Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český velvyslanec se fotil s vlajkou Izraele. V Kuvajtu zamířil na kobereček a omlouval se

Autor: ČTK - 
17. května 2021
23:04

Kuvajtské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo českého velvyslance Martina Dvořáka poté, co na svém osobním instagramovém účtu zveřejnil selfie s izraelskou vlajkou a popiskem „stojím za Izraelem“. Dvořák se později v otevřeném dopise omluvil.

Český velvyslanec v Kuvajtu Martin Dvořák napsal, že vyvolal „pochopitelné pobouření a rozhořčení mezi mnoha lidmi, pokud jde o současnou, velmi dramatickou situaci v Pásmu Gazy“.

Dvořákův příspěvek podporující Izrael v Kuvajtu, který s Izraelem neudržuje diplomatické vztahy a podporuje snahy Palestinců získat nezávislý stát, vyvolal pobouření.

Kuvajtská diplomacie si následně velvyslance předvolala, aby mu vyjádřila „kategorické odmítnutí a silný nesouhlas“.

Velvyslanec snímek stáhl a omluvil se v otevřeném dopise na twitterovém účtu české ambasády.

„Bylo to ode mě extrémně necitlivé... Absolutně jsem neměl v úmyslu vyjádřit neúctu vůči nevinným palestinským obětem a životům, jejichž ztráty jsme svědky,“ uvedl v dopise a dodal, že nikdy nevyjadřoval nenávist nebo netoleranci vůči muslimům, Arabům nebo jakýmkoliv dalším etnickým nebo náboženským skupinám.

Martin Dvořák je bývalým primátorem Hradce Králové (z let 1990 až 1998), působil i jako generální konzul ČR v USA. Do funkce velvyslance v Kuvajtu a Kataru jej jmenoval v červenci 2017 prezident Miloš Zeman, Dvořák se funkce ujal následně téhož roku v září.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem.  - Reuters
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 18. května 2021 08:53 )

...Nechapu....Kdyz jsou obcane CS rep. tak jsou snad Cesi, nebo ne...

EU Commissioner ( 18. května 2021 06:15 )

Všihni "čeští" velvyslani jsou zi dé a to bez vyjímky.

Zobrazit celou diskusi