Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolenkový ráj Čechů zachvátil masivní požár. V Řecku evakuují i turistická letoviska

Aktualizováno -
20. května 2021
21:03
Autor: ČTK - 
20. května 2021
16:50

Řeckým hasičům se stále nepodařilo uhasit rozsáhlý lesní požár, který vypukl v noci na dnešek zhruba 70 kilometrů západně od Atén. Požár už zničil několik tisíc hektarů lesa a vyžádal si evakuaci 18 vesnic a osad a tří klášterů, uvedl agentura AP. Oblaka hustého dýmu a popele zahalily přes den také dominantu řecké metropole Akropolis.

Požár se snaží uhasit přes 250 hasičů a několik desítek hasicích vrtulníků a letadel. Situaci během dne zhoršoval silný vítr, který ale ustal. Očekává se však, že začne znovu vát. „Bude to další obtížná noc a podmínky jsou i nadále špatné,“ uvedl náměstek ministra civilní ochrany Nikos Chardalias.

Zasažených je několik menších přímořských letovisek. Kouř z požáru zhoršil viditelnost v hlavním městě Aténách i na několika ostrovech. Požár také poškodil stožáry vysokého napětí, což v oblasti způsobilo výpadky dodávek elektřiny.

Lesní požáry jsou v Řecku během léta poměrně časté. Jeden z nejničivějších z nich vypuknul v červenci roku 2018 na východním pobřeží u Atén. Zemřelo při něm nejméně 102 lidí.

krapotkin ( 20. května 2021 18:00 )

Uprdlíci se činěj. Řekové nechtějí sloužit jim ani Alláhovi, tak to slízli.

Zobrazit celou diskusi