Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kim vojenskou přehlídkou zamotal hlavu expertům. A ukázal novou „masivní“ raketu

Aktualizováno -
10. října 2020
16:16
Autor: mav, ČTK - 
10. října 2020
14:09

Severní Korea v sobotu oslavila 75. výročí založení vládní Korejské strany práce. Vedle řady koncertů, festivalů či vystoupení žáků se v hlavním městě Pchjongjangu konala též velká vojenská přehlídka. Diktátor Kim Čong-un ovšem její organizací pořádně zamotal hlavy jihokorejskému generálnímu štábu i analytikům po celém světě. Podle jejich očekávání ale nakonec předvedl novou strategickou raketu.

„Byly známky, že Severní Korea ráno na Kim Ir-senově náměstí uspořádala vojenskou přehlídku s množstvím techniky i vojáků,“ uvedli dopoledne v prohlášení jihokorejští náčelníci štábů, kteří podobné akce bedlivě sledují. Obyvatelé také kolem půlnoci slyšeli různý hluk, snad letadla, snad ohňostroje. Státní televize však mlčela. Generálové proto připustili, že to nemusela být skutečná přehlídka, nýbrž generálka – dosud totiž žádná přehlídka v Pchjongjangu nebyla v noci, obvykle se mašírovalo v deset dopoledne. Korea je proti Česku o sedm hodin napřed.

Nakonec se ukázalo, že se přehlídka konala v noci, ale záznam se vysílal skoro o den později. „Na začátek přehlídky jsme čekali mnoho hodin, jsou to velmi nezvyklé okolnosti. Obvykle se tyto přehlídky vysílají od devíti ráno zhruba do půl dvanácté, ale tentokrát se koná velmi pozdě v noci, asi mezi půlnocí a druhou ranní,“ komentoval ze Soulu Chad O’Carroll z redakce NK News, sledující právě komunistickou Koreu.

Předloni státní média vysílala dvě přehlídky jen ze záznamu. Živý přenos byl naposledy v roce 2017, kdy za vrcholícího napětí ve vztazích se Spojenými státy předvedl režim mnoho velkých mezikontinentálních raket. Tyto rakety byly předvedeny i v únoru 2018, ale žádná mezinárodní média nesměla přehlídku sledovat. Krátce poté následovaly Kimovy schůzky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, od té doby se diktátor žádnou velkou raketou takto nechlubil.

Slibovaná raketa

Jihokorejští představitelé předpokládali, že Kim by mohl přehlídky využít jako ukázku síly před listopadovými prezidentskými volbami v USA, když ustrnuly rozhovory o jaderném odzbrojení. Snímky z komerčních družic už týdny zachycovaly, jak tisíce severokorejských vojáků nacvičují pochod. Přehlídky mohla KLDR využít k demonstraci nové mezikontinentální střely či nové střely určené pro ponorky – na Silvestra Kim sliboval, že brzy předvede novou strategickou zbraň. 

A skutečně byla zlatým hřebem, doprovázeným ohňostrojem, nová, větší balistická střela. Podle expertů buď může nést větší jadernou hlavici než dosavadní Kimovy rakety, nebo také vícero hlavic (MIRV); takovou střelou dosud KLDR nedisponovala. 

Dosud jedinou severokorejskou raketou schopnou zasáhnout USA je Hwasong-15, první úspěšný testovací odpal proběhl v listopadu 2017. Unese asi tunovou jadernou hlavici. Vozí ji kolový transportér s devíti osami; ten pro novou raketu má os jedenáct, což z ní dělá jednu z největších raket odpalovaných z mobilního zařízení na světě.

Podle experta na severokorejskou armádu Ankita Pandy se patrně jedná o Hwasong-16 či KN-27, dvoustupňovou raketu na kapalné palivo. Vedle ní také vyzdvihuje ukázku balistické rakety Pukguksong-4A, vystřelované z ponorky.

„Budeme pokračovat v posilování armády určené k sebeobraně a odstrašení,“ řekl v půlhodinovém projevu Kim, který si místo tradičního formálního oděvu – maoistického saka se stojáčkem – oblékl kvádro západního stylu s kravatou.

„Naše strana vybudovala nejsilnější vojenskou kapacitu pro udržení míru a obraně socialismu, důstojnosti a životů našich lidí, kteří si mohou užívat výsledků prosperity v této zemi, generace po generaci,“ prohlašoval diktátor květnatě. „Dnešní přehlídka jasně předvádí, kterak Korejská strana práce vycvičila svou revoluční armádu i jak mocná armáda je. Všichni dnes jasně vidí, že ve srovnání s přehlídkou před pěti lety se modernita našich vojenských sil výrazně zlepšila. Nikdo s ní nemůže držet krok.“

Agentura Kjódó upozornila, že se vůbec nezmínil o vztazích se Spojenými státy ani o neúspěšných jednáních o jaderném odzbrojení, které se loni dostaly do mrtvého bodu. Řekl však, že po skončení pandemie doufá v budoucí spolupráci s Jižní Koreou a dokonce se občanům omluvil za obtížné životní podmínky. Ty prý chce zlepšit pomocí „inovací a praktických změn“.

Bez cizích mocností

Zahraniční diplomaté v Pchjongjangu byli často zváni na dřívější oslavy. Tentokrát ale ruské velvyslanectví na sociálních sítích uvedlo, že úřady všem diplomatům letos doporučily, aby se co nejvíce zdrželi cestování po městě, nepřibližovali se k místu konání akce a nepořizovali fotografie ani videa. Podle nepotvrzených informací NK News dostali výjimku diplomaté Číny, prakticky jediného spojence KLDR.

Snad jako výraz údajně úspěšného boje s covidem neměl nikdo z přítomných vojáků ani diváků roušku (nepočítáme-li pár útvarů s plynovými maskami).

Zobrazit celou diskusi