Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Těžký rok pro všechny.“ Premiérka (35) poodkryla soukromí, očkovat nechá i dceru (2,5)

Autor: Darina Jíchová - 
8. prosince 2020
12:27

Finská premiérka Sanna Marinová (35) u příležitosti Dne nezávislosti, který Finové slaví 6. prosince, poskytla televizní stanici Yle exkluzivní rozhovor. Sekundoval jí u toho její manžel, fotbalista Markus Räikkönen (35), pár se bral letos v srpnu a mají spolu dvouletou dceru Emmu. Räikkönen se jen zřídka objevuje na veřejnosti, své soukromí si bedlivě střeží. Premiérka promluvila o „těžkém roce 2020“ a zmínila, že ona a celá její rodina se plánují nechat oočkovat proti koronaviru.

Marinová na Den nezávislosti novinářům otevřela svůj dům a pozvala je do premiérského sídla Kesäranta, mnohé překvapilo, že k rozhovoru svolil i její manžel Räikkönen, který se jinak drží stranou zájmu tisku. „Tenhle rok byl překvapivý a bohatý na události a změny,“ bilancoval Räikkönen, s čímž souhlasí i jeho manželka.

„Byl to rušný a náročný rok,“ premiérka s úsměvem dodala, že její brzy tříletá dcera Emma ji vždycky dokáže příjemně rozptýlit a zvednout jí náladu. „Tohle byl těžký rok pro všechny Finy, o to důležitější je letošní svátek Dne nezávislosti,“ prohlásila premiérka.

Marinová a vakcína proti koronaviru

Manželé rovněž promluvili o „novém normálu“, tedy o práci z domova a komunikaci vedenou přes videohovory. V rámci jejich rodiny to prý funguje dobře. Räikkönen uvedl, že se snaží „svůj život, co nejvíce udržet v normálním chodu“. V rámci interview věnovala Marinová velkou pozornost tématu vakcíny proti koronaviru. Premiérka prohlásila, že bude trvat na tom, aby byla oočkovaná její dcera.

Finská premiérka Sanna Marinová v těhotenství. Finská premiérka Sanna Marinová v těhotenství. | Instagram Sanny Marinové

„Samozřejmě, očkování podstoupím já i moje rodina, až na ně přijde řada,“ sdělila reportérům stanice Yle. Podotkla, že děti jako méně ohrožená skupina nebudou mezi prvními, kdo bude očkován. Räikkönen je také ochotný očkování podstoupit, také on by byl rád, aby dcera vakcínu dostala. „Je samozřejmě důležité, aby vakcína byla zdarma pro všechny naše obyvatele,“ Marinová zdůraznila, že vakcína bude dobrovolná, ale vyzvala Finy, aby důvěřovali odborníkům a očkovat se nechali.

Manželé zavzpomínali na průběh svého vztahu, Marinová vypověděla, že se potkali, když jim bylo 18 let, v baru ve městě Tampere. „Chodili“ spolu víc než 16 let, než si konečně letos v srpnu řekli své ano. Oba rovněž uvedli, jak je pro ně a jejich rodiny důležitý svátek Dne nezávislosti. Letošní sváteční den začali v Evangelické katedrále v Helsinkách, zbytek dne patřil rodině. Do svého programu ale vtěsnali i rozhovor s Yle. Zakončili ho rodinnou večeří.

Co premiérka vypráví své dceři?

Marinová se svěřila, že letos s manželem malé dceři vyprávěli příběh toho, jak Finsko získalo nezávislost a co se přesně 6. listopadu slaví, jak vypadá finská vlajka a co znamenají její barvy. Räikkönen zase dceři vypověděl, že její pradědečkové bojovali za svobodu Finska. „Oba moji dědečci, otec mého otce a otec mé matky, byli válečnými veterány boje za nezávislost,“ vysvětlil.

Marinová dodala, že dceru vedou k tomu, aby si uvědomovala důležitost přírody a nutnost ji chránit. Často ji berou do provincie Pirkanmaa, kde je mnoho národních parků. „Pro mě ale vždycky nejhezčím místem bude Tampere,“ odhalila premiérka. Uvedla, že by ráda dceři a budoucím vnoučatům zanechala „čistou a nedotknutou“ přírodu.

Finská premiérka Sanna Marinová s manželem Markusem Räikkönenem dostali vánoční stromeček. Finská premiérka Sanna Marinová s manželem Markusem Räikkönenem dostali vánoční stromeček. | Instagram Sanny Marinové

Ze svého milovaného města ale přesídlila do Helsinek do premiérského sídla Kesäranta, kde už jsou v plném proudu přípravy na Vánoce. Na svém instagramu Marinová odhalila, že s manželem už dostali vánoční stromeček.

Nejvlivnější žena roku 2020

Ve čtvrtek 10. prosince to bude rok od chvíle, kdy se Marinová ujala funkce finské premiérky po rezignaci jejího předchůdce Antiho Rinneho. Sociální demokratka následně sestavila pětičlennou vládní koalici, v jejímž čele stojí pouze ženy. Některými svými názory, jako třeba, že každý má právo na genderové sebeurčení, „dělá vlny“, nicméně se těší velké oblibě. Velkou pozornost budí i některé její fotky, ať už toho, jak kojí, nebo když se nechala vyfotit v saku bez podprsenky. Stanice BBC ji zařadila mezi 100 nejvlivnějších žen roku 2020.

Video  Boj o lyžařskou sezónu v Česku: Čím později začne, tím víc lidí na svazích bude, míní Stárek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi