Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Prezidenta zavraždili, první dáma v nemocnici. Sedm podezřelých z teroru v Haiti zabili

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. července 2021
21:50
Autor: ČTK - 
7. července 2021
12:41

Bezpečnostní složky na Haiti zastřelily čtyři členy komanda, které podezírají ze středeční vraždy prezidenta Jovenela Moïseho. Další dva lidi pak zadržely. Podle zahraničních médií to oznámil šéf místní policie. Ten později zvýšil počet zadržených podezřelých na šest a počet zabitých na sedm. Mezi zadrženými je podle jednoho z haitských ministrů přinejmenším jeden Američan. Pozadí vražedného útoku, který se  v soukromé rezidenci prezidenta v metropoli Port-au-Prince, zůstává podle tiskových agentur nejasné a nejchudší země na západní polokouli se ocitla na pokraji chaosu.

Haitská první dáma, která při útoku utrpěla těžká zranění, podle amerických médií byla převezena do nemocnice v Miami. Dominikánská republika kvůli situaci na Haiti uzavřela se svým sousedem hranice. Zavraždění Moïseho odsoudila ve společném prohlášení Rada bezpečnosti OSN.

Několik předpokládaných spolupachatelů prezidentovy vraždy uprchlo do dvou budov v Port-au-Prince a „policie je obklíčila“, uvedla zmocněnkyně OSN Helen La Limeová z haitské metropole. „Čtyři členy skupiny, kteří pronikli do prezidentovy rezidence, policie zastřelila a šest dalších zadržela,“ řekla podle agentury AFP během videokonference s novináři v New Yorku.

Policejní náčelník Charles podle agentury AP později rozhlasové stanici Métropole řekl, že policie zadržela šest podezřelých, sedm zabila a dál pátrá po dalších předpokládaných pachatelích.

„Zabili prezidenta! Dejte je nám! Upálíme je!“

Očití svědci podle AP uvedli, že dav dopadl dva podezřelé v křovinách v hlavním městě, kde se skrývali. Krátce poté dorazila policie, která oba muže odvezla. „Zabili prezidenta! Dejte je nám! Upálíme je!“ křičel dav. Později zapálil několik opuštěných aut, o nichž si myslel, že patřily podezřelým bělochům.

Úřady zprvu neposkytly žádné podrobnosti o podezřelých, ani o jejich národností či motivu. Mezi zadrženými je jeden Američan, uvedla agentura AFP s odvoláním na člena haitské vlády Mathiase Pierrea. Pierre listu The Washington Post řekl, že mezi šesti zadrženými kvůli prezidentově vraždě je americký občan James Solages a že další ze zadržených je považován za Američana haitského původu.

Výjimečný stav na dva týdny

Vedení Haiti se po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi tak dohlíží armáda. Joseph také uvedl, že prezidentova manželka se nachází mimo ohrožení života. Spoluobčany vyzval, aby podezřelé nelynčovali, ale předali policii.

Moïse v pondělí pověřil sestavením nové vlády lékaře a bývalého ministra Ariela Henryho. Ten agentuře AP a místnímu tisku řekl, že se považuje za premiéra země a pokračuje v sestavování nové vlády. O ní chce jednat s Josephem, který by se měl stát ministrem zahraničí.

Prezidenta zavraždilo profesionální komando

Atentát se stal ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Podle haitského velvyslance v USA za vraždou stojí profesionální komando, které vystupovalo jako agenti americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Z jakých popudů nebo na čí pokyn ozbrojenci jednali, zatím není jasné. Podle Josepha mluvili španělsky a anglicky.

Moïse čelil během své vlády řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země.

Americký prezident Joe Biden ve středu vraždu odsoudil, stejně jako generální tajemník OSN António Guterres.

Za prezidentovu manželku se modlí i papež František

Papež František označil smrt prezidenta za krutou vraždu a uvedl, že se modlí se za prezidentovu manželku. Haitští biskupové rovněž čin odsoudili a dodali, že násilí Haiti „nepomůže se dostat z politické krize“.

Podobně se vyjádřila i Rada bezpečnosti OSN, která ve společném prohlášení rovněž vyzvala všechny strany, aby „zachovaly klid, byly zdrženlivé a vyhnuly se jakýmkoliv činům, které by ještě prohloubily nestabilitu“. Prohlásila rovněž, že pachatelé činu musí být postaveni před spravedlnost. Rada bezpečnosti dnes o situaci na Haiti bude jednat za zavřenými dveřmi.

S Josephem ve středu hovořil šéf americké diplomacie Antony Blinken a zavázal se spolupracovat s haitskou vládou na zajištění míru a bezpečnosti v zemi, oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

Budou na Haiti volby?

Bílý dům podle mluvčí Jen Psakiové doufá, že se letos na Haiti uskuteční volby, i když někteří pozorovatelé se obávají, že to situace nedovolí. „Vyzývali jsme k volbám v letošním roce, protože soudíme, že podpora demokratických institucí a demokratického procesu by byly v zájmu obyvatel Haiti,“ řekla novinářům.

Moïseho zavraždění ohromilo zemi potýkající se s největší chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západní polokouli. Inflace a násilí gangů vzrostly, jídlo a palivo se stály vzácnějšími; 60 procent Haiťanů vydělává méně než dva dolary denně. Haiti se stále úplně nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z roku 2010 a hurikánu Matthew v roce 2016.

Dominikánská republika vzhledem k vývoji uzavřela hranici se svým sousedem a posílila v jejím okolí bezpečnost. Přes 380 kilometrů dlouhá hranice protínající ostrov Hispaniola, jenž obě karibské země sdílí, byla uzavřena s okamžitou platností, oznámily dominikánské úřady. Uzavřeno zůstává i letiště v Port-au-Prince.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho  - Reuters
Video se připravuje ...

lucie13 ( 8. července 2021 19:07 )

Ano, u nás. Mají asi 1% muslimů a “neserou” se s tím jako v Evropě, stačí podezření. Jestli zastřelili ty správné zločince zřejmě nikdo řešit nebude.U nás je vrah v lepší pozici než oběť.

poky-f ( 8. července 2021 11:47 )

viho ( 8. července 2021 11:12 )

Problém je v tom, že tento prezident už oficiálně přesluhoval, nechtěl se vzdát moci a vykládal si volební zákon jinak než opozice. Navíc únosy a vraždy opozice a demonstrantů byly prý také jeho metodou vládnutí, takže se mu někdo zjevně bránil jeho vlastními metodami. Lidé často nejsou tím, kým se zdají být...

lucie13 ( 8. července 2021 09:48 )

podezřelí hned zastřeleni, tomu se říká rychlé řešení
Ono u takových lidí je hlavní problém, že se jim nechce pracovat, i v Africe by mohli sklízet potraviny několikrát ročně.
To si raději počkají, až tam někdo něco doveze a pak se kvůli tomu ještě navzájem pomlátí.
Ostnatý drát jako v ZOO a ať si situaci vyřeší sami

Citronel ( 8. července 2021 08:48 )

Haiťané po zemětřesení a pro ně dlouhém čekání na okamžitou pomoc na protest házeli mrtvolky dětí na hromadu, aby bílí tu pomoc urychlili, při tom čekání se zabavili hraním karet. Zemětřesení zbořilo jejich hliněné kriminály a spousta úžasných lidiček se dostala na svobodu, pak začalo peklo. V Americe patří gangy z Haiti k těm nejbrutálnějším. Oni si tam poradí, zřejmě známí podezřelých, jestli budou podezírat někoho, kdo zabil jejich podezřelé, tak je taky zlikvidují, tam by se nemělo zasahovat, oni si tam poradí.

Zobrazit celou diskusi