Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové „táhnou“ na Ukrajinu: Tanky pomalovali stejně jako v srpnu 1968 v Československu

Aktualizováno -
15. dubna 2021
22:14
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. dubna 2021
14:40

Rusové si pomalovali tanky „invazivními pruhy“, se stejnými „dekoracemi“ přijeli sovětští vojáci i do Prahy v roce 1968, když do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy. Nyní se těžká vojenská technika přesouvá k ukrajinským hranicím ovládaným proruskými separatisty či na Krym, podle všeho tam ruský prezident Vladimir Putin nechal přemístit na 80 tisíc vojáků. Konkrétně pomalované tanky byly ale vidět v Astrachani, uvedl list Daily Mail.

Bílé kříže na tancích mají jednoduché vysvětlení, mají oddělit přátele od nepřátel během střetu, hlavně když protivník používá podobnou techniku. Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou stoupá, i přestože NATO či americký prezident Joe Biden vyzývají k deeskalaci.

Okupanti na náměstí Republiky. Okupanti na náměstí Republiky. | Sedm pražských dnů

Průjezd tanků oblastí vzdálenou 563 kilometrů od ukrajinských hranic však vyvolal jen další obavy. Objevují se navíc zprávy, že k 80 tisícům ruských vojáků se má připojit nejméně 30 tisíc dalších.

Vojenská technika v Astrachani:

Ukrajinský ministr obrany Andrij Taran ve středu varoval NATO, že na anektovaný Krym byly přesunuty atomové zbraně. Tento týden Biden telefonoval Putinovi a navrhl mu setkání na území třetího státu, mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov vzkázal, že Putin promýšlí plány na summit, ale prý je příliš brzo na to, mluvit o nějakých detailech. Nicméně Kreml se už spojil s finským prezidentem Saulim Niinistem. Finsko v roce 2018 hostil summit mezi Ruskem a USA.

Expert: Válce jsme blíž než kdy dřív

K přesunu ruských vojáků ministr Sergej Šojgu vzkázal, že jde o cvičení, které je odpovědí na to, které pořádá NATO nedaleko Ruska. Britský expert Nigel Gould-Davies z Mezinárodního institutu pro strategická studia uvedl, že situace na ukrajinských hranicích je skutečně kritická.

„S přihlédnutím k přesunu ruských vojáků a vojenské techniky na východ a s prohlášením ruské vlády je to dost alarmující. Samozřejmě to nemusí znamenat otevřený konflikt, válce jsme ale blíže než kdy dřív,“ zhodnotil Gould-Davies.

Velvyslanec: Připravují se na útok

Kyjev varuje, že soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou znamená riziko ruské ozbrojené agrese, Moskva se však brání, že jen chrání svou bezpečnost. Při obnovených bojích zemřelo podle ukrajinské strany několik vojáků.

Ukrajina podle svého velvyslance v Berlíně potřebuje vojenskou podporu. Z ruské strany jde o „skutečné přípravy nového útoku na Ukrajinu“, varoval ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk. Vyzval Německo, aby je také bralo vážně.

Ukrajinci mluví o jaderných zbraních

Ukrajina vedle toho uvažuje o tom, že si znovu pořídí jaderné zbraně, pokud se nestane členem NATO, řekl Melnyk v německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk

„Buď budeme součástí aliance jako NATO a budeme se podílet na tom, že bude Evropa silnější... nebo nám nezbude než se vyzbrojit sami,“ upozornil Melnyk. Kyjev by podle něho uvažoval i o atomových zbraních. „Jak jinak si můžeme zajistit naši obranu?“ zeptal se.

V rámci tzv. budapešťského memoranda z roku 1994 se Ukrajina zavázala vzdát se jaderných zbraní výměnou za záruky územní celistvosti ze strany Západu a Ruska. Ukrajina léta usiluje o členství v NATO, čehož podle agentury DPA v blízké době pravděpodobně nedosáhne.

Video  Padesát let od okupace: Co lidem říká datum 21. srpna?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 16. dubna 2021 17:12 )

Ruska stihacka MIG 31 vyprovodila Americkyho spiona co poletoval. bloumal pobliz Ruskych hranic....TAk, kdo tady harasil? Komu tradicne harasi?

manunu ( 16. dubna 2021 12:36 )

7vox7: Myslíš, že někoho zajímá vaše komunistická propaganda? Možná pár komoušů. Rodiče žáků mají naštěstí jiné názory.

Uživatel_5411569 ( 16. dubna 2021 10:17 )

Uživatel_5411569 ( 16. dubna 2021 10:16 )

MirdaKradousek ( 16. dubna 2021 10:16 )

Tohle může srovnávat jen de.bil,dnešní Rusko není SSSR!

Zobrazit celou diskusi