Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok na konvoj OSN má nejméně tři oběti: V Kongu zemřel i italský velvyslanec

Aktualizováno -
22. února 2021
13:25
Autor: ČTK - 
22. února 2021
12:30

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a další dva lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje.

Původní zprávy hovořily jen o zranění diplomata, jeho smrt potvrdilo italské ministerstvo zahraničí. Konvoj OSN byl podle informací agentury Reuters napaden dnes dopoledne. Při útoku přišli o život nejméně dva další lidé, jejich identita není doposud jasná. Na místě zasahovali správci parku Virunga.

„V oblasti působí mise Člověk v tísni a čeští pozorovatelé v misi OSN Monusco. Všichni jsou v pořádku. Tato oblast je dlouhodobě velmi nebezpečná a ministerstvo zahraničí ČR nedoporučuje cesty do této části Konga,“ řekl ČTK český velvyslanec v Kongu Jan Vytopil.

Konvoj inspekce Světového potravinového programu při OSN byl podle informací agentury Reuters napaden dnes dopoledne. Proti útočníkům zasáhli správci národního parku Virunga. V parku a jeho okolí působí desítky ozbrojených skupin, bezpečnost návštěvníků památky UNESCO zajišťuje 689 ozbrojených správců parku. Nejméně 200 jich při výkonu služby zemřelo, připomíná AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi