Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karibskému ráji hrozí výbuch sopky: Část ostrova evakuují kvůli probuzenému vulkánu

Aktualizováno -
9. dubna 2021
17:40
Autor: ČTK, sova - 
9. dubna 2021
06:45

Největší sopka na karibském ostrově Svatý Vincenc vstoupila do fáze výbušné erupce. Vulkán La Soufrière chrlí popel a plyny až do výšky šesti kilometrů, informovala agentura AP. Tamní vláda nařídila z okolí vulkánu evakuovat zhruba 16 000 osob, které může zasáhnout sopečný popel. Zatím nejsou hlášeny žádné škody.

„Další výbušné erupce mohou následovat,“ uvedla odbornice na sopky a zemětřesení Erouscilla Josephová. Vědci ve čtvrtek na sopce zaznamenali podzemní otřesy, které podle nich naznačují, že se magma dere k povrchu, uvedlo centrum pro zkoumání zemětřesení na ostrově Trinidad. Proto vyzvali vládu, aby nařídila evakuaci. Úřad pro zvládání katastrof NEMO na twitteru uvedl, že existuje zvýšená možnost katastrofy.

Evakuaci hrozí komplikace kvůli covidu

Obyvatelé postižené oblasti, kteří tvoří jednu šestinu celého obyvatelstva karibského státu, by mohli být evakuováni do táborů, na sousední karibské ostrovy či na výletní lodě. V případě evakuace mimo ostrov ale podle premiéra Ralpha Gonsalvese musí být lidé naočkovaní proti covidu-19.

Sopky ve státě Svatý Vincenc a Grenadiny, v němž žije na 100 000 obyvatel, byly nečinné od roku 1979. Při výbuchu vulkánu La Soufrière v roce 1902 zahynulo přibližně 1500 lidí.

Místní média podle agentury Reuters v uplynulých dnech informovala také o zvýšené vulkanické aktivitě sopky Mount Pelée na ostrově Martinik, který leží severně od Svatého Vincence.

krapotkin ( 9. dubna 2021 11:47 )

Co na to Gréta a její uhlíková stopa ?

Zobrazit celou diskusi