Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karibský ráj změnil k nepoznání výbuch sopky. Exotickou krásu překryl popel

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2021
21:30

„Je to apokalyptická pustina,“ řekl pro stanici CNN premiér státu Svatý Vincenc a Grenadina Ralph Gonsalves, když spatřil zkázu, kterou na Svatém Vincentu způsobily erupce sopky La Soufrière. Vulkán ničí karibský ostrov už přes dva týdny, místní nemůžou poznat své domovy. Okolí sopky je pokryto popelem.

„Celé místo je pokryté šedým popelem, je to tady zpustlé,“ dodal Gonsalves. Sopka La Soufrière se k životu probudila po 42 letech, erupce hrozila celé měsíce a odborníci místní obyvatele varovali, že se bude třeba připravit na rychlou evakuaci. Připravená byla i vláda, která si vyžádala pomoc zaoceánských výletních parníků. První výbuch přišel 9. dubna a od té doby z vulkánu stoupá dým, pyroklastický proud a popel.

Erupce jsou tak silné, že se sopečná suť dostala i na sousední ostrovy. Díky včasnému zásahu nedošlo k žádnému úmrtí nebo zranění, nicméně škody na ostrově jsou děsivé. Na sedm tisíc lidí se nachází v útulcích, které narychlo zřizovala vláda, dalších několik desítek tisíc osob se uchýlilo ke známým nebo příbuzným. „Soudruh Ralph“, jak se levicovému premiérovi Gonsalvesovi přezdívá, mezi tím zjišťuje, jak to v okolí sopky vypadá.

Premiér: Potřebujeme pomoc

Gonsalves připustil, že vláda nemá finance, aby se mohla pustit do obnovy v plné míře, zdroje nejsou ani na pomoc všem potřebným lidem, které živelná katastrofa zasáhla. „Jsme v hodině největší nouze a potřebujeme pomoc,“ apeloval premiér na mezinárodní společnost. Činná sopka navíc komplikuje dovoz nutné pomoci na ostrov.

„Tohle není jako hurikán, který se přes danou oblast přežene a zmizí,“ reagovala Britnie Turnerová, ředitelka americké společnosti Aerial Recovery Group specializující se zvládání katastrof, která přislíbila Svatému Vincentu pomoc. Situaci podle ní ztěžuje také pandemie koronaviru. „Mezinárodní pomoc během živelných katastrof vlivem pandemie dramaticky poklesla,“ uvedla Turnerová.

„Ale nepřestávejte být štědří, i když jsme teď na tom špatně, i když všichni trpíme, nesmíme zapomínat na své sousedy,“ vyzvala Američanka. Do pomoci Svatému Vincentu se zapojil také šéf miamské neziskovky Empowerment Mission Michael Capponi, ten připravuje kontejnery trvanlivých potravin, pitné vody, roušek a dezinfekce, které pak odesílá na ostrov.

Blíží se sezóna hurikánů

„Lidé mají na domech minimálně 30 centimetrů popela, naši partneři přítomní přímo na ostrově nás informovali, že rozsah škod se zatím nedá určit. Víme ale, že úroda je zcela zničená, stejně jako úrodná půda,“ popsal Capponi. Gonsalves doplnil, že odhadovaná škoda už nyní přesahuje 2 miliardy korun, vulkanologové navíc upozorňují, že činnost sopky může trvat až čtyřiměsíce.

Meteorologové zase připomínají, že k 1. červnu započne hurikánová sezóna, a i kdyby se ostrov vyhnul přímému zásahu tropické bouře, nevyhnou se mu silné přívalové deště. „Ve městech teď máme hodně sopečné sutě, popelu a bahna, pokud na to naprší, ztěžkne to a sesune se to dál, bude to ještě větší katastrofa,“ Gonsalves se už obrátil s žádostí o pomoc na prezidenta Spojených států Joa Bidena a jeho viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

kedris ( 28. dubna 2021 00:45 )

PS. lodě mohli odvézt pouze očkované!! neočkovaní museli zůstat...ted ten žebrák premier žádá pomoc? to jako pomůžou jen očkovaným?? divná doba..

Zobrazit celou diskusi