Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ohrožený tuleň byl miláčkem davů. Po vraždě Řekové běsní a nabízí odměnu až půl milionu

Autor: Mii - 
28. července 2021
20:20

Rozčílení a touha po pomstě. To jsou pocity, které poslední dny zachvátily řeckou společnost. Je šokovaná brutální vraždou milovaného tuleně jménem Kostis, který se stal symbolem ostrova Alonnisos, když jej před třemi lety zachránil místní rybář. Kostis byl tehdy teprve mládě, ochránci se o něj postarali a opět jej vypustili do vody. Tuleň nikdy ostrov neopustil, naopak se ochotně fotil s turisty. Jeho život ale skončil předčasně, když byl minulý víkend nalezen propíchnut harpunou. Ochránci nabízejí odměnu komukoliv, kdo přinese informace o možném vrahovi Kostise, píše server The Guardian.

Tuleň byl na ostrově skutečná legenda. Rybář, po kterém získal i své jméno, jej nalezl v roce 2018 při řádění bouře. Mládě tehdy přišlo o rodiče a nebylo schopné se o sebe postarat, a tak se jej ujali místní. A Kostis, jako by cítil vděk, v lokalitě zůstal, i když mohl klidně odplavat pryč. Pravidelně se slunil v alonnisoském přístavu a pózoval pro fotografie. „Hrál si s plavci. Byl velmi přátelský. Možná až moc přátelský,“ vzpomíná koordinátor Řecké společnosti pro studium a ochranu středomořských tuleňů (MOm) Dimitris Tsiakalos.

Péče o Kostise byla důležitá mimo jiné proto, že tuleni středomořští jsou kriticky ohrožený druh, dokonce jeden z nejvíce ohrožených na celém světě. Ve volné přírodě se jich vyskytuje méně než 750 kusů, většina obývá řecké ostrovy. Alonnisos patří mezi jejich hlavní místa výskytu. Přijít o pouhého jednoho středomořského tuleně, to je ohromná tragédie.

Jenže přesně to se stalo, Kostis už nežije. Minulý víkend byl nalezen mrtvý, neznámý pachatel jej brutálně propíchl harpunou. Tuleni, byť je veřejnost má za roztomilé a přátelské tvory, se totiž netěší takové popularitě mezi rybáři, kterým vadí, že jim ničí sítě a „kradou“ úlovky. Někomu zřejmě tento fakt vadil i u Kostise, a tak se ho rozhodl zbavit.

Mezi veřejností tato zpráva vyvolala doslova běsnění. „Nezasloužíme si tuto planetu, kazíme všechnu krásu,“ rozčiloval se na sociálních sítích jeden z diskutujících. Zkrátka se nedržela ani řecká média. Rozčílení neskrývají také ochranářské organizace, případ už vyšetřuje policie. „Všechno nasvědčuje tomu, že se to (smrt Kostise - pozn. red.) stalo záměrně. Způsob, jakým bylo zvíře zasaženo, zbraň, která byla použita. Neuvěřitelně nás to rozesmutnilo a naštvalo,“ popisoval Panagiotis Dendrinos, šéf MOm.

Zmínil, že harpuna, kterou byl Kostis zabit, byla speciálně upravená, přes metr dlouhá. Zřejmě přímo sloužila k zabíjení tuleňů.

MOm se dokonce odhodlala k bezprecedentnímu kroku, nabízí odměnu 18 tisíc euro (460 tisíc korun) komukoliv, kdo dokáže poskytnout informace, které povedou k identifikaci vraha. „Doufáme, že pachatele najdeme, protože tohle je zločin. (…) Nejen, že je to nemorální, je to také ilegální,“ podotkl Dendrinos.

Zobrazit celou diskusi