Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Syn vozil nakaženého tátu od nemocnice k nemocnici. Lůžko mu přidělili, až když zemřel

Autor: ČTK - 
30. dubna 2021
07:35

Ašiš Šrívastav 14. dubna naložil otce (70) do svého malého auta, protože starý pán nemohl popadnout dech. Zavezl ho do soukromé nemocnice ve městě Lakhnaú, které je střediskem státu Uttarpradéš. Udělali tam test a zjistili, že je pan Sušil Kumár nakažený koronavirem. Bez ohledu na jeho věk a stav ho nemocnice odmítla přijmout, protože neměla volná lůžka. Ašiš řídí soukromé rehabilitační centrum pro hendikepované děti. Prosil lékaře, aby otce hospitalizovali, ale řekli mu, aby se obrátil na státní nemocnici. Začala anabáze, která přes veškerou Ašišovu snahu skončila otcovou smrtí, píše na své webové stránce Al-Džazíra.

Posadil otce zpět do auta, koupil dvě pětilitrové kyslíkové lahve a začal hledat nemocnici, která by byla ochotná ho přijmout. „Nasadili jsme otci na ústa masku a vedle něj postavili kyslíkové lahve. Odjeli jsme do centra léčby pacientů s covidem-19 ve čtvrti Lalbagh. Vyplnil jsme registraci s pomocí krizové linky COVID, ale odmítli nás v této soukromé nemocnici a pak i ve vládní. Všichni požadovali doporučující dopis z úřadu hlavního zdravotního referenta. Tak jsme jeli tam. Musel jsem čekat, bylo tam hodně lidí. A pak přišli policisté a úřad vyklidili,“ popisuje Ašiš své úsilí.

V Lakhnaú v první půlce dubna museli mít takový doporučující dokument všichni hospitalizovaní kvůli covidu-19. K jeho získání se musel pacient prokázat testem PCR potvrzujícím infekci. Praxe vyvolala značnou kritiku a úřady státu Uttarpradéš od ní později upustily.

Pomoc našel až po 36 hodinách. Přišla pozdě

Ašiš pak objel mnoho soukromých i státních zařízení, nikde neuspěl. „Přicházel jsem jako žebrák a mnoho nemocnic jsem také  obtelefonoval. Otec chtěl, abych ho odvezl domů, že to bude dobré. Ale viděl jsem, že se jeho stav horší,“ řekl Ašiš, který za svého zběsilého hledání musel dvakrát doplnit kyslíkové lahve. „Po 36 hodinách se nám podařilo s pomocí mého přítele lékaře najít soukromou kliniku, která byla otce ochotná přijmout,“ sdělil muž. Bylo ale pozdě, protože pan Kumár zemřel ráno 16. dubna.

Následující den Ašišovi zavolali z centrálního střediska COVID a řekli mu, že mají pro otce lůžko v nemocnici. „Bylo to jako rána dýkou. Kdyby to bylo o pouhé dva dny dříve, mohlo být vše jinak,“ řekl Ašiš.

Teď má pozitivní test on i jeho žena, takže jsou v izolaci. „Netuším, zda mám truchlit pro otce, jehož jsem nedokázal zachránit, nebo se postarat o sebe a o ženu. Nevím, jak se vypořádat se smutkem, ale kdyby vláda zasáhla patřičně včas, mohlo by se vést mé rodině a tisícům jiných rodin jinak,“ řekl Ašiš.

Pokud vláda rezolutně nevyhlásí dramatická opatření proti epidemii, stane se Uttarpradéš dalším ohniskem covidu-19. Mrtvých tam rychle přibývá, stejně jako kremací, zato lůžek a kyslíku je nedostatek.

Uttarpradéš je jeden z nejlidnatějších indických států. Žije v něm 200 milionů lidí a infikovaných tam přibývá denně více než 22 000. Centrální vláda počítala s tím, že do konce dubna tam bude denně i 190 000 případů. Epidemie má vrcholit v polovině května a v červnu a červenci pak ustoupit, soudí centrální indický úřad pro covid-19. Tento týden bylo ve státě přes 300 000 infikovaných a téměř 12 000 mrtvých.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lékař Khuršíd Singh Bhatí, který pracuje v soukromé nemocnici v Dillí pro pacienty s covidem-19, říká, že jde o mimořádný stav. „Situace na odděleních je hrozná. Někdy musíme uložit na jednu postel dva lidi, abychom zachránili jejich životy. Oddělení pracují nad rámec svých kapacit a počet přicházejících pacientů je nepředstavitelný. Když někdo zemře, cítíme my lékaři smutek a zároveň úlevu. Můžeme dát ventilátor a kyslík někomu, kdo má ještě naději na záchranu. Vláda by měla okamžitě povolat na pomoc armádu a dát k dispozici co nejvíc lůžek, protože ten virus se šíří nepředstavitelnou rychlostí,“ řekl Bhatí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi