Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šampaňské je v potížích. Úrodu hroznů zdecimovaly deště, vinaři takový rok nepamatují

Autor: ČTK - 
31. července 2021
16:49

Vinaři z francouzské oblasti Champagne, kteří vyrábějí světoznámé šumivé víno, si stěžují, že letošek bude pro šampaňské velmi obtížný. Během jarních měsíců totiž řada vinařství přišla až o třetinu úrody kvůli nečekaně silným mrazům, časté deště za poslední dva měsíce pak způsobily, že další třetinu hroznů nejspíš zničí padlí. Napsala o tom agentura Reuters.

Vinař Maxime Toubart tvrdí, že přemíra srážek letošní sklizni nebude vůbec svědčit. V regionu na severovýchodě Francie, kde se šampaňské vyrábí, spadlo za poslední dva měsíce 300 milimetrů srážek, tedy desetkrát víc než je průměr.

„Hrozny potřebují slunce, musí být suché. Když moc prší, začne se šířit padlí, houba, která roste na listech i na hroznech a ta houba pak ovlivňuje, kolik jich dozraje,“ řekl Toubart agentuře Reuters. „Tenhle rok bude obtížný a zůstane mi v paměti, protože vinaři nepamatují, že by kdy byly škody způsobené padlím tak velké,“ dodal.

„Během pár týdnů jsme přišli o víc než půlku úrody,“ odhadl vinař, který je rovněž místopředsedou francouzské asociace producentů šampaňského CIVC.

Podle meteorologické služby Meteo France spadlo v regionu Champagne v červnu a červenci největší množství srážek od doby, kdy se v 60. letech minulého století začaly vést záznamy.

Navzdory ztrátám na vinicích se podle vinařů nemusejí spotřebitelé obávat, že by zásoby šampaňského došly, protože ve sklepích je z předchozích let lahví stále dost. Jasné není ani to, zda letošní náročný rok nějak ovlivní kvalitu vín. Navzdory ztrátám není vyloučeno, že jakost hroznů nakonec bude vysoká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 31. července 2021 17:27 )

Dnesk sem cetl, ze ve Vestoniocich je samosber merunek 40 korun kilo.Takzer to tahradkari dozenou jinde..

sorgedoktor ( 31. července 2021 17:26 )

Je to dost pesimisticke, ver Znojme zatim radi oidium a ptaci...Rane odrudy jao Muskat Otonel, Moravsky Muskat a Itsai jeste nemknou..

Zobrazit celou diskusi