Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boháč Abramovič žaluje autorku knihy o KGB a vzestupu Putina. Odmítá pokyny z Kremlu

Autor: ČTK - 
28. července 2021
22:52

Vrchní soud v Británii se dnes začal zabývat sporem ruského miliardáře Romana Abramoviče, který žaluje za pomluvu britskou novinářku Catherine Beltonovou a její nakladatelství HarperCollins. Novinářka se podle ruského oligarchy dopustila falešných tvrzení ve své knize, která popisuje vzestup ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedla agentura AP.

Kniha s názvem Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West (Putinovi lidé: Jak si KGB podmanila Rusko a pak zamířila na Západ) mapuje cestu Putina a jeho blízkých spolupracovníků k bohatství a moci po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Čtyřiapadesátiletému Abramovičovi, který je vlastníkem anglického fotbalového klubu Chelsea, vadí převážně novinářčino tvrzení ohledně nákupu slavného týmu. Beltonová v knize uvedla, že Abramovič klub koupil „na příkaz“ Kremlu, což ruský oligarcha označil „za falešné a hanlivé“ tvrzení.

Kniha podle žalující strany vyvolává dojem, že koupě týmu „byla součástí plánu na zkorumpování Západu a měla vést k vytvoření sféry pro ruský vliv ve Velké Británii,“ uvedl dnes Abramovičův právní zástupce Hugh Tomlinson.

Abramovič žil v Británii, ale tamní úřady mu v roce 2018 neprodloužily vízum. Nyní má izraelský pas.

Podle Andrewa Caldecotta, jenž zastupuje Beltonovou a její nakladatelství, čtenáři mohou dospět k závěru, že „existují důvody, podle kterých lze Abramoviče podezřívat z jednání na pokyn Kremlu“. Kniha to ale podle nich výslovně netvrdí. Advokát rovněž připomněl, že je v knize zahrnuto vyjádření blízkého známého Abramoviče, který obvinění „rozhodně popřel“.

Video  Vladimir Putin svírá pevnou rukou Rusko: Věznění kritiků, vraždy a mizení odpůrců.  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Beltonovou, jež dříve pracovala jako korespondentka listu Financial Times v Moskvě a v současné době píše pro agenturu Reuters, žaluje za urážku na cti i ruský státní ropný koncern Rosněfť.

Nakladatelství HarperCollins v minulosti čelilo žalobám ruského obchodníka Michaila Fridmana a bankéře Pjotra Avena. Tomlinson, který kromě Abramoviče zastupuje i tyto ruské miliardáře, uvedl, že oba nároky už byly mimosoudně vyřešeny. Nakladatelství podle právníka souhlasilo s odstraněním veškerého sporného materiálu ze všech budoucích výtisků. Rovněž podle něj slíbilo omluvu za to, že oba muže nepožádalo o komentář ohledně jejich údajných vazeb na KGB.

Tomlinson před začátkem soudního projednávání popřel, že mezi miliardáři byla jakákoliv koordinace. Najali si ho prý „shodou okolností a zcela nezávisle“.

Případ vyvolal pohoršení organizací bojujících za svobodu projevu, podle nichž je pro bohaté příliš snadné využívat britské soudy k umlčení svých kritiků, uvedla AP. Tomlinson popřel, že žaloba je útokem na svobodnou žurnalistiku. Kniha je podle advokáta „považována za seriózní dílo o soudobých dějinách, ale bohužel opakuje líné nepřesnosti“. Očekává se, že soudní jednání potrvá dva dny.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi