Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko na seznamu nepřátel Rusů: Ostudně rozmazáváte příběh výbuchů, vzkázal Lavrov

Autor: ČTK - 
17. května 2021
20:03

Nepřátelskými kroky Prahy a Washingtonu v pondělí podle ruské tiskové agentury TASS objasnil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zařazení Česka a Spojených států na seznam „nikoli přátelských“ států. Za „hanbu“ přitom označil, jak Česko „rozmazává“ sedm let starý příběh výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích, a kritizoval „zmatené“ vyšetřování tohoto incidentu spojené s předkládáním stále „nových verzí“.

Nikoli přátelská gesta posloužila jako důvod pro rozhodnutí, abychom srovnali podmínky, v jakých pracují naše diplomatická zastoupení v Česku a v USA a analogicky jejich v Rusku. Jako konkrétní krok, který již byl oznámen, jsme je požádali, aby množství místního najatého personálu z řad fyzických osob – jak občanů Ruska, tak občanů třetích zemí – uvedli na úroveň analogické kategorie pracovníků, které máme (na našich zastupitelských úřadech) v Česku a v USA,“ citovala agentura TASS Lavrovovu odpověď na její dotaz na tiskové konferenci.

Lavrov prohlásil, že v Česku „ostudně rozmazávají příběh výbuchů, které se odehrály před sedmi lety“. „Až dosud nikdo nedokázal vysvětlit, co dělaly celé ty roky vyšetřovací orgány,“ poznamenal. „Jsou zmatení ve výpovědích, jak se u nás říká, předkládají stále jakési nové a nové verze,“ dodal. „Nejprve si měli ty věci ujasnit, než se pustili do vyhošťování diplomatů a do jejich obviňování, přestože ještě neskončilo vyšetřování. Soudě podle toho, co dělají, sotva to skončí nějakým konkrétním výsledkem,“ řekl šéf ruské diplomacie na adresu Česka.

Zeman: Jsou tři verze, Babiš: Nevím, odkud to má

Prezident Miloš Zeman dal o víkendu v rozhlasovém rozhovoru najevo, že nadále není přesvědčen, že existuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vedle zapojení ruských tajných služeb podle něj dlouhodobě existuje i varianta neodborné manipulace s výbušninami. Premiér Andrej Babiš Frekvenci 1 řekl, že si Zemanův postoj neumí vysvětlit. Poté, co prezident již dříve mluvil o dvou vyšetřovacích verzích, Babiš koncem dubna uvedl, že v Lánech Zemanovi vysvětloval, že existuje pouze verze jediná, která se týká zapojení ruských agentů.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová řekla Deníku N, že nemá žádné informace o tom, že by se policie zabývala jinou vyšetřovací verzí výbuchu ve Vrběticích, než je účast agentů ruské vojenské rozvědky GRU.

Rosatom se s Dukovany rozloučil

Lavrov na pondělní tiskové konferenci také připomněl, že ve Spojených státech úřady zabavily nemovitosti, patřící ruské diplomatické misi, přičemž už roky Američané odmítají ruským diplomatům zkontrolovat, v jakém stavu se nachází majetek ruského státu. Moskva podle ministra opakovaně varovala, že nestrpí další prodlužování tohoto stavu.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době poznamenány diplomatickou roztržkou, která začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Obě země si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Obvinění související s explozemi Moskva odmítá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

Minulý pátek v ruském úředním věstníku vyšel seznam „nikoli přátelských“ zemí, schválený ruskou vládou, ve kterém jsou uvedeny pouze Spojené státy a Česká republika. Podle seznamu smí Česko najmout pro své úřadovny v Rusku nejvýše 19 ruských pracovníků a USA ani jednoho.

Video  Epicentrum - Jan Hamáček o Vrběticích a kauze Moskva  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

AVATAR ( 18. května 2021 09:16 )

vseznalek ( 18. května 2021 07:58 )

Breburdo jestli je ti aspon 25let ze sez tak rozumnej????

bre-burda ( 17. května 2021 22:23 )

Vyšetřování ostudně rozmazává jediná osoba. A my dobře víme která a na čí objednávku. Proto také tím druhá strana operuje. Co se týče Česka jako nepřátelského státu, Moskva se snad probrala ze snu? Nepřátelským státem jsme už od srpna 1968. Před tanky a střelbou ze samopalů žádné přátelství totiž neobstojí. Každé sportovní zápolení, především to hokejové, od těch časů přerůstalo v takovou malou válku Davida s Goliášem. Rusáky tu totiž nikdo nemá rád, snad jenom ti, co pracují v jejich žoldu.

doktormediciny ( 17. května 2021 22:07 )

.....Ta formulace duvodne podezreli se mi opravdu libi...

Zobrazit celou diskusi