Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stephanie s popálenou tváří popsala úmorné dny: Prášky, obvazy a cvičení

Autor: Darina Jíchová - 
28. října 2020
05:40

Život mladé Australanky Stephanie Browittové (24) se jen pomalu vrací do normálu, v loňském roce přežila výbuch novozélandské sopky White Island, její mladší sestra Krystal (†21) a otec Paul (†55) už takové štěstí neměli. Dívka utržila těžké popáleniny na 70 procentech těla včetně obličeje, její rekonvalescence je pomalá, ale Browittová se rozhodně nevzdává, nenechala se přemoct svou osobní tragédií. Pomocí svých sociálních sítí mapuje svoji léčbu, čímž chce podpořit další lidi s rozsáhlými popáleninami.

Browittová na svém YouTube kanálu sdílela video, které nazvala „Jeden den v životě přeživšího s popáleninami“, jak titulek napovídá, popisuje v něm, jak takový běžný den v jejím životě vypadá. Australanka musí nosit kompresní oblečení, které napomáhá hojení jizev. Součástí tohoto kompresního oděvu je i celoobličejová maska.

Svatyně pro tátu a sestru

První věc, kterou po ránu děláme, je, že zapálíme svíčku pro tátu a Krystal,“ svěřila se Browittová na videu. V pondělí 9. prosince 2019 se s otcem, sestrou a dalšími 44 lidmi vydala na novozélandský ostrov White Island, průvodce je vzal ke stejnojmenné sopce. Pro stanici ABC vypověděla, že až na místě se dozvěděli o tom, že pro sopku platí druhý výstražný stupeň, to je nejvyšší varování před erupcí. „Jakmile jste na ostrově, nemůžete se z něho dostat. Měla jsem trochu obavy, zároveň jsem ale věřila, že kdyby to bylo opravdu nebezpečné, nepustili by nás tam,“ svěřila se na instagramu.

Jenže nakonec došlo k erupci vulkánu a Browittové se změnil navždy život, netušila, že sestru už nikdy neuvidí. Z osudného dne si vybavuje útržky, vzpomíná, jak její otec trval na tom, aby ji z ostrova odvezli v první várce přeživších. Tím ji zachránil, později sám v nemocnici podlehl vážným zraněním. Tělo její sestry Krystal se nikdy nenašlo. Ze 47 lidí, neštěstí přežilo jen 26 z nich.

Takhle vypadá rodinná místnost se svatostánek pro sestru a otce Browittové, kteří zemřeli při výbuchu sopky. Takhle vypadá rodinná místnost se svatostánek pro sestru a otce Browittové, kteří zemřeli při výbuchu sopky. | Instagram Stephanie Browittové

Společně se svou matkou doma vybudovaly „rodinnou místnost“, která podle Browittové slouží jako jakýsi svatostánek. „Abychom si tátu a Krystal pamatovaly,“ vysvětlila Australanka. Pokoj je plný svíček, květin, obrazů, fotek a dalších upomínkových předmětů. Zároveň se ale Browittová snaží neutápět se v zármutku a sebelítosti, její denní režim zahrnuje i „normální činnosti“ jako krmení koček nebo venčení psa.

Jizvy je nutné mastit

„Pak je řada na mně, ráno začínám teplým nápojem, šílím teď po chai latté,“ přiznala se smíchem. K snídani si dává müsli s jogurtem, jahodami a medem. Snídani ale zajídá hrstí prášků, které jsou nutné k její léčbě. Po snídani přijde rychlý úklid pokoje a pak Browittovou čeká každodenní péče o popáleniny. Zdůraznila, že jizvy je nutné kvalitně promazávat, neopomněla ani zmínit, jaké prostředky jsou nejlepší.

„Musím se mazat v rukavicích, aby se neumastily obvazy na prstech,“ dodala. Na svém instagramu detailně vysvětlila, jak je to s kožními štěpy. Uvedla, že na začátku dočasně dostala štěpy od dárců. „Darovaná kůže je používaná jen dočasně na překrytí nejhorších ran. Cizí kožní štěp totiž lidské tělo odmítne,“ objasnila, že kožní štěpy jí lékaři odebírají z kůže vnitřního stehna, které je jedno z mála nepoškozených míst.

Přeživší výbuchu sopky Stephanie Browittová na sociálních sítích sdílí svou léčbu. Tahle vypadá její stehno po odběru kožního štěpu. Přeživší výbuchu sopky Stephanie Browittová na sociálních sítích sdílí svou léčbu. Tahle vypadá její stehno po odběru kožního štěpu. | Youtube Stephanie Browittové

Proteinová dieta

„Musí se pak čekat, až se místo zahojí, teprve pak se může vzít další štěp, proto léčba popálenin může zabrat ne měsíce, ale roky,“ napsala Browittová a doplnila, že její situaci ztěžuje to, že nemá moc nepopálených míst. „K obědu si dávám proteinový shake, pro lidi s popáleninami je doporučená dlouhodobá vysokoproteinová dieta,“ zmínila v rámci YouTube videa. Netají se ani problémy, které zažívá – není schopná si sama otevřít kartón mléka, nebo pořádně rozmíchat svůj shake.

Další pravidelnou součástí jejího režimu je cvičení – hlavně protahování a posilování svalů. Následuje terapie na posílení citlivosti rukou. Browittová měla značně popálené ruce a lékařům se nepodařilo zachránit její prsty, proto nyní cvičí hmat. K večeři si obvykle dává nějaké maso s přílohou. Volné chvíle prokládá procházkami, sledováním televize nebo tvořením příspěvků a videí na své sociální sítě.

Před spaním se věnuje další péči o své tělo, znovu promaže jizvy a vezme si prášky proti bolesti. Na noc rovněž odkládá obkladovou masku, místo toho spí ve speciální plastové masce. Browittová uvedla, že její dny nejsou pokaždé stejné, stále chodí na převazy, každý druhý den provádí zátěžovou fyzioterapii, navštěvuje dokonce logopeda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi