Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

K čemu raketoplán vezl do vesmíru obří „brýle“? Hubbleův teleskop šilhal

Autor: Martin Valeš - 
14. dubna 2021
19:07

Šedesát let už lidé létají do kosmu, polovina dubna však není jen Gagarinovo výročí. NASA si připomíná první start a přistání (12. a 14. dubna 1981) raketoplánu Space Shuttle, první kosmické lodi na víc použití. A jedním z největších jeho přínosů je Hubbleův teleskop.

Hubbleův vesmírný dalekohled patří k nejvýznamnějším astronomickým a kosmickým projektům. Za tři dekády přispěl k velké řadě objevů a v mnoha ohledech stále nebyl překonán.

Jméno dalekohledu je poctou objeviteli galaxií. Američan Edwin Powell Hubble (1889-1953) prokázal existenci dalších galaxií, tedy že Mléčná dráha není celý vesmír. A také přispěl k poznání, že se kosmos rozpíná, což vedlo i k teorii jeho vzniku velkým třeskem. Teleskop měl v Hubbleově práci pokračovat - a uspěl v tom nad očekávání úžasně.

Zpoždění a zdražení

NASA teleskop chystala od roku 1968. Financování si zástupy astronomů na americkém Kongresu vymohly masivní kampaní: Otravovaly jednotlivé politiky, že sice lze na Zemi postavit větší a levnější teleskopy, jenže těm vesmírným nepřekáží atmosféra, pohlcující hlavně ultrafialové a infračervené světlo. Napřed měl projekt startovat v roce 1983 a stát 400 milionů dolarů (dnes to odpovídá víc než 25 miliardám Kč), rozpočet pak vzrostl na dvanáctinásobek. Problémy byly s výrobou »těla« i vědeckých přístrojů.

Po zkáze raketoplánu Challenger (1986) ostatní raketoplány na dva roky dostaly stopku a hotový teleskop čekal čtyři roky ve skladu. S financemi pak pomohla Evropská vesmírná agentura, její vědci, a to včetně českých, tak mohou teleskop využívat 15 % času.

Konečně ho 24. dubna 1990 raketoplán Discovery vynesl na oběžnou dráhu 540 km nad Zemí, o čtvrtinu dál než Mezinárodní vesmírná stanice. Jenže ani po slavnostním startu nebylo vyhráno. Ukázalo se, že dodavatel sice unikátní zrcadlo teleskopu vyleštil na neskutečnou přesnost 10 nanometrů, jenže do špatného tvaru. Dalekohled nemohl správně zaostřovat.

Naštěstí byl na rozdíl od jiných zkonstruován pro průběžné opravy. Tři roky fungoval omezeně, než astronauti nainstalovali něco jako brýle. I při dalších čtyřech návštěvách přidávali modernější přístroje. Ale pak USA s programem Space Shuttle skoncovaly, v květnu 2009 provedl pátou opravu teleskopu a svůj poslední let raketoplán Atlantis.

Od té doby funguje Hubble bez oprav, naposledy NASA jeho misi prodloužila do června 2021 - a podle některých odhadů by v omezené míře mohl fungovat ještě mnoho dalších let. Zvažovala se i možnost další opravy pomocí soukromé vesmírné lodi, i jejich vývoj však nabral zpoždění.

Objevy z Hubbleova teleskopu

  • Vesmír je starý 13,7 miliardy let (dřívější odhady byly 10 až 20 miliard) a jeho rozpínání se zrychluje.
  • Objev galaxie GN-z11 - nejvzdálenější pozorovaný objekt je od nás 13,4 miliardy světelných let daleko. Vidíme ji tak, jak vypadala »pouhých« 300 milionů let po velkém třesku.
  • Galaxie Mléčná dráha má poloměr 129 tisíc světelných let a hmotu jako 1,5 bilionu Sluncí.
  • Ve středu většiny galaxií jsou černé díry.
  • Jupiterův měsíc Ganymed má pod 150kilometrovou vrstvou ledu oceán slané vody.
  • A četné další...

Na špičce astronomického výzkumu má brzy stanout Vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST), jeho vypuštění ale nabíralo podobné skluzy jako Hubble: Vývoj začal roku 1996, původní termín startu zněl 2007, teď se počítá s říjnem 2021. Webb bude pozorovat světlo z výrazně vzdálenějších hvězd. Nebude na oběžné dráze kolem Země, nýbrž v tzv. Lagrangeově bodě L2 - neustále ve stínu, schovaný za Zemí. Světlo mu nebude překážet v pozorování a ohřívat jeho citlivé nástroje na snímání infračerveného spektra vyžadující teplotu pod -220 °C.

Jaké další úspěchy přinesl Space Shuttle? A proč skončil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá nová kniha edice Blesk speciál s názvem Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí se za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran skvělého čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes iKiosek.cz. A více materiálů najdete na blesk.cz/gagarin.

Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál | Blesk extra

Video  60 let od Gagarinova letu do vesmíru! Podívejte se na celý dokument Mall TV!  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi