Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starostku „Věčného města“ měla na mušce mafie. Čím si ji proti sobě poštvala?

Autor: Darina Jíchová - 
29. října 2020
10:40

Italka Virginia Raggiová (42) je vůbec první starostkou Říma v historii, její vítězství v roce 2016 bylo klíčovým momentem pro Hnutí pěti hvězd. Věčné město, jak se italské metropoli přezdívá, ji ale neuvítalo úplně s otevřenou náručí. Svou politiku zaměřila na boj s korupcí a organizovaným zločinem. Mafie si to ale nenechala líbit a Raggiovou s celou její rodinou plánovala zabít, uvedl deník The Guardian.

Během televizního rozhovoru pro stanici Canal 5 se Raggiová svěřila, že si proti sobě poštvala mafiánský klan Casamonica, když v roce 2018 nechala zdemolovat jejich nelegálně postavené vily. Následně obdržela informace, že zločinecká organizace chystá odvetu, Raggiová a její rodina tak začaly žít pod neustálou policejní ochranou, všichni její blízcí dostali navíc policejní eskortu.

Starostka v ohrožení

„Dostali jsme zprávy, že plánují útok proti mé osobě a mé rodině,“ řekla Raggiová, kterou za rok čekají volby, v nichž bude usilovat o znovuzvolení. Bližší detaily týkající se svého střetu s mafií ale nenabídla, nezmínila ani to, zda nebezpečí již pominulo. Casamonica není jediná mafiánská rodina, se kterými Raggiová bojuje, vystupuje také proti římským klanům Spada a Marando, přičemž organizace Spada působí na pobřeží Ostia a Marando na předměstí San Basilio.

„Lidé z těchto částí Říma mě oslovili a řekli, ať v boji pokračuju, ať jsem silná a vytrvám,“ prohlásila starostka, dodala, že mnoho lidí se ze strachu z mafiánů z Ostie a San Basilia, případně dalších římských čtvrtí, odstěhovalo. Zmínila také to, že určitou dobu se s ní Římané nechtěli vídat na veřejnosti, báli se, že by to členové mafie mohli vidět.

Problémy na radnici

Raggiová má za sebou poněkud složité první volební období coby starostka Říma, na začátku čelila dokonce obvinění, že lhala o jmenování šéfa resortu turismu. Práci tehdy dostal bratr jednoho z jejích nejbližších poradců. Raggiová kvůli tomu musela před soud, ten ji v roce 2018 shledal nevinnou, prokuratura se ale odvolala. Nový rozsudek bude znám v nejbližších měsících.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi