Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Láska na první pohled: Příběh viceprezidentky USA Harrisové a jejího manžela

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2021
17:25

První viceprezidentka v historii Spojených států Kamala Harrisová (56) se těší velké podpoře, reprezentuje hned několik skupin: ženy, osoby tmavé pleti – po otci z Jamajky má černošské kořeny a po matce indické – a migranty. Společně s ní se USA také poprvé ve svých dějinách sžívají s prvním druhým gentlemanem. Manžel Harrisové, právník Doug Emhoff (56), je jejím největším fanouškem, stál po jejím boku během celé kampaně, odešel dokonce z lukrativní práce. Manželé jsou velmi oblíbení a sem tam nechají nahlédnout i do svého soukromí, odtajnili například, že se seznámili na rande naslepo a že to byla láska na první pohled, uvedl list Daily Mail.

Byl to právě Emhoff, kdo při jednom z rozhovorů prozradil, že vztah s Harrisovou pro něj byla láska na první pohled. Videprezidentka zase odhalila, že než šla s právníkem na rande, „vygooglila si ho“. „Kampaň nás ještě víc sblížila,“ podotkl rovněž Emhoff. S Harrisovou se oženil v roce 2014, společně děti nemají, ale vychovávají jeho dva potomky z prvního manželství. Pár se seznámil v roce 2013 v Kalifornii, kde Harrisová působila jako generální prokurátorka.

Emhoff uvedl také, že jako druhý pár budou žít v sídle Blair House, nikoliv v tradiční viceprezidentské rezidenci v komplexu Námořní observatoře. Právník se netají tím, že je na svou ženu nesmírně pyšný, zmínil se také, že si užil celou její kampaň, ať už tu prezidentskou, tak potom tu viceprezidentskou. Emhoff se domnívá, že po něm přijdou další druzí a snad i první gentlemanové.

Druhý gentleman o „Kamalině“ světě

„Ve chvíli, kdy jsem Kamalu uviděl, věděl jsem, že jsem se zamiloval. Nejen proto, kým byla – vřelá, vtipná a soucitná žena, ale také protože mi ukázala, jaký má zápal bojovat za věci, ve které věří,“ těmito slovy Emhoff popsal začátek vztahu s viceprezidentkou.

„Když Kamala přijala nabídku Joea Bidena být jeho viceprezidentkou, požádal jsem o dlouhodobé volno, abych s ní během náročné kampaně mohl být. Byla to výjimečná zkušenost a našel nové uznání pro politiky,“ popsal Emhoff. „Nahlédl jsem do Kamalina světa a díky tomu jsme si blíž více než kdy dřív,“ domnívá se.

„Teprve nyní jsem si uvědomil, jak se člověk během kampaně rozdá, jaká zátěž to je. To mi před tím nedocházelo,“ navázal. Zrovna nyní je Emhoff pod drobnohledem novinářů. „Možná jsem první druhý gentleman, ale určitě ne poslední. Víte, připomíná mi to jeden citát, který ráda používala Kamalina matka Shyamala: Možná jsi první, ale doufejme, že ne poslední,“ prohlásil druhý gentleman USA.

Emhoff sice na první pohled zůstává ve stínu své manželky, ale také on má za sebou velmi úspěšnou právnickou kariéru, jeho roční plat přesahoval 21,5 milionu korun. Svého „řemesla“ se tak úplně nevzdává ani jako druhý gentleman, přijal pozvánku přednášet v Právnickém centru Georgetownské university.

První rande jim domluvila kamarádka

Harrisová tisku sdělila, jak došlo k jejich první schůzce. „Domluvila to moje nejlepší kamarádka Chrisette Hudlinová, řekla mi: Je to celkem fešák a partner v právnické firmě, myslím, že se ti bude líbit,“ kamarádka se podle Harrisové trefila. Emhoff jí nejdřív poslal SMS zprávu a druhý den jí zavolal, aby si domluvili schůzku. „Měl jsem dneska ráno jednání, ale nemohl jsem na tebe přestat myslet, tohle mi řekl,“ vzpomíná viceprezidentka.

„Pak navázal: Řekl jsem si, hele, je teprve půl deváté ráno, to je dost brzo na to, abych jí volal, přemlouval jsem se, ale nakonec jsem stejně zavolal,“ Harrisová doplnila, že se jí tehdy dovolal do hlasové schránky, kde jí zanechal dlouhou poněkud „roztomile rozpačitou“ zprávu. „Později mi prozradil, že si myslel, že kvůli tomu vzkazu u mě ztratil šanci. Mně to ale přišlo roztomilé, tu zprávu mám pořád uloženou. Kolem oběda jsem mu volala zpět a mluvili jsme spolu víc než hodinu,“ svěřila se Harrisová.

Nepovedená žádost o ruku

„Zní to možná trochu ohraně, ale opravdu jsme si sedli a konverzace příjemně plynula. Pamatuju si, jak jsme vtipkovali a smáli se,“ do roka od první schůzky ji Emhoff požádal o ruku, pár oddala sestra Harrisové Maya. „Žádost o ruku mi moc nevyšla. Kamala měla myšlenky jinde,“ uvedl Emhoff. „Hledala jsem zrovna svoje oblíbené kalhoty, které jsem kamsi odložila, a měla jsem šílenou chuť na thajské jídlo,“ řekla s úsměvem Harrisová.

„Přišel jsem se srdceryvným prohlášení, že s ní chci strávit zbytek svého života. Kamala se na mě otočila a řekla: To je pěkný, zlato, a dal by sis radši nudle s kuřetem, nebo s krevetami? Teprve pak si všimla, že před ní klečím na koleni,“ vypověděl Emhoff. Pro Emhoffa to bylo druhé manželství, se svou první ženou, producentkou Kerstin Mackinovou má dvě děti, syna Colea a dceru Ellu. 

Rodina má dobré vztahy, Emhoffovy děti Harrisovou zbožňují a říkají jí „Momala“, stály po jejím boku i během inaugurace. Viceprezidentka si rozumí i s Mackinovou, která se rovněž inaugurace účastnila.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

elwyn ( 24. ledna 2021 18:12 )

Konečně je to genderově vyvážené i barevně.....

elwyn ( 24. ledna 2021 18:10 )

Americká pohádka o Popelce.......

Zobrazit celou diskusi