Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potřetí to nevyšlo. Starliner od Boeingu k ISS poletí později, technici odhalili závadu

Aktualizováno -
4. srpna 2021
21:33
Autor: ČTK, mav - 
3. srpna 2021
12:50

Společnost Boeing kvůli závadě opět odložila plánovaný start druhého zkušebního letu kosmické lodi CST-100 Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plavidlo bez posádky mělo vzlétnout v pátek, pak v úterý, poté se start odložil na středu - ale ani tento termín nevyšel.

Inženýři Boeingu odhalili během příprav „známky neočekávané polohy ventilů“ v pohonném systému lodi, uvedla společnost v prohlášení. Podle Boeingu byl problém objeven při kontrolách systémů lodi po několika bouřích, které region zasáhly.

„Jsme zklamáni dnešním výsledkem a potřebou odložit start Starlineru,“ uvedl šéf kosmického programu společnosti Boeing John Vollmer. Dodal, že týmy Boeingu a americké vesmírné agentury NASA zajistí bezpečný průběh mise, i kdyby jim to mělo trvat delší dobu.

První přistání na ISS se nezdařilo

Start byl poprvé odložen už v pátek kvůli problémům na ISS, u níž o den dříve zakotvil ruský víceúčelový modul Nauka. Jeho motory se pak nečekaně spustily a vychýlily celý orbitální komplex z jeho normální letové polohy na nejméně 45 minut. Poté, co byly aktivovány motory jiného modulu na stanici, se podařilo původní polohu obnovit a incident zřejmě nezpůsobil žádné škody.

Starliner má v rámci testovací mise dopravit náklad na orbitální komplex a zhruba o necelý týden později přistát zpátky na Zemi. Chystaný let má být již druhým pokusem. První test této kosmické lodi v prosinci 2019 s předpokládaným přistáním na ISS se nezdařil. Loď se nedokázala dostat na stanovenou oběžnou dráhu, a nemohla se proto k ISS přiblížit. O dva dny později alespoň zdárně přistála v poušti v Novém Mexiku. Neúspěch podle sdělení společnosti způsobily chyby v softwaru.

Nyní chyba v softwaru není, tweetovala kosmická divize Boeingu. Závadu se nepodaří vyřešit na rampě, raketa s kosmickou lodí se proto vrací do hangáru k podrobnějším inspekcím. 

Boeing tak nabírá další zpoždění proti původním předpokladům, v roce 2010 prohlašoval, že do startu zbývá pět let. Zpoždění měla i konkurenční firma SpaceX, ale od loňského května už na ISS astronauty dopravuje. A to musela vedle lodi Crew Dragon vyvinout i vlastní raketu Falcon 9, zatímco Boeing využívá zavedenou nosič Atlas V.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi