internetová přezdívka. Videa mu zajistila kýženou pozornost ostatních lovců.

V Amsterdamu našel úkryt zlodějů

Austrálie a její vody mu brzy byly malé. „Cestoval jsem do Španělska, Francie a na Nový Zéland. Byl jsem v Nizozemsku, na Ibize i v Thajsku. Teď dávám dohromady obytný vůz a chci cestovat po celé Evropě a hledat poklady,“ nastínil své plány. „Byl jsem v Anglii a Anglie je fantastická,“ zmínil i festival nadšenců pracujících s detektory kovu.

„Sejde se tam až 2 tisíce nadšenců, pak chodíme na výpravy s detektory,“ uvedl také, že navštívil i Londýn, kde se potápěl v Temži a prohledával i její watty, písečnou případně bahnitou mělčinu. Mezi jeho velká dobrodružství patří cesta do Nizozemska, v Amsterdamu se svým magnetem probádával hlavně staré kanály města. Právě v Nizozemsku objevil až nečekané množství jízdních kol a dost zbraní a náboje. „To jsem odevzdal policii,“ objasnil. Asi nejvíce ho překvapilo, když z vody vytáhl motorku.

Zajímavé bylo i to, kolik sejfů kanály ukrývaly. „Bylo to očividně místo, kde zloději po zločinu ukrývali sejfy,“ komentoval Webber nálezy. Jeden ze sejfů byl například plný pamětných mincí, z vody ho musel vytáhnout jeřáb. Webber nalezl i zlaté mince ze 17. století, případně prsteny z 18. století.

Australský lovec pokladů odhalil, co všechno se dá najít pod vodní hladinou Australský lovec pokladů odhalil, co všechno se dá najít pod vodní hladinou | Facebook/BondiTreasureHunter

Zlatá horečka

„Pokaždé, když něco najdu, jsem nadšený, na světě neexistuje lepší pocit. Vzpomínám si na svůj první poklad s detektorem. Odliv odkryl písek a já prostě věděl, že tam něco je. Nemohl jsem to najít, ale řekl jsem si, že bez zlata neodejdu, byl jsem tam až do noci. Je to jako gamblerství, je to závislost. Myslím, že zlatá horečka je ten správný termín,“ zakončil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi