Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dva mrtví ze dvou desítek pohřešovaných: Letovisko zasáhly lijáky, záplavy i sesuvy půdy

Aktualizováno -
3. července 2021
10:20
Autor: ČTK - 
3. července 2021
09:30

Japonští záchranáři našli u města Atami, malebného přímořského letoviska jihozápadně od Tokia, dvě mrtvá těla po sesuvu půdy, vyvolaném silnými dešti. Oznámila to dnes japonská agentura Kjódó. Celkem se zde pohřešovaly dvě desítky lidí. Po nezvěstných pátrá několik záchranářských týmů.

Silné deště trápí Japonsko několik dnů. V sobotu dopoledne místního času oznámily úřady prefektury Šizuoka, v níž leží přístavním město Atami, že se pohřešuje nejméně 19 lidí po sesuvu půdy. Voda ve městě zaplavila silnice a proud vody a bahna zničil několik domů.

Kritická je i situace v sousední prefektuře Kanagawa a také v prefektuře Čiba východně od Tokia. Voda zvedla také hladiny řek a zničila několik mostů. Jeden člověk se pohřešuje i v prefektuře Čiba.

Úřady také vyzvaly obyvatele, aby sledovali nejnovější zprávy a případné výzvy k lokálním evakuacím.

Meteorologové předpovídají silné deště ještě nejméně do nedělního rána.

Oblast s horkými prameny i sochou bohyně

Atami je malebné přímořské letovisko, ležící asi 100 kilometrů jihozápadně od Tokia. Oblast zasažená sesuvem půdy zahrnuje horké prameny, obytné oblasti, nákupní ulice a slavnou svatyni, poznamenala agentura AP.

Japonsko během globálního oteplování zaznamenává stále silnější srážky, které také vedou k častým sesuvům půdy. V uplynulých deseti letech podle úřadů došlo v hornaté ostrovní zemi k téměř 1500 sesuvům půdy, což je téměř dvakrát více než v předchozích deseti letech, poznamenala DPA

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi