Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Detaily rozvodu Billa Gatese: Čekali na děti? Manželé si rozdělí 2,6 bilionu korun

Aktualizováno -
4. května 2021
11:15
Autor: ula, ČTK - 
3. května 2021
23:15

Jeden z nejbohatších mužů planety a filantrop Bill Gates (65) se po 27 letech rozchází se svou manželkou Melindou. Oznámil to na svém twitteru. Oba ale budou nadále spolupracovat v nadaci, kterou společně založili. Zároveň požádali o respektování soukromí.

„Po dlouhém rozmýšlení a práci na našem vztahu jsme se rozhodli, že naše manželství ukončíme. Za posledních 27 let jsme vychovali tři děti a založili nadační fond, který pomáhá po celém světě lidem, aby vedli zdravé a produktivní životy,“ je uvedeno v prohlášení manželů, které zakladatel společnosti Microsoft Gates zveřejnil na svém twitteru.

Dvojice se seznámila koncem 80. let, kdy Melinda nastoupila do Microsoftu. Společně spravují Nadaci Billa a Melindy Gatesových. Jedna z nejbohatších charitativních organizací na světě se angažuje také v aktuálním boji s pandemií nemoci covid-19.

Video  Bill a Melinda Gatesovi se rozvádí: Tak šel čas se světovým boháčem a jeho partnerkou  - Reuters
Video se připravuje ...

Manželé dodávají, že budou v nadaci nadále spolupracovat, ale už ne jako pár. Zároveň požádali, aby rodině bylo dopřáno soukromí. Důvody rozpadu manželství Gatesovi nezveřejnili.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je jedna z nejvlivnějších humanitárních organizací na světě, za víc než 20 let existence vynaložila přes 50 miliard dolarů (přes bilion korun) na podporu globálních programů zlepšování zdravotní péče po celém světě. Podpořila například široce uznávané programy zaměřené na vymýcení malárie či dětské obrny, je zastáncem rozšíření očkování v nejméně vyspělých zemích a angažuje se i v boji proti hladu. Loni vynaložila 1,75 miliardy dolarů (37,6 miliardy korun) na pomoc proti dopadům pandemie covidu-19.

Nadace v pondělí uvedla, že Bill i Melinda zůstanou spolupředsedajícími a správci nadace. „Budou nadále spolupracovat při utváření a schvalování strategií nadace, budou prosazovat její témata a stanovovat její celkové směřování,“ píše se v oznámení nadace.

„Toto manželství je nenávratně rozbité“

Někteří experti se však obávají možných dopadů rozpadu jejich manželství na fungování organizace. „Rozvod Gatesových bude mít za důsledek víc než převrácení života jedné rodiny. Dotkne se světa podnikání, vzdělávání, veřejného zdraví, občanské společnosti, filantropie a dalších,“ řekl agentuře Reuters Anand Giridharadas, který ve svých knihách kritizuje moc nejbohatších lidí.

Zatím není jasno, jak si Gatesovi rozdělí obrovský majetek. Americká média píší, že podle zákonů státu Washington, kde pár sídlí, patří veškerý majetek nabytý Billem a Melindou v průběhu manželství do společného jmění. Pár se může na rozdělení majetku dohodnout ve zvláštní rozvodové dohodě, což Gatesovi zřejmě udělají, vyplývá to podle médií z dokumentů, jež podali k soudu v Seattlu.

„Toto manželství je nenávratně rozbité,“ uvedla Melinda v žádosti o rozvod. „Žádáme soud, aby manželství rozpustil a prohlásil svazek za ukončený k datu stanoveném v naší rozvodové dohodě,“ pokračuje. Detaily z dohody se zatím nedostaly na veřejnost. Agentura Reuters uvedla, že žádost o rozvod podali krátce poté, co nejmladší z jejich tří dětí dosáhlo plnoletosti.

Vlna rozchodů

Od roku 1987 je Gates zařazován do žebříčku nejbohatších lidí světa, který pravidelně zveřejňuje časopis Forbes. Mezi roky 1995 až 2017 mu opakovaně patřila první příčka. Podle posledního žebříčku je na čtvrtém místě, jeho majetek přesahuje hodnotu 100 miliard dolarů - Forbes pro rok 2021 uvádí hodnotu 124 miliard dolarů (přes 2,65 bilionu korun).

Kvetinka7 ( 4. května 2021 09:57 )

Přehled informací a zpráv z různých zdrojů na jednom místě můžete čerpat např. na Čerstvých zprávách http­s://ww­w.cer­stvez­pravy­.cz/

a-z- ( 4. května 2021 04:32 )

Asi nechtěla píchat....vakcínky.

renalek ( 4. května 2021 01:46 )

To zaujímavé!!! Vätšinou sa čaká až pomrú deti! Keď som tento článok prečítal manželke s komentárom že ju asi tiež ,,prepriahnem,, za inú, významne sa na mňa pozrela a prehlásila: Prij@bem ti !!??

yaaro ( 4. května 2021 00:29 )

Možná už jí došlo že Bill jednou skončí v kriminále za depopulaci...

ANO_nam_bude_lip ( 3. května 2021 23:32 )

Ona věděla, komu nastavit. Čeká ji výnosný rozvod.

Zobrazit celou diskusi