Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení na Haiti má již nejméně 724 obětí. Z trosek se ozývá volání o pomoc

Aktualizováno -
15. srpna 2021
17:02
Autor: for, ČTK - 
14. srpna 2021
15:54

Zemětřesení na Haiti si vyžádalo nejméně 724 obětí. Další tisíce lidí utrpěly zranění a minimálně stovky se pohřešují. Otřesy měly sílu 7,2 stupně, původní varování před tsunami experti odvolali. Škody budou obrovské, podle místních se ale zřítily kostely, nemocnice či hotely. Z trosek se ozývá zoufalé volání o pomoc. Haitská vláda vyhlásila kvůli zemětřesení na měsíc stav nouze.

Karibikem v sobotu otřáslo silné zemětřesení o síle 7,2 stupňů Richterovy škály. Zasaženo bylo především západní Haiti. Lidé podle agentury Reuters utíkali ze svých domovů se strachem ze zřícení. 

Zemětřesení začalo asi 8 km od města Petit Trou de Nippes. Podle americké geologické služby USGS začalo v hloubce asi 10 km. Vláda po otřesu vydala varování před vlnou tsunami, která může dosahovat až tří metrů. 

Zřícená nemocnice a strach místních

Místní obyvatel Daniel Ross uvedl, že jeho dům stále pevně stojí, otřásal se jen nábytek. „Každý se opravdu bojí. Od tak velkého zemětřesení už uplynuly roky,“ řekl pro Reuters. 

„Zprávy z jihu země se zdají být zničující - domy se zhroutily, silnice se uprostřed rozdělily. Je to velká devastace. Modlíme se za minimální počet úmrtí,“ uvedl na twitteru také uživatel Patrick Gaspar, bývalý velvyslanec v Jižní Africe, který doplnil příspěvky i snímky z místa zkázy. Na sociálních sítích se objevují videa lidí uvězněných v troskách.

K zemi šla i místní nemocnice, jak informují na twitteru místní novináři. Krátce po páté hodině středoevropského času se zničenými ulicemi začala valit voda. Varování před tsunami úřady odvolaly.

Zemětřesení o síle 7,0 stupně Richterovy škály, které zasáhlo Haiti 12. ledna 2010, si vyžádalo 220 000 až 300 000 mrtvých a stovky tisíc dalších zraněných.

Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledním více než roce ho trápí kromě hluboké ekonomické krize i krize politická a násilí ozbrojených gangů, které vydělávají na únosech či obchodu s drogami a zbraněmi. Boj o moc mohl být i motivem vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, jenž byl zabit 7. července v noci doma na předměstí haitské metropole. Při útoku byla zraněna i jeho manželka, ale nikdo další, proto padlo podezření i na jeho ochranku. Několik hodin po atentátu policie zatkla skupinu kolumbijských žoldnéřů. Vražda zatím není objasněna.

Podobně silné zemětřesení, o síle 7,1 stupně Richterovy škály, zasáhlo 11. srpna také Filipíny. To udeřilo jihovýchodně od druhého největšího filipínského ostrova Mindanao. Hypocentrum zemětřesení bylo v hloubce 65,6 kilometrů. Přesný čas začátku otřesů byl 01:46 místního času (19:46 SELČ). Filipínští seismologové zaznamenali pět dalších slabších otřesů.

Sibyla ( 14. srpna 2021 19:47 )

lidsky vnímáno - tragédie. Rozumově vnímáno - zajímali by se oni o nás, kdyby podobná situace nastala v České republice? Zcela určitě ne, takže nevím, proč bychom se měli zajímat o jejich problémy. Zní to tvrdě, ale je to realita. Prosím boha, aby jim pomohl, ale nejvíce pomoci člověk najde na konci své vlastní paže.

Zobrazit celou diskusi