Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok u bývalé redakce Charlie Hebdo: Dva vážně zranění, Pákistánec (18) útočil sekáčkem

Aktualizováno -
25. září 2020
22:04
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. září 2020
13:10

Muž ozbrojený sekáčkem dnes nedaleko někdejšího sídla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži napadl a vážně zranil muže a ženu. Pravděpodobného útočníka policie zadržela. Kromě něj skončilo ve vazbě dalších šest lidí, informovala agentura AFP. Prokuratura oznámila, že čin vyšetřuje jako teroristický. Také ministr vnitra Gérald Darmanin večer hovořil o islamistickém teroristickém činu. Redakce týdeníku Charlie Hebdo se stala terčem atentátu v roce 2015.

Muže a ženu, kteří si vyšli z práce na kuřáckou pauzu, napadl útočník krátce před polednem před budovou v ulici Nicolase Apperta v 11. pařížském obvodu. Podle AFP napadení jsou zaměstnanci společnosti Premières Lignes, která působí jako tisková agentura a jako televizní produkční společnost. Její ředitel Paul Moreira uvedl, že muž a žena utrpěli zranění v horní části těla a na hlavě.

„Přišel chlapík a z ničeho nic, aniž by něco řekl, na ně začal útočit; křičeli, ale naštěstí měli dost síly, aby útočníkovi utekli,“ řekl Moreira. Podle francouzských úřadů zranění nejsou v ohrožení života.

Policie v souvislosti s útokem zadržela celkem sedm lidí. Za hlavního podezřelého považuje 18letého muže původem z Pákistánu. Po činu skončil ve vazbě i 33letý Alžířan. Jakým způsobem se na útoku podílel druhý zadržený zatím není jasné. Večer francouzská média uvedla, že policie zadržela v souvislosti s útokem dalších pět podezřelých narozených mezi lety 1983 a 1996. Část z nich zajistili policisté na pařížském předměstí Pantin.

Ministerstvo vnitra vytvořilo krátce po útoku krizovou skupinu, ve které je kromě ministra vnitra Darmanina i premiér Jean Castex. Oba se spolu s pařížskou starostkou Annou Hidalgovou později vydali k místu činu. Úřady uzavřely školy v širším okolí a několik tisíc děti nesmělo několik hodin ven.

Castex prohlásil, že se útok odehrál na „symbolickém místě“, a dodal, že vláda je odhodlána bojovat proti terorismu všemi prostředky a zajistit svobodu tisku. Ministr vnitra Darmanin v rozhovoru se stanicí France 2 označil útok za „islamistický teroristický čin“. Připustil, že úřady nebezpečí v ulici Nicolase Apperta podcenily. O konkrétním nebezpečí v místě, odkud se redakce časopisu Charlie Hebdo odstěhovala před čtyřmi lety, podle něj ale policie nevěděla.

Zda dnešní útok souvisí s děním kolem Charlie Hebdo, zatím není jisté. Redakce časopisu se stala v roce 2015 terčem teroristického atentátu, při kterém zahynulo 12 lidí. Dnes vyjádřila podporu obětem nového útoku. „Celý tým Charlie Hebdo vyjadřuje podporu a solidaritu svým někdejším sousedům a spolupracovníkům a lidem, které tento strašný útok postihl,“ uvedla redakce na twitteru.

Vedení protiteroristického oddělení státní prokuratury oznámilo, že se ujalo vyšetřování vzhledem k místu a době útoku a v kontextu s probíhajícím soudním řízením. které se týká případů z ledna 2015.

Na počátku září začal v Paříži proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na atentátu islámských radikálů na redakci Charlie Hebdo a na souvisejícím teroristickém útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten a které vyvolaly odpor u řady muslimů.

Ředitelka personálního oddělní Charlie Hebdo Marika Bretová dostala nyní nové výhrůžky, kvůli kterým musela odejít z domova do úkrytu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tara-Tara ( 26. září 2020 02:59 )

to, že je Francie zasekaná víme, ale ruku na srdce...to musejí pořád ti pitomci v té reakci prudit těmi pitomými karikaturami ? pak ať se nedivějí

Lubomír Babáček ( 25. září 2020 17:57 )

Pit.mí frantíci si stále myslí, že se muslimové integrují, jako slušní, tolerantní a mírumilovní lidé. Kolik ještě potřebují důkazů, aby pochopili, že je to přesně naopak?

marlen52 ( 25. září 2020 17:50 )

vůbec se mě nelíbí když EU diktuje koho si máme vpustit do země je to naše věc EU nic dobrého nepřinesla

Milan Šmid ( 25. září 2020 14:16 )

TO CHCE ASI ZAVÉST TREST SMRTI PROVEDENÝ TÍM SAMÝM SPUSOBEM NE ???

asijo ( 25. září 2020 13:40 )

Určitě flustrovaní chudáci,na které u nás vítači čekají.

Zobrazit celou diskusi