Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Biden porazil Trumpa o „parník“. Získá 306 volitelů, blahopřála už i Čína

Aktualizováno -
13. listopadu 2020
20:52
Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2020
10:10

Kandidát Demokratické strany Joe Biden získal v amerických prezidentských volbách 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující šéf Bílého domu Donald Trump 232. Uvádí to celostátní americká média poté, co vyhlásila vítěze ve zbývajících dvou státech USA. Georgii a jejích 16 volitelů připsala Bidenovi, Severní Karolínu s 15 hlasy Trumpovi. K vítězství poblahopřála dnes demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi také Čína, která stejně jako Rusko či Turecko s tímto krokem vyčkávala. A exprezident Barack Obama se rozčílil kvůli spekulacím z volebních podvodů. Podkopává to prý demokracii v USA.

Konečný výsledek je zrcadlovým obrazem toho z roku 2016, kdy to byl Trump, kdo ovládl státy s celkovými 306 voliteli a porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Trump dál odmítá porážku uznat.

Bývalý viceprezident Joe Biden podle exprezidenta Baracka Obamy „jasně vyhrál“ letošní souboj o Bílý dům. Respektovaná americká média označila Bidena za zvoleného prezidenta již v sobotu na základě projekcí poté, co ovládl klíčovou Pensylvánii. Sčítání však zatím zcela neskončilo.

Čínské blahopřání

Ze zahraničí se však brzy začaly hrnout gratulace. V Rusku a také v Číně se však vyčkávalo. „Respektujeme volbu amerického lidu. Blahopřejeme Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové,“ uvedl na páteční tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

„Chápeme, že o výsledku hlasování se rozhodne na základě amerických zákonů,“ dodal však.

Trumpova soudní bitva

Poražený Donald Trump totiž zahájil právní bitvu a tvrdí, že došlo k volebním podvodům. Jeho tým však dosud neposkytl důkazy, které by tomu nasvědčovaly, píše BBC.

Trump dál výsledky prezidentských voleb uznat odmítá a opakovaně napadá hodnověrnost hlasování. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání. Právní experti ale tvrdí, že stížnosti Trumpova týmu v podstatě nemají šanci na změnu volebního výsledku.

Trump však opakovaně na twitteru uveřejňuje příspěvky s komentářem „We will win“. Tedy „Vyhrajeme“.

Obama: Podkopávají demokracii

Pochybnosti nad regulérností voleb a spekulace o podvodech však naštvaly exprezidenta Obamu.

Vysoce postavení republikáni přitom podkopávají americkou demokracii, když podporují nepodložená tvrzení Trumpa, že v prezidentských volbách došlo k rozsáhlým podvodům. Obama to uvedl v rozhovoru pro pořad 60 Minutes na kanálu CBS, který bude v plném znění odvysílán v neděli.

Trumpovo tvrzení o volebních podvodech je podle Obamy motivováno zejména tím, že „prezident nerad prohrává“. Obama uvedl, že za znepokojující považuje zejména počínání republikánů, kteří prezidentovu hru hrají, ačkoliv jasně znají souvislosti. „Je to další krok zpochybňující nejen nastupující Bidenovu administrativu, nýbrž demokracii obecně, a to je nebezpečná cesta,“ uvedl exprezident.

Obamovi 17. listopadu vyjde první díl jeho pamětí s názvem Země zaslíbená (A Promised Land), v němž pojednává o začátcích své politické kariéry a cestě přes Senát až k prvním rokům svého prezidentství.

V pamětech Obama tvrdí, že za vzestupem Trumpa stojí jeho podněcování strachu z černošského prezidenta. „Bylo to, jako kdyby má pouhá přítomnost v Bílém domě vyvolala hlubokou úzkost, pocit, že byl narušen přirozený řád,“ napsal Obama podle CNN. „Milionům Američanů vyděšených černochem v Bílém domě slíbil (Trump) elixír na jejich rasovou úzkost,“ uvedl exprezident.

Video  Co „vyvede“ Trump a proč má za čtyři roky šanci na úspěch? Expert o výměně v Bílém domě i politice Bidena  - Blesk
Video se připravuje ...

Pelosiová: Přijměte skutečnost Bidenova vítězství

Ve čtvrtek demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a lídr demokratické senátní menšiny Chuck Schumer vyzvali republikány, aby „přijali skutečnost“ Bidenova vítězství.

Malá, ale rostoucí skupina republikánských kongresmanů Bidenovi pogratulovala a podpořila jeho přípravy na převzetí úřadu. Většina republikánů však stojí za Trumpem a Bidenovo vítězství uznat odmítá.

Biden vyhrál i v Arizoně

Joe Biden zvítězil již i ve státě Arizona a dále tak upevnil podle amerických médií už jasné vítězství v prezidentských volbách, informovala o tom dnes televize CNN a další velká americká média.

Ziskem 11 volitelů za Arizonu má Biden už 290 volitelů, pro úřad prezidenta jich potřebuje 270.

Biden vyhrál v Arizoně jen těsně, asi o 0,3 procenta hlasů. Získal tak ale vítězství v tradiční baště republikánů, což se podle CNN podařilo demokratickému prezidentskému kandidátovi teprve podruhé za sedm desítek let. Naposledy tam z demokratů vyhrál Bill Clinton v roce 1996.

Video  Biden zvolen prezidentem: Bouřlivé oslavy Američanů v ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

verasum ( 14. listopadu 2020 07:10 )

Zvolemím Bidena se BLM utrhne ze řetězu a ten semilní dědek ještě bude čubrnět čeho jsou schopni, ve zkutečnosti bude poslouchat tu Harrisovou.

frantacizek ( 14. listopadu 2020 06:38 )

nevím, z čeho jiného by duck měl pochopit, že prohrál. Není třeba ani přepočítávat..

jana999 ( 13. listopadu 2020 13:52 )

mě je jedno kdo z nich bude presidentem ale podvod to byl, to je jasný.

Zobrazit celou diskusi