Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolenkový ráj zasypal sníh: V Aténách zkolabovala doprava, zastavilo se i očkování

Autor: ČTK - 
16. února 2021
16:40

Tisíce domácností na předměstí Atén byly až 14 hodin bez elektřiny kvůli neobvykle vydatné sněhové nadílce, kterou v pondělí přinesla do Řecka studená fronta. Sníh ochromil v třímilionové metropoli veřejnou dopravu a dnes zastavil i očkování proti covidu-19. Podle místních médií si přívaly sněhu vyžádaly dvě oběti na ostrovech Euboia a Kréta, protože se k nim včas nedostala první pomoc.

Sníh je v Řecku v zimních měsících relativně běžný na severu a v horských oblastech, na ostrovech a v metropoli jde ale podle AP o vzácnost. Podle místních médií napadlo v Aténách nejvíc sněhu za 15 let. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma, ač v oblasti Atén stejně platí omezené vycházení kvůli epidemické situaci s koronavirem.

Většina obchodů je v oblasti Atén zavřená, dnes ale i supermarkety zavírají už v šest večer, aby se zaměstnanci dostali v pořádku domů. Sníh má totiž v Aténách padat i v noci a ve středu dopoledne. Ve čtvrtek ale meteorologové očekávají opět nárůst teplot a studená fronta se má už ve středu přesouvat na východ, nad ostrovy v Egejském moři.

Omezeno bylo kvůli mrazivému počasí i přívalům sněhu spojení na řecké ostrovy i lety z regionálních letišť do Atén. Sníh komplikoval dopravu na silnicích i železnicích.

V Aténách řešili hasiči stovky nouzových situací, způsobených zejména popadanými stromy. „Hlavně jsme vyprošťovali lidi uvězněné na silnicích v autech, převáželi jsme ale také pacienty na dialýzu,“ řekl řecké televizi šéf aténských hasičů.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kvůli zhoršené epidemické situaci mají i děti ve školách online výuku, některé ji ale dnes podle agentury AP vyměnily za hrátky na sněhu. Někteří dospělí si v Aténách i zalyžovali, včetně norského velvyslance Frodeho Overlanda Andersena. Ten umístil ze své lyžovačky na předměstí Atén na twitteru video s popiskem „Výzva přijata“ v reakci na apel přítele z Osla. „Byl to nejlepší den za dobu home office,“ řekl ambasador agentuře AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi