Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Nashville na mě nikdy nezapomene.“ Mrazivá slova strůjce (†63) vánočního bombového útoku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. prosince 2020
09:30

Anthony Quinn Warner (†63), kterého policie podezírala z pátečního bombového útoku ve městě Nashville ve státu Tennessee, při explozi zahynul. DNA nalezená na místě činu odpovídá vzorkům DNA odebraným v domově podezřelého, uvedl podle agentury Reuters představitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Douglas Korneski. Nikdo další podle něj nebyl do útoku zapojen. Motiv zůstává nadále neznámý.

Agenti FBI již v sobotu prohledali dům ve městě Antioch, jež je předměstím Nashvillu, který podle nich patřil osobě spojené s incidentem. Podle fotografie na mapovém serveru Google Maps stálo před domem stejné obytné auto, které zachytilo několik bezpečnostních kamer nedaleko místa činu krátce před výbuchem.

Byl to samotář

Sousedi Warnera popsali jako samotáře, jeden z nich, Rick Laude, s ním naposledy mluvil v pondělí před výbuchem. „Řekl jsem mu: Čau, Anthony, přinese ti Santa něco hezkého na Vánoce?“ vypověděl Laude. „Ano, stanu se slavným, řekl mi to. Budu tak slavný, že na mě Nashville nikdy nezapomene, dodal,“ citoval Laude svou poslední konverzaci s Warnerem.

„Rád bych zdůraznil, že jsme nebyli kamarádi, v našem sousedství nenajdete nikoho, kdo by mohl říct, že se s ním přátelil. Byl to samotář,“ doplnil Laude. „Žil tady dlouho a vždycky se nás stranil. Všichni jsme ho znali jako Tonyho a věděli jsme, že je to tak trochu poustevník,“ sdělil pro CNN další Warnerův soused Steve Schmoldt. Interakce mezi sousedy byla velmi skromná. „Jen jsme si mávali přes plot,“ vysvětlil Schmoldt. „Byl to hodný člověk, vždycky se choval jako profesionál,“ řekl o útočníkovi Steve Fridrich, pro kterého Warner v minulosti pracoval.

Výbuch zranil osm osob

Policejní hlídky přijely do centra Nashvillu v pátek 25. prosince, tedy na Boží hod, po poledni SEČ kvůli ohlášené střelbě a nalezli zaparkovaný obytný vůz, z něhož se ozývalo hlášení o tom, že auto brzy vybuchne. To se o pár minut později skutečně stalo. Nejméně osm lidí utrpělo zranění, exploze poničila přes 40 budov a blízkou telefonní a datovou ústřednu a vyřadila tak z provozu mobilní komunikaci v širokém okolí.

Úřady již dříve uvedly, že v okolí místa činu nebyly nalezeny žádné další výbušniny. Hlavní otázkou tak zůstává, jaký byl motiv útoku a zda byla jeho cílem právě budova telekomunikační společnosti AT&T, jejíž poškození způsobilo rozsáhlé komunikační problémy i za hranicemi státu Tennessee.

Policie došla pouze k závěru, že šlo o záměrnou explozi, jejímž cílem však nebylo usmrtit kolemjdoucí - centrum Nashvillu bylo v čase pandemie a vánočních svátků vylidněné a hlas z vozidla před výbuchem vyzýval, aby se od něj lidé vzdálili.

Místní jsou otřesení

Korneski, vyšetřovatel z FBI, vysvětlil, že nyní vyslýchají všechny, kteří muže znali. „Odpověď, proč to udělal, najdeme jen pomalu,“ sdělil tisku, odhalil i to, že se jim podařilo potvrdit, že pachatelů otec pracoval pro společnost AT&T, jejíž budova byla nejpravděpodobnějším cílem.

Obyvateli Nashvillu exploze otřásla, zvláště pak těmi, kteří mají v jejím okolí byt či podnik. „Osobně jsem tam ještě nebyl, ty fotky jsou ale hrůzostrašné. Tu ulici znám jako svý boty. Můj salon je moje láska,“ okomentoval vlastník tetovacího salonu Pete Gibson. Díky varovnému hlášení se policistům podařilo rezidenty evakuovat. „Pak jsem viděla jen obrovské plameny a slyšela strašný výbuch,“ popsala policistka Amanda Toppingová. „Všechno zoranžovělo, cítila jsem horko a tlakovou vlnu,“ dodala.

Video  Požár elektrárny v Kolíně.  - Blesk:David Malik - CNCenter A.S.
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi