Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pán prstenů a Avatar zdolali covid. Filmaři lámou rekordy navzdory pandemii

Autor: mav, BBC - 
15. prosince 2020
20:40

Nový Zéland se sice jeví na spodku glóbusu, ale v roce 2020 byl na vrcholu filmového průmyslu, píše BBC. Díky zvládnutí epidemie covid-19 zažívá nevídaný boom natáčení. Velkou měrou se na tom podílí dva projekty, jež lámou hollywoodské rekordy: Avatar a Pán prstenů. Oba s neuvěřitelným rozpočtem přes miliardu dolarů.

Zatímco Hollywood se celý rok potýká s problémy kvůli koronaviru, který v Kalifornii udeřil hodně těžce, Nový Zéland se tvrdě uzavřel světu už při prvních desítkách případů, čímž nákazu zkrotil. Lockdown pětimilionová země nařídila koncem března, kdy sice měla jen přes dvě stovky nakažených, ale bylo jasné, že přibývají exponenciálně, i o třetinu denně.

Po třech týdnech se nárůsty zpomalily, lockdown mohl koncem dubna povolit, ale úřady zůstaly opatrné. V červnu se vše zcela otevřelo, ale jakmile se 11. srpna v Aucklandu objevily čtyři případy nakažené neznámo kde, město skočilo hned na třetí stupeň a zbytek země na druhý. Od října je zase klid a jednotlivé případy se daří podchytit.

Příchozí z ciziny však nadále musejí do přísné karantény, což výrazně omezuje turistiku či služební cesty. Ale z hlediska zdraví se to vyplatilo, země celkem napočítala jen něco přes dva tisíce případů a 25 mrtvých, aktuálně má dohromady pár desítek nakažených.

Z přísných pravidel dostali jistou úlevu filmaři. “Malý počet zahraničních producentů, herců a lidí ze štábu směl přijet, neboť každý projekt může na místě vytvořit stovky pracovních míst,” popsala pro BBC Annabelle Sheehanová, šéfka Novozélandské filmové komise.

Do dvoutýdenní karantény musel i režisér James Cameron a producent John Landau, kteří se po úspěchu prvního Avatara rozhodli natočit tu i pokračování. Vzhledem k dlouhému natáčení nebyla ani karanténa zas takovou překážkou. “Máme kliku, že jsme - už před lety - zvolili Nový Zéland. Nyní se ukazuje, že je to první nebo druhá nejlepší země ve zvládání covidu,” konstatoval Cameron. 

Filmové úlevy

“Všichni mí přátelé z řad filmařů mají co dělat, tisíce lidí tu mají plnou zaměstnanost. Zahraniční turistika je mizerná, aerolinky mají trable, ale filmu se na Novém Zélandu daří. Máme štěstí, že jsme od zbytku světa izolovaní a vláda odvětví parádně pomáhá. Je to takový Hollywood Pacifiku,” pochvaluje si režisér Curtis Vowell, který aktuálně točí komedii Baby Done, kterou mu produkuje krajan Taika Waititi, nedávno oceněný oscarem za režii Králíčka Jojo.

“Byla by to noční můra, kdyby měl někdo pozitivní test a natáčení se muselo zastavit,” popisuje pro BBC Emma Sladeová, producentka komedie Nahé úterý, a připomíná příklad z natáčení Batmana s Robertem Pattinsonem, které v létě mělo takovou stopku hned dvakrát. “Jako producent prožíváte takový děs každý den. Byli jsme opatrní, museli jsme neustále vědět, kde je každý člen štábu, kdyby došlo k přenosu.” I její zélandsko-australská koprodukce měla problémy, kvůli opatřením nemohli Australané přiletět. “Ale bylo to správné rozhodnutí, díky němu jsme mohli pokračovat v poměrně normálním životě,” dodává producentka.

Dechberoucí a takřka neporušená krajina u protinožců se v kinech ve velkém stylu předvedla začátkem století, kdy tam Peter Jackson natočil úspěšnou trilogii Pán prstenů (a přivedl tak žánr fantasy do mainstreamu). Po dekádě se tam vrátil natočit trojici předkračování Hobit. A teď se Nový Zéland stává Středozemí potřetí: projekt se opět jmenuje Pán prstenů, nyní však jde o seriál. Příběh se nebude opakovat, seriál zachytí události o víc než tři tisíce let (!) starší.

J. R. R. Tolkien napsal novelu Hobit a románovou trilogii Pán prstenů, Středozemi ovšem dodal bohatou historii a mytologii, kterou vykreslil v řadě dalších knih. Ty už ovšem zdaleka nejsou tak čtivé, jak obsahem, tak formou vycházejí ze severských legend. Tvůrci seriálu J. D. Payne a Patrick McKay si tedy nemusí všechno vymýšlet, za to by také dostali pořádnou sodu od zapálených fanoušků a znalců Středozemě. Natočí příběhy z druhého věku Středozemě, který se točí okolo vzestupu temného pána Saurona a vzniku prstenů moci, včetně “jednoho, který vládne všem, který všechny do temnoty sváže” - toho, který se ve filmech dostane k hobitům.

Nyní nejspíš žádné hobity neuvidíme, pár známých postav ale očekávat můžeme: vedle Saurona nesmrtelné elfy Galadriel, Thranduila, možná Elronda, teoreticky i Gandalfa.

Seriál se začal točit v únoru, lockdown ho od března do září zastavil. Poslední klapka první řady už padla, teď se dodělávají efekty a zbytek postprodukce. Před pár dny už tvůrci ohlásili dvacítku nových herců, kteří je posílí v chystané druhé řadě. Na obrazovky monitorů a chytrých televizí s připojením k internetu se mají první epizody dostat v následujícím roce, webové stránky i profily na sociálních sítích jsou zatím na detaily chudé.

Má se jednat o nejdražší seriál vůbec, produkce slíbila natočit pět řad dohromady nejméně za miliardu dolarů (v dnešním kurzu 21,7 miliard korun). Amazon Studios je dceřinou společností gigantického eshopu Amazon, který udělal z Jeffa Bezose nejbohatšího člověka na světě. V posledních letech se rozhodl konkurovat zavedené stanici HBO a úspěšné internetové televizi Netflix. Právě Pán prstenů má být odpovědí na veleúspěšnou fantasy ságu Hra o trůny, Bezos osobně takto své studio zaúkoloval. I proto nemusí šetřit. Bezos má takových miliard hned 184 a Amazon měl loni čistý zisk 11,5 miliardy, odhaduje magazín Forbes.

Osm řad (73 epizod) Hry o trůny přišlo HBO nejméně na 600 milionů dolarů (13 mld Kč). Pak ale také trhala rekordy sledovanosti prémiových televizí - a rovněž pirátského stahování z internetu.

Středozemě i Pandora

Druhým hvězdným comebackem do wellingonských studií i úchvatné přírody protinožců je kosmická fantasy Avatar, 3D majstrštyk z planety Pandora.

“James Cameron překonal rekord nejdražšího filmu historie třemi snímky po sobě: Terminátor 2 (1991, sto milionů dolarů), Pravdivé lži (1994, 140 mil.) a Titanic (1997, 200 milionů),” připomíná Forbes

O téže prvenství se Avatar ve své době (2009) přetahoval s šestým dílem kouzelnické ságy - Harry Potter a princ dvojí krve; Cameronův velkofilm stál oficiálně 237 milionů dolarů (přes pět miliard korun), jiné odhady hovoří až o 310 milionech a dalších 150 milionech na reklamy. Nyní pracuje Cameron hned s miliardou dolarů. Tolik najednou nikdy žádný režisér k dispozici neměl. Naráz za ně ale natočí filmy čtyři, takže každé jednotlivé pokračování zůstane na úrovni prvního dílu (navíc inflací peníze ztratily část reálné hodnoty).

“Avatara 2 máme ze 100 % kompletního, Avatara 3 z 95 %,” ohlásil v září Cameron. Tím ale práce zdaleka nekončí. První díl byl z 60 % digitální, další čtyři na tom budou podobně. Navíc se odehrávají - a točí - z velké části pod vodou, k čemuž Cameron potřeboval úplně nové technologie. 

„Zjevně jsem nejšťastnější při potápění,“ pochlubil se nedávno fotkou z roku 2000, kterak zkouší kameru v Laguně Truk v Mikronésii. Pro inspiraci také v ponorce zkoumal nejhlubší místo na Zemi, dno Mariánského příkopu - jako teprve třetí člověk v historii.

I z takových důvodů se premiéra pokračování nejméně osmkrát odkládala, nyní slibují 16. prosinec 2022. A každý další díl pak s dvouletými odstupy, vždy před Vánoci.

Producentům a investorům se jistě odklady moc nelíbí, zvláště se do projektu nasypaly takové peníze, ale vědí, že u Jamese Camerona nejspíš zkrátka nepřijdou. První Avatar byl chvilku nejdražším filmem, ale deset let vydržel filmem nejvýdělečnějším. V kinech, ale i na DVD či všemožné věci s potisky utržil skoro 2,8 miliardy dolarů (60 miliard korun). 

Až loni ho o sedm milionů dolarů přeskočil poslední díl ságy Avengers (Endgame). Lze očekávat, že před premiérou dvojky se první Avatar do kin vrátí a na pár dní si prvenství vezme zpátky, než ho přeskočí pokračování. Mimochodem, před Avatarem si dvanáct let držel toto prvenství Titanic rovněž od Jamese Camerona; zůstává třetí.

Nejen díky Avatarovi a Pánovi prstenů si novozélandský filmový průmysl rozhodně nemůže stěžovat, i (přinejmenším blízká) budoucnost vypadá růžově. Natáčení na příští rok už prý sondovalo dvakrát víc produkcí než dřív, uvádí paní Sheehanová z filmové komise. “V příštích šesti měsících tu máme asi sedm až dvanáct mezinárodních projektů, plus místní produkce. Jsme na plném stavu.”

Aktuálně se ale také daří novozélandským filmům ve světě. Pozornost přitáhli zejména v Hollywoodu působící režiséři. Taika Waititi v Hollywoodu režíroval marvelovský Thor: Ragnarok, oscarového Králíčka Jojo pak natočil v Česku, nyní pracuje na seriálu Mandalorian z Hvězdných válek a dalším Thorovi. V Číně i doma na Novém Zélandu pak Niki Caroová natočila disneyovku Mulan (2018) s velkorysým rozpočtem přes 100 milionů dolarů.

Nyní se na americké a evropské diváky chystá Baby Done. “Mám pocit, že kiwícká komedie zažívá chvíle slávy,” řekla její scenáristka Sophie Hendersonová BBC. “Máme suchý humor, děláme si srandu sami ze sebe, a Taikův úspěch taky pomohl. A samozřejmě neuškodí, že letos nemusíme soutěžit s Wonder Woman 1984 či Jamesem Bondem,” připomněla odložené premiéry očekávaných globálních hitů. 

Video Mercedes-Benz Vision AVTR - Mercedes-Benz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi