Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Etna v noci opět probudila Italy. Popel z erupce sopky pokryl ulice i auta

Autor: ČTK - 
14. prosince 2020
19:08

Na jihu Sicílie se v noci na pondělí výrazněji probudila k životu sopka Etna, lávová fontána dosahovala výšky až 100 metrů. Obyvatelé okolních obcí nebyli ohroženi, ale ráno našli popel z erupce Etny na ulici, balkonech i autech. Výbuch neovlivnil ani provoz místního letiště. Informovala o tom dnes televize SkyTg24.

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. V neděli večer ale začala chrlit lávu a exploze byla podle svědků slyšet i v sousedním italském regionu Kalábrii. Ráno národní vulkanologický ústav hlásil, že aktivita sopky už poklesla.

Majestátní Etna, která je vysoká přes 3000 metrů, je i oblíbeným cílem turistů. Na její svahy se pořádají výlety a na jejím úpatí se dobře daří mimo jiné vinné révě. Od roku 2013 je také Etna zapsána na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Velký výbuch s rozsáhlým výlevem lávy podle vulkanologů v případě Etny nehrozí. Etna má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny.

Vážnější exploze Etny nastala v březnu 2017, kdy bylo zraněno deset lidí, včetně vědců, kteří tam prováděli měření. Zranění utrpěli tehdy i členové týmu vědecké redakce britské stanice BBC.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi