Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vězněný Navalnyj žaloval mluvčího Kremlu pro urážku na cti. Soud mu stížnost zamázl

Autor: ČTK - 
10. srpna 2021
15:22

Moskevský soud v úterý podle očekávání zamítl žalobu uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova kvůli nactiutrhání. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na sdělení tiskové služby soudu. Peskov se k žalobě odmítl vyjádřit.

Lídr opozice se domáhal toho, aby mluvčí Kremlu popřel svá tvrzení, že jej řídí americká Ústřední zpravodajská služba CIA. Navalnyj v žalobě podané už loni v listopadu a následně znovu letos v březnu soud žádal, aby Peskovovy výroky uznal za neodpovídající skutečnosti a poškozující jeho čest, důstojnost a pověst. Chtěl přitom, aby mluvčímu prezidenta Vladimira Putina bylo nařízeno zveřejnit na webu Kremlu dementi jeho vyjádření.

Rozhodnutím presenského obvodního soudu v Moskvě byly odmítnuty návrhy v žalobě Navalného proti Peskovovi... o ochraně cti, důstojnosti a obchodní pověsti,“ citovala v úterý agentura TASS stručné vyjádření mluvčí soudu k danému případu.

Navalný obvinil z otravy Putina

Navalnyj loni v srpnu zkolaboval při vnitrostátním letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letoun musel přistát v Omsku, kde byl opozičník hospitalizován. Později úřady dovolily jeho přepravu v bezvědomí do Berlína, kde se Navalnyj zotavil. Podle Německa byl kritik Kremlu otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Navalnyj následně řekl, že za strůjce své otravy považuje Putina.

Kreml obvinění odmítl jako „zcela neopodstatněné a nepřijatelné“ a pomlouvačné. Putinův mluvčí Peskov řekl, že s Navalným pracují „v těchto dnech specialisté americké CIA“ a že to „není poprvé, co mu dávají různé instrukce“.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 10. srpna 2021 18:17 )

Kdby tak u nas nejaky vezen zaloval polika, nedovedu si to predstavit...

Zobrazit celou diskusi