Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obyčejní lidé chudnou, jiní na krizi vydělali miliardy. Ekonom ukázal na „nadějné“ profese

Autor: Nikola Forejtová - 
5. září 2020
05:30

Koronavirová pandemie tvrdě zasáhla snad každého z nás. Lidé přicházejí o práci, o firmy i o své blízké. Jsou ale i profese, které si nad krizí mnou ruce. Jde pak především o softwarové vývojáře, tvůrce e-shopů a o dodavatele zboží. Příkladem za všechno může být Jeff Bezos, šéf gigantu Amazon. Tento nejbohatší muž světa si jen od února vydělal tolik, že by čtyřikrát zalepil schodek České republiky.

Ekonomika i akciové trhy se propadají, zaměstnavatelé přicházejí o své firmy a lidé o své domovy - takový obrázek nám přináší koronavirové období na mnoha místech světa. „Nejhůře jsou na tom odvětví z takzvané ohrožené skupiny. Na tu měla pandemie negativní a silný dopad. Patří sem například profese z oblasti cestování a dopravy, ubytování, autoprůmyslu či zpracovatelského průmyslu,“ komentuje pro Blesk Zprávy ekonom Štěpán Křeček z BH Securities a.s.

Cestovní ruch a s ním související odvětví byl zcela ochromen. Cestování nebylo možné, do země nejezdili turisté, kteří by bydleli v hotelech a stravovali se v restauracích. Krize pak lidem vyprázdnila peněženky a ti si nyní raději šetří, než aby si kupovali drahá auta. 

„Část zaměstnanců z ohrožených odvětví se bude muset rekvalifikovat. Nové příležitosti by měli hledat v prosperujících a přetížených odvětvích. Více než kdy jindy bude platit, že 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.