Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ohrožuje palmový olej naše zdraví a pralesy? Odborník řekl, jak to opravdu je

Autor: ula - 
7. září 2020
05:20

V roce 2016 obletěla svět zpráva o masivních požárech v Indonésii. Fotografie zdevastované přírody a umírajících zvířat zanechala v lidech nesmazatelnou stopu a upozornila na problematickou produkci palmového oleje. Vlna nevole proti této potravině nabrala na síle, lidé vyzývali k jejímu bojkotu. Sedm evropských států podepsalo deklaraci, kde se zavázaly, že budou využívat palmový olej pěstovaný z udržitelných zdrojů. Podle místopředsedy odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické Jiřího Bráta i po letech lidé vnímají palmový olej zbytečně negativně. Je skutečně palmový olej hrozbou? Nebo je horší řepkový olej či kakaové máslo?

 

 

Jak řekl Blesk Zprávám docent Jiří Brát, který se problematikou palmového oleje a tuků dlouhodobě zabývá, sedm evropských států podepsalo Amsterdamskou deklaraci, kde se zavazují k tomu, že budou používat palmový olej pouze z udržitelných zdrojů. Tedy ze zdrojů, kdy se kvůli palmě olejné nevypalují pralesy, nevysouší rašeliniště a neničí vegetace.

Spotřebitelé mohou tento olej poznat podle certifikace a loga.„Pokud je palmový olej získávaný z udržitelných zdrojů, není až tak špatný, bohužel lidé ho stále vnímají negativně, což je škoda,“ říká Jiří Brát. V Západní Evropě se totiž přístup k palmovému oleji za poslední roky začíná měnit.

Brát: Za odlesněním stojí i kakaové máslo

Podle Bráta se masivně neodlesňuje jen kvůli pěstování palmy olejné. „V oblasti Jižní Ameriky a Amazonie padlo mnoho lesních ploch na vrub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.