Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejdražší rozvod historie: Exmanželka boháče Bezose „rozhazuje“ miliardy chudým

Autor: mav - 
18. prosince 2020
05:40

Zatímco nejbohatší muž planety Jeff Bezos (56) stále bohatne, exmanželka MacKenzie (50) jeho vydělané miliardy s lehkým srdcem rozhazuje. Rok a půl od nejdražšího rozvodu lidské historie už utratila 5,8 miliard dolarů neboli 124 miliard korun, píše CNN. Bezose může utěšovat, že to vše dala na charitu.

Loni v létě se jednalo o nejdražší rozvod historie, a to zdaleka. Zakladatel Amazonu, gigantu internetových obchodů, dal manželce 4% podíl na firmě (zůstalo mu 12 %). Před rokem a půl měl její podíl hodnotu 36,6 miliardy dolarů (848 miliard Kč), zhruba stejnou jako slovenský státní rozpočet. Jenže od té doby, i díky pandemii, šlo online nakupování nahoru a s ním i akcie Amazonu. Tehdy jedna stála 1775 dolarů, dnes je to 3240 (69 200 Kč). A nahoru tak bez vlastního přičinění stoupala i MacKenzie v seznamu miliardářů dle magazínu Forbes: z 22. pozice na aktuální 20. Z žen už je třetí nejbohatší.

Takže i když dala miliardy na dobročinné účely, desetkrát tolik jí ještě zbývá: aktuálně podle Forbesu má 57,2 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč), jen o chlup méně než činí příjmy českého státního rozpočtu. Agentura Bloomberg ji ocenila dokonce na 62,4 miliardy dolarů a 18. místo světového žebříčku boháčů. A pokud se to ještě nestalo, tak co nevidět přeskočí druhou nejbohatší ženu, Alice Waltonovou, která za pandemie rychle chudne - její majetek se totiž zakládá na řetězci hypermarketů Walmart, kterým právě Amazon nyní hojně přebírá zákazníky. A Jeff díky tomu drahý rozvod ani nepocítil, nyní má 188,8 miliardy dolarů (4 biliony Kč).

„Mám nehorázné peníze, chci se o ně podělit. Budu se filantropii věnovat s rozvahou, dokud nebude trezor prázdný,“ napsala loni v květnu MacKenzie v otevřeném dopise, jímž se připojila k miliardářské iniciativě Giving Pledge. Tu založil někdejší nejbohatší muž světa Bill Gates (65) s manželkou Melindou (56) a s legendou mezi investory Warrenem Buffettem (90); bohatí signatáři jednoduše slibují, že většinu svých majetků dají dřív nebo později na dobročinnost.

Podepsalo ji 211 superboháčů s celkovým jměním hodně přes bilion dolarů, přinejmenším 600 miliard (12,8 bilionu Kč) mají dříve či později dostat nejrůznější charity.

Pandemie ničí chudé

V červenci MacKenzie oznámila, že 116 organizacím věnovala 1,7 miliardy dolarů, v září ji díky tomu magazín Time zařadil do seznamu 100 nejvlivnějších lidí roku 2020. Teď v úterý pak informovala o dalších 4,16 miliardy pro 384 amerických organizací – od potravinových bank přes pomoc dlužníkům po vzdělávání znevýhodněných spoluobčanů. Například Morganova státní univerzita v Baltimore i texaská univerzita Prairie View A&M si podle CNN pochvalují, že nikdy tak velký dar (40, resp. 50 milionů dolarů) nedostaly, MacKenzie jim tento příjem zdvojnásobila. Obě jsou tzv. historicky černé univerzity, i teď vzdělávají z drtivé většiny černochy.

„Pandemie jako bourací koule ničí životy těch Američanů, kteří už předtím strádali,“ napsala na svém blogu. „Ekonomické ztráty i dopady na zdraví byly horší u žen, etnických menšin a chudých. Bohatství miliardářů zatím pandemie podstatně navýšila.“

Tým poradců prý vyhodnocoval, jak nejefektivněji a nejrychleji její miliardy věnovat, zkoumal jak poslání, tak důvěryhodnost příjemců. „Dává přednost organizacím vedeným lidmi, kteří z první ruky zažili tu nespravedlnost, se kterou se snaží skoncovat. Pro mnohé z těchto organizací je dotace od MacKenzie tou největší, jakou kdy dostaly,“ popsala ji pro Time „kolegyně“ Melinda Gatesová, jež s manželem Billem řídí ohromnou nadaci. Shodou okolností to byli právě Bezos, kdo Gatese vystrnadil z pozice nejbohatšího člověka; teď už je zakladatel Microsoftu čtvrtý za francouzskou rodinou Arnaultových (luxusní značky Louis Vuitton a spol.) a Elonem Muskem (Tesla, SpaceX). „Jestli takhle vypadá první rok MacKenziina dávání, nemůžu se dočkat, co přijde dál. Má odvážnou filantropickou vizi a její dopad bude znát ještě dlouho.“

Jak je vidět, paní Gatesová se koncem léta nemýlila. A pořád zbývá přes padesát miliard, pokud chce MacKenzie opravdu trezor vymést.  A co na to Jeff Bezos?

„MacKenzie bude ve filantropii úžasná a starostlivá a efektivní, jsem na ni hrdý,“ tweetoval loni exmanžel. „Jdi na to, MacKenzie!“. Nebo by si nejradši rval vlasy, kdyby nějaké měl? Ač i on dává na dobročinnost nemalé sumy, mnozí jej kritizují, že to jsou pro něj jen drobné a v porovnání s jinými boháči je trošku skrblík. Sám radši investuje peníze třeba do drahých seriálů – internetová televize Amazon Prime se má stát konkurencí Netflixu a HBO, jen seriál Pán prstenů má rekordní rozpočet přes miliardu dolarů a má to nandat Hře o trůny – nebo do vesmírných projektů. Bezosova firma Blue Origin má v plánu už brzy dopravovat kosmické turisty na oběžnou dráhu a astronauty NASA na povrch Měsíce.

Jeff a MacKenzie se poznali roku 1992 coby zaměstnanci newyorské finanční firmy, rok nato se brali. Už roku 1994 dali výpověď, aby Jeff mohl – z garáže - založit internetové knihkupectví Amazon. Z něj se pak záhy vyvinul gigant online obchodů všeho druhu. MacKenzie s rozvojem firmy naplno pomáhala. Mají spolu tři syny a jednu adoptivní dceru z Číny. Odluku oznámili v lednu 2019, do pár měsíců byl rozvod hotov. Třetí nejbohatší žena planety příjmení Bezosová přestala používat, teď vystupuje jako MacKenzie Scott – což není její dívčí příjmení (Tuttle), nýbrž druhé křestní jméno.

Sanhnusak ( 18. prosince 2020 19:09 )

Ta dobře věděla, před kým roztáhnout nohy.

Bublinaa ( 18. prosince 2020 14:04 )

Zobrazit celou diskusi