Tři báječné recepty na víkend: Hoďte na gril ryby a zeleninu, bude to famózní
-
Bez grilování se víkend neobejde! Nemusíte ale grilovat jen krkovičku nebo kuřecí. Určitě si dopřejte rybu a co víc – spoustu grilované zeleniny! Vyzkoušejte některý z našich receptů.
- 1.
Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku
Potřebujete na 2 porce: 2 ks sivena, hrst čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl
Na zeleninovou oblohu: 1 cuketa, 1 červená cibule, 1 svazek jarní cibulky, 1 žlutá paprika, 7 žampionů, dýňový olej, hrst čerstvého rozmarýnu, lžička sušeného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Ryby omyjte, osušte a osolte.
*Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.
*Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.
*Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.
*Pečte na grilu dozlatova.
Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.
- 2.
Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik
Potřebujete na 2 porce: 2 filety kapra s kůží, hrst čerstvého tymiánu, hrst čerstvého kopru, sůl, olivový olej
Na salát: 2 červené papriky, 2 oranžové papriky, hrst slunečnicových semínek, hrst čerstvého kopru, 1 citron, sůl, čerstvě mletý pepř, dýňový olej
Postup: Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
*Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
*Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
*Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
*Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.
*Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.
Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.
- 3.
Grilovaná plněná rajčata
Potřebujete na 4 porce: 4 velká rajčata, 2 plátky bílého toastového chleba, 1 stroužek česneku, 100 g oblíbeného tvrdého sýra, hrst čerstvé bazalky, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej
Postup:Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.
*Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.
*Rajčata naplňte směsí, zakápněte olejem a vraťte na ně vršky.
*Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.
Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.