Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump slavil 75. narozeniny golfem. Zažil bankroty, rozvody a vydělal miliardy

Aktualizováno -
15. června 2021
09:24
Autor: tsv, ČTK, Darina Jíchová - 
14. června 2021
07:39

Americký podnikatel a politik, který se proslavil převážně v posledních letech jako milovaný a zároveň nenáviděný prezident Spojených států, oslavil 14. června své 75. narozeniny. Za svůj život podnikatele a realitního magnáta již stihl vydělat miliardy dolarů, několikrát zbankrotovat, dostat se zpět na nohy a nakonec vyhrát americké volby v roce 2016. Mezitím svým poněkud kontroverzním šarmem učaroval hned několika ženám včetně Češky Ivany Zelníčkové.

„Donald nenávidí svoje narozeniny,“ prozradila pro magazín People na exprezidenta právě jeho česká exmanželka. „Mluvila jsem s ním a popřála mu, řekla jsem mu: Na věk nekoukej, to je jen číslo,“ dodala Trumpová-Zelníčková.

A jak Trump jubileum slavil? Jako vždy na golfu. Pobývá nyní v New Jersey, kam „utekl“ před horkým létem na Floridě. Za otcem přijel jeho nejstarší syn Donald mladší.

Narozeninová píseň pro Trumpa:

Američtí novináři si nejsou jistí, zda byla v New Jersey i jeho současná manželka Melania a jejich syn Barron. Bývalá první dáma USA nezmínila Trumpovy narozeniny ani na sociálních sítích, jak to udělal právě Donald mladší či Eric a Lara Trumpovi. Překvapivě otci pomocí sociálních médií nepřála ani jeho nejoblíbenější dcera Ivanka, která během prezidentury působila jako jeho nejbližší poradkyně.

Podle zdroje bude Melania Trumpová během léta i se synem pendlovat mezi Floridou a New Jersey. „Všechno, co Melania v životě miluje, je na Floridě,“ řekl magazínu People zdroj blízký Trumpovým.

Trump jako prezident

Za dobu svého volebního období se 45. americký prezident zapsal do dějin jako první hlava státu, která hned dvakrát čelila ústavní žalobě, neboli impeachmentu. První žaloba z roku 2019 se týkala údajného tlaku na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby rozjel vyšetřování syna Joa Bidena, Trumpova demokratického oponenta a nového amerického prezidenta.  

Druhá žaloba mu přistála na stole poté, co podněcoval své přívržence ke vzpouře, která vedla ke vpádu výtržníků do budovy Kongresu a smrti pěti lidí. Ani v jednom případě však k impeachmentu nedošlo.

Jako prezidenta ho zastihlo hned několik celostátních i celosvětových krizí, mezi které se řadí smrt George Floyda a následné demonstrace pod vedením hnutí Black Lives Matter a globální pandemie koronaviru. Jeho komunikaci s veřejností musely utnout sociální sítě Twitter a Facebook, a to kvůli častým dezinformacím o nemoci covid-19 a propagování nebezpečných prostředků prevence, mezi které se řadilo i vstřikování dezinfekce jehlou do těla. Pod Trumpovým vedením Spojené státy odstoupily od pařížské klimatické dohody, oznámily konec spolupráce se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), či odstoupily od jaderné dohody s Íránem. Mimo jiné došlo i k zhoršení vztahů mezi USA a Čínou.

Až do konce své vlády se Trump snažil omezit migraci z Mexika, které chtěl zabránit vystavěním zdi na hranicích. Uprchlíkům z Mexika se snažil upřít vstup do země i přes fakt, že on sám je synem Skotky a vnukem Němců. Na konci svého volebního období se v roce 2020 několikrát neoprávněně prohlásil za vítěze prezidentských voleb a svou porážku odmítal uznat téměř až do Bidenovy inaugurace.

Trump jako podnikatel

Od roku 1968 studoval Trump ekonomii na Pensylvánské univerzitě. „Koketoval jsem s myšlenkou dělat herectví, ale reality byly mnohem lepší 'kšeft',“ vysvětlil. V roce 1976 se Trumpovi podařilo domluvit si osmdesátimilionový úvěr a ještě větší daňové úlevy a konečně „rozjet pořádný byznys“.

Jeho zlaté časy trvaly celá 80. léta, pak se ale Trump dostal do finančních potíží a jeho některé společnosti (například provozovatel kasin, firma Trump Entertainment Resorts či firmy spojené s nemovitostmi) opakovaně vyhlásily bankrot. Nyní jeho rodinné impérium The Trump Organization zahrnuje hotely, reality či golfová hřiště.

Rodinné vztahy

Od roku 2005 je potřetí ženatý. Vzal si bývalou slovinskou modelku Melanii, rozenou Knauvsovou (51), s níž má syna Barrona.

Jeho první manželkou byla česká podnikatelka Ivana Zelníčková pocházející ze Zlína. Z prvního manželství pochází synové Donald a Eric a dcera Ivanka, která s manželem Jaredem Kushnerem působila jako otcova poradkyně. V roce 1992 se s Zelníčkovou rozvedl a ihned rok nato se znovu oženil. Tentokrát si vzal herečku Marlu Maplesovou, s níž má dceru Tiffany.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi