Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlice z KLDR unikla smrti. Instantní nudle jsou sváteční jídlo, říká

Autor: mav - 
5. října 2020
06:00

Diktátor Kim Čong-un svým porobeným obyvatelům tvrdí, jak je Severní Korea ráj na zemi. Ti ale přitom často hladoví. Když pak někteří uprchnou za hranice, jsou naprosto rozčarováni, často i z nejobyčejnějších věcí.

Tak jako Kang Na-ra (23), která přeběhla v roce 2014. Matka, která už dříve sama prchla do Jižní Koreje, tehdy zaplatila převaděčům. A poslala dívku přes řeku dělící její vlast od Číny, ač neuměla plavat. Také ji vzal silný proud. „Málem jsem se utopila,“ citovala ji televize CBC.

Na další řece se zase bála krokodýlů, a to na Mekongu cestou do Thajska. „Byl tu háček: Když má holka měsíčky, připlavou krokodýli a na dřevěnou loď zaútočí. Jsou velmi citliví na krev. Naštěstí nikdo periodu neměl…“ popsala na youtube. Po 16 dnech – a pobytech ve třech vězeních – se ale nakonec za matkou dostala.

O Jižní Koreji tehdy měla zkreslenou představu. Pochopitelně, komunistický režim veškeré informace tvrdě cenzuruje, respektive falšuje. Ale žádná cenzura není dokonalá: Mladí v Severní Koreji sledují filmy a seriály, které se pašují z jihu či odjinud.

„Museli jsme vše schovávat. Kdyby nás s americkými či jihokorejskými seriály chytli, popravili by nás,“ vzpomíná Kang Na-ra, jež si oblíbila nablýskanou telenovelu Chlapci nad květinami o střední škole pro smetánku – jakési korejské Beverly Hills 90210.

„Nabyla jsem dojmu, že v Jižní Koreji nejsou chudí lidé,“ směje se své tehdejší naivitě.

Deset kilo navíc po smažených kuřatech

Jiný kulturní šok jí přineslo jídlo. Mimo jiné levné instantní nudle ramen, které v jihokorejských obchodech stojí, stejně jako u nás, opravdu jen pár korun. „V Severní Koreji je to sváteční jídlo, připravují se s fazolovou náhražkou masa na ozdobu,“ prozradila v kulinářském pořadu na televizi MBC.

Co žije v Jižní Koreji, přibrala prý deset kilo – zejména kvůli smaženým kuřatům, která si tak oblíbila.

Zůstala jí i fascinace televizí: Dokonce se postavila před kameru několika reality show o uprchlících z komunistické diktatury a sama je aktivní youtuberkou.

viho ( 5. října 2020 13:12 )

Řekl bych, že po pár dnech života běžného občana v KLDR byste to rychle zjistil. Tam jsou všichni pouze Kimovými sluhy, pokud nepatří do úzkého okruhu vládnoucí elity. To co vám tady připadá jako konzumní blbost, je pro Severokorejce skutečně svátkem. Protože tam se z oficiálního platu vůbec nedá žít a jít si nakoupit do supermarketu je pro lidi mimo elitu v Pchjongjangu opravdu svátkem.

panchovilla ( 5. října 2020 12:49 )

Když tak koukam na její život,tak nevim,co je horší...jestli žít o hladu a přísné cenzuře nebo bejt "svobodným" konzumním blbem

Zobrazit celou diskusi