Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Strach z trosek čínské rakety: Nekontrolovatelně se řítí k Zemi, místo dopadu je nejisté

Aktualizováno -
8. května 2021
21:40
Autor: ČTK - 
8. května 2021
09:25

Trosky nekontrolovaně sestupující čínské rakety Dlouhý pochod 5B zřejmě vstoupí do atmosféry v neděli brzy ráno. S odvoláním na americké a evropské badatele to dnes uvedla agentura Reuters. Stále není jasné, kam zbytky dopadnou, zásah obydlené oblasti je ale podle vědců málo pravděpodobný.

Podle evropského centra trasování a dohledu nad vesmírem (EU SST) je pravděpodobné, že trosky vstoupí do atmosféry v neděli v 04:11 SELČ. Odhad ale počítá s odchylkou až 190 minut. Obdobné americké centrum CORDS předpokládá vstup do atmosféry v 05:22 SELČ, odchylka činí čtyři hodiny.

„Takové předpovědi lze obecně provést jen několik hodin před dopadem, protože atmosférický odpor se významně mění v důsledku sluneční aktivity,“ poznamenal Space.com.

Podle expertů je pravděpodobné, že tento obří kus vesmírného odpadu o hmotnosti 23 tun se v atmosféře rozpadne a zvětší části shoří, přičemž zbylé trosky dopadnou do neobydlených oblastí vzhledem k tomu, že 70 procent zemského povrchu tvoří moře a oceány. Nicméně stoprocentně jisté to není.

Vědci tvrdí, že pravděpodobnost dopadu trosek čínské rakety do obydlené oblasti je nízká. Ani to ale nelze zcela vyloučit. „Tyto předpovědi totiž počítají s nejistotou danou tím, že objekt (zbytek rakety) je nekontrolovaný,“ uvedlo centrum EU SST. Nejpravděpodobnější však podle něho je, že trosky dopadnou do oceánu.

Raketa minulý týden vynesla do vesmíru základní modul budoucí čínské orbitální stanice. Dopad zbytku rakety je obtížně předvídatelný kvůli anomálii během jejího startu.

Rusko už za trosky v Kanadě platilo

Space.com připomněl, že podle vesmírného práva, které tvoří komplex mezinárodních smluv a dohod, je za škody vzniklé při dopadu trosek z kosmického objektu odpovědný stát, jenž tento objekt vypustil. Povinnost zaplatit kompenzace vyplývající z příslušné mezinárodní úmluvy byla podle serveru doposud uplatněna jedinkrát, a to v roce 1978, kdy se trosky plné radiace ze sovětského satelitu s jaderným pohonem Kosmos 954 rozesely po kanadské Arktidě a bylo nutné rychlé a nákladné vyčištění oblasti. Státy se v roce 1981 dohodly na kompenzaci ve výši tří milionů kanadských dolarů, což odpovídalo dnešním 7,5 milionu amerických dolarů (160 milionů korun).

Raketa Dlouhý pochod 5B dopravila minulý týden ve čtvrtek modul Tchien-che (Nebeská harmonie) na jeho stanovenou oběžnou dráhu. Poté se od modulu odpojila a sama na oběžné dráze také zůstala, ačkoli podle expertů by měla mít vylepšení umožňující řízený sestup do atmosféry. O tom, že by se příslušný manévr uskutečnil, se ale žádný z činitelů čínského vesmírného programu nezmínil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 8. května 2021 22:00 )

doufejme, že to nespadne našemu panovníkovi do zítřejší další nedělní pravidelné vepřové hostiny. Počítám, že by to vzal osobně a přišli bychom o nadějně rozvíjející se družbu s čínským meďou Pú a toho bych se nechtěl dožít. Chiňanům otrnulo, covid za námi, tak nás začnou ohrožovat seshora, soudruzi..

Zobrazit celou diskusi