Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyplavilo moře další kus ztraceného letadla MH370? Úlovek Australana vyvolal spekulace

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2020
17:48

Zmizení letu MH370 aerolinek Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking zůstává největší záhadou v historii letectví. Když se Boeing 777 i se 239 lidmi na palubě 8. března 2014 vydával na rutinní cestu, nic nenasvědčovalo tomu, že si ještě šest let od jeho vzletu budou přední letecké kapacity lámat hlavu s tím, co se asi mohlo stát. Tento týden moře zřejmě vyplavilo další část stroje, letecký elektrotechnik Mick Elcoate objevil kus trosek na severoaustralské pláži, informoval list Daily Mail.

Objevený kousek by mohl být vyvažovací ploškou, která se nachází na křídlech letadel. V pondělí 5. října si Elcoate vyrazil na ryby, jeho destinací byla odlehlá pláž v Queenslandu na severu Austrálie. Netušil, že místo ryb „chytne“ něco úplně jiného. „Ta pláž je asi 7 kilometrů od mysu Tribulation, chtěl jsem rybařit, ale na pláži mě zaujaly vyplavené trosky,“ uvedl Elcoate.

„Vypadá to jako vyvažovací ploška z křídla letadla.“

„Nejdřív jsem si myslel, že by to mohlo být něco z jachty, část kormidla. Pak mi došlo, že to vypadá spíš jako vyvažovací ploška z křídla letadla,“ popsal. Přestože Elcoate pracuje s letadly, jeho specializací je elektrotechnika, rozhodně se nepovažuje za experta, co se struktury strojů týče, proto se spojil s odborníky.

Vyplavenou část si vyfotil a snímky poslal na analýzu leteckým inženýrům. Obrátil se na jejich facebookovou stránku a požádal je, zda by byli schopni identifikovat, o co se jedná. „Kontaktovalo mě rázem spoustu lidí. Vyzvali mě, abych zavolal na úřad pro dopravní bezpečnost, což jsem udělal,“ pořízené fotky agentuře poskytl v úterý.

Tento nález spustil další vlnu spekulací, oficiální vyšetřování a pátrání sice skončilo už v roce 2017, soukromí detektivové a letečtí experti však nepřestávají doufat, že se jim záhadu podaří vyšetřit. Australský úřad pro dopravní bezpečnost uvedl, že se s největší pravděpodobností nejedná o část zmizelého Boeingu 777. Poslední trosky stroje se v roce 2015 našly na ostrovu Reunion, který je přes 10 tisíc kilometrů vzdálený od queenslandské pláže.

Expert: Neodpovídá barva ani poškození

Fotky prověřovali i členové facebookové skupiny Asociace australských pilotů. „Může to být další část z letu MH370? Záhadný kus se jeví jako vyvažovací ploška z B737 nebo B777. Část zatím zůstává na pláži, kde byla objevena,“ napsali. Naděje, které objev vzbudil, rychle uhasil letecký expert Mick Gilbert, jenž se případem zmizení letu MH370 dlouhodobě zabývá.

„Kus nevykazuje škody poškození, které by odpovídaly době, kterou trosky hledaného letounu strávily ve vodě. Hned na první pohled je jasné, že ploška neodpovídá ani barvě malajsijského Boeingu. Pokud se skutečné o vyvažovací plošku jedná, patří spíš aerolinkám Papuy-Nové Guiney Air Niugini, konkrétně jejich letu 73, který v roce 2018 sjel z ranveje na letišti v Chuuku a skončil ve vodě. Incident si tenkrát vyžádal jednu oběť,“ objasnil Gilbert.

Konspirační teorie spojené s letem MH370

Malajsijské úřady jsou připraveny případ otevřít, pouze však za předpokladu, že jim budou předloženy podložené důkazy. Záhada je oblíbeným tématem konspirátorů, kteří kromě verzí, že pilot/kopilot spáchal sebevraždu nebo že letadlo někdo unesl, pracují s hypotézou, že ho mohl nechat sestřelit ruský prezident Vladimir Putin nebo severokorejský diktátor Kim Čong-un, populární je i verze, že Boeing 777 omylem zasáhla malajsijská armáda. Možnost toho, že šlo o technickou závadu, konspirátoři nepřipouštějí. Různé bizarní teorie živí i fakt, že ještě den po zmizení letadla vyzváněly telefony některých pasažérů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi