Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Domy zmizely v kráteru, obyvatele hledají. 12 nezvěstných při přírodní katastrofě v Norsku

Autor: ČTK - 
30. prosince 2020
20:34

Deset lidí bylo zraněno a 12 je nadále nezvěstných po sesuvu půdy na jihu Norska. Předchozí údaje hovořily o 21 pohřešovaných. Sesuv dnes brzy ráno smetl více než desítku domů v obci Gjerdrum, konkrétně ve vesnici Ask asi 30 kilometrů severně od Osla, uvedla podle agentury Reuters norská policie.

Na fotografiích je patrný velký kráter s poničenými budovami na jeho dně. Další stavení visí na okraji kráteru. Na místo byli vysláni záchranáři a nad oblastí se vznášely vrtulníky. Dosud bylo z oblasti evakuováno kolem 700 lidí.

Šest zraněných bylo podle šéfa záchranářů Rogera Pettersena převezeno do nemocnic. Pátrací a záchranné práce mají pokračovat i přes noc. Úsilí záchranářů dnes komplikovala nejen tma, ale i sněžení.

„Byly tu dva mohutné dlouhé otřesy a já jsem si myslel, že odklízejí sníh nebo tak něco,“ řekl 68letý místní obyvatel Öystein Gjerdrum televizi NRK. „Pak náhle přestala jít elektřina a jeden soused přišel ke dveřím a řekl, že se musíme evakuovat, tak jsem probudil svá tři vnoučata a řekl jim, ať se rychle obléknou,“ řekl Gjerdrum.

Premiérka: Je to katastrofa

Pohřešovaní jsou z domů z míst nejvíce zasažených sesuvem, ale dosud není jasné, zda byli uvnitř, nebo pryč, nebo zda se jim podařilo uniknout, uvedla policie.

„Je to katastrofa,“ řekla premiérka Erna Solbergová novinářům poté, co místo katastrofy navštívila. „Mohli by uvíznout lidé... ale zároveň si nemůžeme být jistí, protože jsou prázdniny, což znamená, že lidé mohli být jinde,“ řekla premiérka a upozornila, že záchranné práce by mohly trvat dlouhou dobu.

„Může to trvat dny,“ řekla. „Situace je stále tak nestabilní, že nelze podnikat jakékoli (záchranné) úsilí jinak než z vrtulníků,“ dodala Solbergová.

Oblast je podle místních úřadů nadále nestabilní a masy půdy se stále pohybují. Jeden z největších sesuvů jílu v poslední době v Norsku se odehrál po vydatných deštích z posledních dnů, uvedla NRK. Přesná příčina sesuvu však zatím není jasná. Podle agentury DPA by mohl souviset i s typem místní nestabilní půdy.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

frantacizek ( 30. prosince 2020 22:31 )

tam je to teď časté a asi tam nepůjde udělat ani geologický průzkum těch nezpevněných sedimentů, protože to podloží je nestabilní, bude tam asi hodně zvětralin, které jak se plní vodou a zamrzají, tak to podloží roztahují a vznikají tyhle eroze. Snad se nikomu nic nestalo, to je vždy hlavní

Zobrazit celou diskusi