Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Severokorejskou „princeznu“ opět zachvátil hněv. Kritizuje sousedy za „nežádoucí“ manévry

Autor: sova, ČTK - 
2. srpna 2021
20:00

Obávaná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una varovala, že každoroční vojenské cvičení mezi jihokorejskými a americkými jednotkami příští měsíc podlomí vyhlídky na lepší vztahy mezi Korejemi. Pravidelné cvičení mezi Soulem a Washingtonem je dlouhodobým zdrojem nepřátelství na Korejském poloostrově.

Prohlášení Kim Jo-čong navíc přidává na věrohodnosti teorii, že Severní Korea tlačí na Soul, aby přesvědčil Washington k ústupkům vůči totalitnímu režimu.

Sestra severokorejského diktátora také řekla, že obnovení komunikace mezi oběma státy neznamená, že lze v brzké době očekávat další summit vůdce KLDR Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

„Před několika dny jsem dostala znepokojivou zprávu, že společná vojenská cvičení mezi jihokorejskou armádou a americkými silami by mohla probíhat podle plánu,“ řekla Kim Jo-čong.

„Zatemňuje to cestu ke zlepšení vztahů“

„Považuji to za nežádoucí předehru, která vážně podkopává vůli vrcholných představitelů Severu a Jihu, kteří si přejí udělat krok směrem k obnovení vzájemné důvěry. Navíc to zatemňuje cestu ke zlepšení vztahů mezi Severem a Jihem,“ dodala.

V posledních několika letech Jižní Korea a Spojené státy zrušily nebo zredukovaly některá svá cvičení jako výraz podpory diplomatického úsilí a snah o ukončení severokorejské jaderné krize. Na vině byla i pandemie covidu-19.

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Boo Seung-čanová na dotaz uvedla, že Soul a Washington přezkoumávají faktory, jako je aktuální stav pandemie, snahy dosáhnout denuklearizace na Korejském poloostrově a jejich kombinace.

Nejvyšší představitelé Severní a Jižní Koreje se v roce 2018 sice sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova, po neúspěšném summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem v únoru 2019 v Hanoji se ale jednání o denuklearizaci Severní Koreje ocitla na mrtvém bodě a mezikorejské vztahy ochladly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi