Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Polojasno 25°C

Tři báječné recepty na víkend: Hoďte na gril ryby a zeleninu, bude to famózní

/
  • Tři báječné recepty na víkend: Hoďte na gril ryby a zeleninu, bude to famózní
    24. července 2020 ● 13:27

    Bez grilování se víkend neobejde! Nemusíte ale grilovat jen krkovičku nebo kuřecí. Určitě si dopřejte rybu a co víc – spoustu grilované zeleniny! Vyzkoušejte některý z našich receptů.

  • 1.

    Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku

    Potřebujete na 2 porce: 2 ks sivena, hrst čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl

     

    Na zeleninovou oblohu: 1 cuketa, 1 červená cibule, 1 svazek jarní cibulky, 1 žlutá paprika, 7 žampionů, dýňový olej, hrst čerstvého rozmarýnu, lžička sušeného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř

     

    Postup: Ryby omyjte, osušte a osolte.

     

    *Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.

     

    *Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.

     

    *Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.

     

    *Pečte na grilu dozlatova.

     

    Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.

    Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku
    Autor: akademiekvality.cz

  • 2.

    Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

    Potřebujete na 2 porce: 2 filety kapra s kůží, hrst čerstvého tymiánu, hrst čerstvého kopru, sůl, olivový olej

     

    Na salát: 2 červené papriky, 2 oranžové papriky, hrst slunečnicových semínek, hrst čerstvého kopru, 1 citron, sůl, čerstvě mletý pepř, dýňový olej

     

    Postup: Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.

     

    *Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.

     

    *Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.

     

    *Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.

     

    *Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.

     

    *Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

     

    Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

    Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik
    Autor: akademiekvality.cz

  • 3.

    Grilovaná plněná rajčata

    Potřebujete na 4 porce: 4 velká rajčata, 2 plátky bílého toastového chleba, 1 stroužek česneku, 100 g oblíbeného tvrdého sýra, hrst čerstvé bazalky, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej

     

    Postup:Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.

     

    *Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.

     

    *Rajčata naplňte směsí, zakápněte olejem a vraťte na ně vršky.

     

    *Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.

     

    Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.

    Grilovaná plněná rajčata
    Autor: akademiekvality.cz

    Fotogalerie
    4 fotografie

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy