Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V ohnivém pekle zemřelo 15 dětí. Batolata při požáru sirotčince na Haiti udusil kouř

Autor: ČTK, tsv - 
15. února 2020
09:33

Nejméně patnáct dětí zahynulo při rozsáhlém požáru, který zachvátil sirotčinec na Haiti. Řada dalších utrpěla zranění, informovala dnes agentura AP. Příčina neštěstí v zařízení, které bez licence provozovala církevní organizace ze Spojených států, zatím není známa.

Požár zachvátil už ve čtvrtek večer sirotčinec ve městě Kenscoff, které leží jižně od haitské metropole Port-au-Prince. Podle místního listu Le Nouvelliste trvalo hasičům a záchranářům více než hodinu, než na místo neštěstí dorazili. Asi polovina z obětí jsou kojenci a batolata, většina se jich udusila kouřem.

Příčina neštěstí zatím není známa. Podle agentury AP,  která hovořila s jednou ze zaměstnankyň sirotčince, se v zařízení používaly kvůli problémům s dodávkou elektřiny ke svícení svíčky.

„Vyzývám příslušné úřady, aby urychleně přijaly opatření ke zjištění příčin tohoto dramatu,“ napsal na twitteru haitský prezident Jovenel Moise.

Haiti je nejchudší zemí západní polokoule. Většina dětí v místních sirotčincích ovšem vůbec nejsou sirotci. Podle agentury DPA je stále častější, že rodiče své děti odkládají, protože nejsou schopni se o ně sami postarat.

Podle loňského průzkumu místních úřadů splňovalo ze 754 haitských sirotčinců, v nichž žilo téměř 26.000 dětí, předepsaná pravidla jen 35. Provozovatelem sirotčince, který zachvátil požár, byla církevní organizace ze Spojených států. Agentura Reuters s odvoláním na ředitelku haitské sociální služby Arielle Jeanty Villedrouinovou uvedla, že organizace neměla k provozování sirotčinců příslušnou licenci.

Zobrazit celou diskusi