Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tálibán začal hon na lidi a chce Islámský emirát. Prezident prchl, jeho palác obsadili

Aktualizováno -
15. srpna 2021
23:13
Autor: ČTK, šim, simao - 
14. srpna 2021
20:03

Radikálové z islamistického hnutí Tálibán vstoupili do metropole Kábul. Z města, které zachvátil chaos, se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Povstalci postupují bez jakéhokoli odporu ze strany armády a bezpečnostních složek a mají v plánu vyhlásit Islámský emirát Afghánistán. Prezident Ašraf Ghaní uprchl do Tádžikistánu či Uzbekistánu, přesné místo vláda tají. Podle agentury Reuters ovládli tálibánští bojovníci prezidenský palác. A ve městě již začalo i pronásledování odpůrců, zrádců či zlodějů a trestání dle práva šaría.

Prezident Ašraf Ghaní opustil Afghánistán. Zprávu stanice Tolo News dnes potvrdil šéf Vysoké rady pro národní usmíření Abdulláh Abdulláh. Podle agentury Reuters odletěl Ghaní do Tádžikistánu. Prezidentská kancelář sdělila, že místo pobytu hlavy státu z bezpečnostních důvodů neupřesní.

Povstalci vzápětí vstoupili do prezidentského paláce a převzali nad ním kontrolu, sdělili agentuře Reuters dva velitelé Tálibánu, Televize Al-Džazíra pak odvysílala záběry, na kterých jsou podle ní velitelé Tálibánu a s nimi desítky ozbrojených bojovníků tohoto islamistického hnutí.

Mluvčí Tálibánu televizi řekl, že těm, kteří spolupracovali s vládou a s armádou, nabídne povstalecké hnutí amnestii. Abdulláh zveřejnil na facebooku video, v němž požaduje, aby afghánské síly spolupracovaly a zajistily bezpečnost. Zároveň vyzval Tálibán, aby jeho jednotky nevstupovaly do Kábulu, což by umožnilo další jednání.

Sám Ghaní později na facebooku napsal, že zemi opustil, aby zabránil krveprolití. Kde je, ale také nesdělil. Abdulláh o Ghaním mluvil jako o „bývalém prezidentovi“. Ghaní stál v čele Afghánistánu od září 2014. „Ghaní opustil národ v této situaci, zodpovídat se bude před Bohem a také národ ho bude soudit,“ uvedl podle BBC Abdulláh.

Tálibán postupuje městem

Hnutí Tálibán nicméně dalo rozkaz svým bojovníkům rozmístěným na okrajích metropole, aby postoupili směrem do města. Podle něj ve městě nefunguje policie a je potřeba zabránit rabování. Podle agentury Reuters je nyní na některých místech v Kábulu slyšet střelba.

Agentura AP uvedla, že spolu s prezidentem odcestoval i jeho bezpečnostní poradce Hamdulláh Mohíb. Stanice BBC informovala, že do zahraničí se uchýlil i viceprezident Amrulláh Sálih. Tálibán obsadil důležitý hraniční přechod s Pákistánem, ten jej uzavřel. Povstalci kontrolují celé hranice, ze země se lze dostat už jen letecky.

Mluvčí Tálibánu tvrdí: Nechceme nevinné oběti

„Nechceme ani jednu nevinnou oběť ani zraněné z řad afghánských civilistů, když přebíráme velení. Nevyhlašujeme ale příměří,“ uvedl v prohlášení mluvčí islamistického hnutí Zabíhulláh Mudžáhid. Podle něj je bezpečnost v metropoli i nadále v rukou vlády. Agentuře Reuters mluvčí řekl, že povstalci se nehodlají mstít představitelům vládní moci ani příslušníkům armády a úředníkům, vedení Tálibánu podle něj nyní jedná s vládou o „mírumilovném“ převzetí moci.

„Ujišťujeme obyvatele, zejména ty v Kábulu, že jejich majetky a životy jsou v bezpečí. Naše vedení vydalo příkaz, aby síly zůstaly na okrajích Kábulu a do města nevstupovaly,“ uvedl další mluvčí Tálibánu Suhajl Šahín. Nic podle něj nehrozí ani ženám, diplomatům a novinářům. „Jsme služebníky lidu a této země,“ dodal.

Chaos a fronty před velvyslanectvími

V metropoli podle zpravodajů zahraničních médií panuje chaos, lidé obléhali banky, aby si vybrali své úspory, napsal na twitteru Sharif Hassan z listu The New York Times. Dlouhé fronty se stojí i před velvyslanectvími západních zemí, kde se lidé snaží získat víza, aby mohli vycestoval.

Obchody a tržiště zejí prázdnotou, na silnicích se tísní tisíce automobilů, popsali dnes atmosféru zpravodajové zahraničních médií. V sídlech afghánských úřadů v metropoli panuje ticho, někde jsou opuštěné i policejní stanice a běžný život v metropoli se téměř zastavil, uvedl reportér stanice BBC. Obyvatelé podle něj neskrývají obavy, i když ve městě se zatím nebojuje a Tálibán slíbil mírumilovné předání moci.

Stanice CNN uvedla, že v ulicích města nastal „naprostý chaos“, auta jezdila po špatné straně ulic ve snaze proklestit si co nejrychleji cestu, zatímco lidé se zoufale snažili připravit na možnou ofenzivu Tálibánu. Reportér NBC Richard Engel napsal, že vojáci a policisté svlékali uniformy a brali si na sebe tradiční oděv, aby se vyhnuli očekávané odvetě ze strany islamistů.

Engel na twitteru sdílel i fotografii přeplněné kanceláře, kde se Afghánci pokoušeli získat víza pro cestu do USA.

Silnice ke kábulskému letišti byla kvůli množství aut prakticky neprůjezdná a mnozí lidé se proto směrem k letišti vydali raději pěšky.

„Lidé mají strach. Bojí se o své rodiny, své manželky a zejména o své dcery,“ řekl reportérovi deníku The Guardian obyvatel Kábulu jménem Sajíd. „Dnes ráno jsem byl ve městě, viděl jsem ženy, jak pláčou u kraje silnice. Lidé utíkali, každý se snažil najít vozidlo, kterým by se dostal domů. Nebyly žádné taxíky.“ V Kábulu podle něj panuje zlověstný klid. „Každý se zabednil doma, obchody a banky, které měly předtím napilno, jsou většinou zavřené. Školáci dnes měli mít zkoušky, ty se nekonají,“ dodal.

„Situace je zlá. Nemám žádné peníze a čtyři děti... Nemám peníze, abych utekl a hranice jsou zavřené,“ řekl Sajíd a dodal, že nevěří zárukám Tálibánu, že se nebude mstít. „Vidím to skepticky... Víme, co se stane. Začnou hledat 'zrádce' - každého, kdo sloužil v armádě nebo pomáhal NATO a Američanům,“ uzavřel.

Tresty dle práva šaría

Německý deník Bild uvedl, že Tálibán v Kábulu nyní již postupuje i v „honu na lidi“. Tedy trestání těch, kteří nerespektují radikální pravidla Tálibánu.Tresty jsou různé. Pro zloděje máčení v dehtu a bičování, ale třeba i amputace končetiny.

Bild upozorňuje na to, že se v neděli objevilo na sociálních sítích pravděpodobně aktuální video z Kábulu, které zachycuje dva svázané muže, obviněné z krádeže, které skupina mužů divoce bije.

V již dříve obsazeném městě Herat pak afghánský novinář Bilal Sarwary referoval o tom, že mladíci obvinění z krádeže byli po zuby ozbrojenými radikály vedeni městem s oprátkami kolem krku a s tvářemi začerněnými dehtem.

Letiště v Kábulu se uzavřelo pro komerční lety

Mezinárodní letiště v Kábulu je pak nyní uzavřeno pro komerční lety, startovat a přistávat mohou pouze vojenská letadla. S odvoláním na zdroje z NATO a z americké armády o tom dnes informovaly agentury AP a Reuters. Afgháncům, kteří se obávají vlády radikálního islamistického hnutí Tálibán, pozastavení komerčních letů odřízlo jednu z posledních možností úniku ze země, poznamenala AP.

Některé komerční aerolinie dnes podle agentury Reuters oznámily, že se začínají vyhýbat afghánskému vzdušnému prostoru, k tomuto kroku přistoupily například British Airways nebo Virgin Atlantic.

Guvernér Dželálábádu se vzdal

Přechodnou vládu v Afghánistánu by mohl vést bývalý ministr vnitra Alí Ahmad Dželalí, který teď působí na vysoké škole ve Spojených státech. Dželalí byl ministrem vnitra v letech 2003 až 2005, v letech 2017 a 2018 byl velvyslancem Afghánistánu v Německu.

Islamisté už v sobotu obsadili město Zarí Šarán, správní středisko provincie Paktika na východě u hranic s Pákistánem, uvedl tamní poslanec.  Dželálábád padl do rukou Tálibánu v neděli. 

„V Dželálábádu se momentálně žádné boje neodehrávají, protože guvernér se vzdal Tálibánu,“ řekl agentuře afghánský vládní činitel s tím, že „umožnění průchodu“ pro Tálibán bylo jedinou možností, jak zachránit životy civilistů.

Německo dnes své velvyslanectví v Kábulu uzavřelo, oznámilo ministerstvo zahraničí na svém webu. Berlín rovněž posílá do Afghánistánu transportní letouny s výsadkáři, aby evakuovali německé občany, zaměstnance velvyslanectví a jejich afghánské spolupracovníky do bezpečí, uvedly agentura DPA a list Bild am Sonntag s odvoláním na své zdroje. Evakuovat zaměstnance ambasády se chystá i Švédsko, a to už dnes.

„Bezpečnostní situace se drasticky zhoršila. Německá ambasáda v Kábulu je od 15. srpna uzavřena,“ uvedla diplomacie a znovu vyzvala občany své země, aby Afghánistán opustili. Letadla podle listu Bild am Sonntag evakuované Němce přepraví do některé z okolních zemí, pravděpodobně do uzbeckého hlavního města Taškentu.

Američané spustili evakuaci ambasády

Spojené státy začaly s evakuací diplomatů ze svého velvyslanectví v Kábulu. Agentuře Reuters to dnes sdělili dva američtí úředníci. Z areálu zastupitelského úřadu USA se zaměstnanci evakuují pomocí vrtulníků na letiště. „Nad Kábulem létá spousta vrtulníků tam a zpátky kvůli tomu, jak Spojené státy a další země evakuují své lidi,“ uvedl z místa zpravodaj americké stanice NBC Richard Engel.

„Právě teď, co spolu mluvíme, odchází menší počet lidí. Odejít je připravena většina zaměstnanců ... ambasáda nadále funguje,“ řekl agentuře Reuters jeden z amerických úředníků. Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele armády napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušeli na poslední chvíli spálit citlivé dokumenty.

Americké vojenské helikoptéry nad budovou ambasády v Kábulu. Americké vojenské helikoptéry nad budovou ambasády v Kábulu. | ČTK / AP / Rahmat Gul

„Sdělili jsme zástupcům Tálibánu v Dauhá, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,“ uvedlo na svém twitterovém účtu americké velvyslanectví v Kábulu. „Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme bez ustání na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali,“ dodal úřad.

Že se dnes začne s evakuací většiny diplomatů, se vzhledem k rychlosti postupu bojovníků Tálibánu dalo předpokládat, poznamenal Reuters. Činnost svých ambasád v Kábulu omezilo nebo přerušilo více států, včetně České republiky. Většinou se také chystají na evakuaci, případně už s ní začaly.

cid2000 ( 16. srpna 2021 13:16 )

Smutné po 20 letech bojů předat takto zemi je katastrofa. Utraceny bilióny dolarů a vyslédek žádný! Naopak ještě horší! Lidské tragédie na každém rohu a destabilizace celého regionu! noční úprk US Army a NATO je děsný!! Opravdu nešťastný pro všechny krom zbrojovek, politiků a lobistů!! Proboha, jak chce NATO/USA bojovat s Čínou nebo Ruskem, když nedokáže porazit kozo.m.r.dy na mulách s RPG a AK-47 ??? Je to trapná porážka NATO a její moderních technologií !!!!Teď nastane další cílená migrace a rozvrat Evropy !!Celá tato operace byla od začátku pojata špatně, jednostranně místo aby se jednalo se všemi i s Talibanem, který ovládal Afghán celou dobu atd.Špatně zvolený postup po celých 20 let!!! Jen bombardovat, bombardovat a mletí o terorismu atd. Chudáci obyčejní lidi !!

viho ( 16. srpna 2021 07:34 )

Spíše to vypadá, že NATO nepochopilo místní kulturní specifika a během posledních let v podstatě vycvičilo a vybavilo příslušníky Talibanu. Ta údajná 300 tisícihlavá afghánská armáda byla jenom na papíře a při prvním bojovém nasazení vojáci buď utekli, nebo se přidali k Talibanu. Za demokratický Afghánistán tam nikdo evidentně bojovat nechce a všem vyhovuje středověká společnost. Dokud tam bylo NATO, tak se přetvařovali, protože to pro ně bylo finančně výhodné, generálové si postavili zlaté paláce, atd.

krapotkin ( 16. srpna 2021 06:37 )

Jasně, protože ti nakažení se rozutečou po světě a budou šířit covid společně s islámem.

viho ( 16. srpna 2021 01:00 )

Byl to drahý experiment, který ukázal, že staletí vývoje civilizace nelze nahradit či popohnat penězi. Ty fotografie z Afghánistánu trochu připomínají scény z komediálního filmu Návštěvníci s Jeanem Reno, aneb jak to vypadá, když se středověkým lidem dostanou do rukou moderní technologie a zbraně. Je to smutné, ale ti Afghánci prostě ukázali, že na modernější společnost zatím mentálně nemají, ani za ni nedokážou bojovat a raději si opět chtějí užívat středověku, ve kterém se cítí šťastně a bezpečně.

gogo56 ( 16. srpna 2021 00:24 )

opět za pět !amíci tam udělali bordel a nejen tam a utekli jak spráskaní psi jak ostatně odevšad , zbytečná investice pro ČR celé NATO může jít do hajzlu pod am. vedení vyhozené prachy !!! Rus když bude chtít zpět do ČR tak zase přijedou 68 a nebudou se nikoho ptát !! nevyhráli v Koreji, Vietnamu ani Afganistanu ze všudyma se stahovali se staženými ocasy ! tak že vojsko domu a sedět doma na ***i , hlídat hranice před "uprchlíky" kteří nás budou ohrožovat ! za ně můžeme poděkovat USA !!

Zobrazit celou diskusi