Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nebe se zbarvilo do fialova. Město vyděsila záhadná záře, může za ni úroda rajčat

Autor: Mii - 
26. listopadu 2020
21:12

Vyděšené reakce si vysloužila záře, která se v nočních hodinách objevila ve švédském městě Trelleborg na jihu země. Celé nebe se zahalilo do syté fialové barvy, u které nebylo jasné, odkud pochází. Tlumené světlo bylo možné pozorovat kilometry daleko. Nešlo však ani o přírodní úkaz, ani o invazi návštěvníků z jiné planety. Fialovou záři způsobuje nový systém v nedalekém komplexu skleníků, kde zemědělci pěstují rajčata, informuje server DailyMail.

Tyto skleníky se nachází v sousední obci Gislov, do které lze z Trelleborgu dojet zhruba za 10 minut. LED světlo místní firma nainstalovala z důvodu úspory energie a zvýšení produkce, má podporovat růst rostlin a šetřit energie. Již ale nikdo nepočítal, že tak ohromným způsobem ozáří celé okolí. Občané nebyli předem informováni, a teď si navíc stěžují, že nemohou spát.

Místo tmy jim totiž nyní v noci prochází okny syté fialové světlo. Zástupci města oznámili, že podniknou takové kroky, aby každodenní život nebyl nadále rušen, a omluvila se i firma, která rajčata pěstuje. „Přestaneme v noci svítit, i když to pro nás bude krok zpět. Nechtěli jsme lidi naštvat. Jen ušetřit energii a zvýšit produkci,“ uvedl majitel skleníků.

Zobrazit celou diskusi