Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Čelíme stejnému nepříteli.“ Velvyslanec Izraele Meron o vzoru v Češích, pivu a Masarykovi

Aktualizováno -
25. září 2020
08:06
Autor: Martin Valeš - 
25. září 2020
06:05

„Česko patří k největším přátelům Izraele, už Tomáš Garrigue Masaryk byl idolem,“ popsal v rozhovoru pro Blesk velvyslanec Izraele v České republice Daniel Meron (60). V mnohém se podle něj můžeme navzájem přiučit. A pro Českou republiku vidí velký potenciál i v dohodách o míru a spolupráci, které v současnosti Izrael uzavírá s arabskými zeměmi.

Tématem číslo jedna je teď v Česku i Izraeli epidemie covid-19, je to u vás podobné?

Obě země čelíme stejnému nepříteli, rychle se šířící pandemii, která se jen těžko zastavuje. A vlády obou zemí stojí před velkým dilematem mezi nutností nechat zemi a ekonomiku otevřenou a na druhé straně řešením pandemie, zdravím lidu. Mezi oběma je to velmi choulostivá rovnováha.

Na jaře obě země zavedly přísná opatření, nyní se to poněkud liší. Jak tomu rozumíte?

Po celé Evropě vidíte, jak lidé mají dost těch obtížných opatření – nosit roušky, odstup… Lidé v Izraeli i Evropě chtěli věřit, že pandemie pomalu vymizí. Ale vrátila se, a to ve velkém, po celé Evropě. Nyní jsou v Izraeli i v České republice přísná opatření o odstupu, rouškách, opatrnosti. Myslím, že v obou zemích lidé rozumí té nutnosti.

Můžete srovnat reakce Čechů a Izraelců? Kdo je disciplinovanější v nošení roušek a dodržování dalších opatření?

Řekl bych, že první vlně v březnu to byla Česká republika, kdo byl vzorem pro Evropu, pro celý svět. Jako jedna z prvních zemí nařídila roušky. I my jsme vás v tom kopírovali. Obě země zpočátku zavedly přísná opatření, v první vlně koronaviru se nám podařilo čísla snížit. Po létě, kdy se lidé setkávali a užívali si, se virus opět šíří. Podle mých zkušeností z vaší země lidé rozumějí nezbytnosti opatření. A vidím, že jak tu čísla rostou výš a výš, lidé opatření dodržují.

Hádám, že vzhledem k celkové bezpečnostní situaci země budou Izraelci zvyklí na každodenní nebezpečí a stres?

Jsou zvyklí na přísná opatření kvůli vnějším hrozbám, útokům. Žijeme si docela normálně. Když navštívíte Tel Aviv nebo Jeruzalém, uvidíte, že normálně je to velmi uvolněná země. Lidé tu patří k nejšťastnějším na světě, žijí si dobře a pohodlně, navzdory hrozbám zvenku. Tentokrát je to jiné: je to neznámá hrozba, není to jako rakety přilétávající z Gazy, od Hamásu. Je to virus, jemuž přesně nerozumíme, nechápeme jeho šíření, nevíme, jak se ho zbavit. A tahle nejistota je pro lidi znepokojující.

Díky branné povinnosti má Izrael spoustu vojáků, pomáhá to při pandemii?

Ano. Například při první vlně, když jsme potřebovali odříznout takzvaná červená města, kde se koronavirus rychle šířil. Policie nestačila, tak jsme poslali i vojáky. Rozdávali jídlo, střežili blokády, aby lidé neopouštěli červené zóny. Byla to velká pomoc. Ale armáda také hodně pomáhá dalším, unikátním způsobem při hledání způsobů, jak se s virem vypořádat. Elitní jednotky Izraele, které obvykle vyvíjejí technologie pro boj, změnily své zaměření a nyní pracují na defibrilátorech, dýchacích přístrojích a dalších věcech, které se řadí mezi nejmodernější a nejlepší na celém světě. Levné přístroje, které lze rychle vyrobit a nasadit. Armádu využíváme k omezení šíření viru, ale také k boji s ním za pomoci technologií.

Izraelský prezident Rivlin se omluvil, že vláda zklamala a neudělala dost. Dovedete si něco takového představit tady v Česku?

Jak jsem už řekl, ta rovnováha je velmi choulostivá. Žádná vláda na světě nemá přesný recept, jak přísná opatření či kolik otevřenosti je potřeba. Ten virus je nepředvídatelný, postupuje velmi rychle. Co se Izraele týče, mohu říci, že vláda si s přísnými kroky dala načas. Teď máme tvrdá opatření: dokonce celostátní karanténu na tři týdny. A vidím, že i zde v České republice máte přísná opatření pro blaho lidí.

Situace s koronavirem poněkud zastínila jinou důležitou událost, podepsání tzv. Abrahámovských dohod mezi Izraelem, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem. Jsou velebeny, že přinesou Blízkému východu ohromnou změnu, souhlasíte s tím?

Myslím, že by je měla uvítat každá země. Konečně přicházejí z Blízkého východu dobré zprávy! Země, jež neměly žádné styky, žádné diplomatické vztahy – Izrael a země Perského zálivu, tedy Spojené arabské emiráty a Bahrajn, spolu nyní hovoří, spolupracují. To je skvělá zpráva! A můžu vám říci, že to je mír mezi lidmi, ne jen mezi vládami. APEX, velká firma z Emirátů, zrovna podepsala dohodu s izraelskou Tera Group o výzkumu a vývoji léku na koronavirus. Dávají na to stamiliony dolarů. Je tu velká příležitost i pro Českou republiku, která má skvělé vědce a je lídrem v inovacích v mnoha polích. Tak proč nespolupracovat s Izraelci, s nimiž máte skvělé vztahy, i s Araby, kde máte také dobré ekonomické vztahy… takový trojúhelník bude výhrou pro všechny. Takže Abrahámovské dohody jsou skvělou zprávou pro Blízký východ i Izrael, ale také pro Evropu.

Abrahámovské dohody se podepsaly v Bílém domě. Abrahámovské dohody se podepsaly v Bílém domě. | Reuters

Říkáte, že by je měl vítat každý, avšak to se neděje, proč?

Je to velké zklamání, že někteří, dokonce v Evropě – v Česku ne, ale v Evropě – je odbývají, že to nemá velký význam. Dokud nedáte Palestincům vše, co chtějí, tak se nelze bavit o jiných mírových dohodách. To je špatný přístup. Měli bychom být nadšení z toho, co možné je, a pomalu, jedna země po druhé, normalizovat vztahy s Izraelem. A zároveň být otevření jednání s Palestinci, ale oni musejí přijít k jednacímu stolu. Někteří nás kritizují: napřed říkají, že musí vzniknout palestinský stát s hlavním městem Jeruzalémem, až pak se dá jednat s dalšími zeměmi. To je nesmysl. Palestincům jsme nabídli jednání, oni odmítli. Ale my jsme se nezastavili a jednali s dalšími zeměmi, které jsou míru s Izraelem otevřené. Také bychom měli zmínit, že klíčovou zemí za tím vším byly Spojené státy. Prezident Trump a Bílý dům stojí za tím historickým momentem mezi Izraelem a dvěma arabskými zeměmi. A další přibudou: aspoň tři, čtyři, možná pět dalších arabských zemí se k těmto dvěma přidá, vztahy se budou rozšiřovat. Je to nová éra Blízkého východu.

Můžete ty země jmenovat?

To byste měl sólokapra! Můžu jen říct, že o některých z těch zemí média tady i ve světě spekulují. Potvrdit to nemůžu, ale věci se hýbou. A mezitím už vidíme první kroky některých arabských zemí. Například Saúdská Arábie povolila izraelským aerolinkám přelety nad svým územím. Zkrátí nám to lety na východ, do Asie, o tři hodiny, takže to je pro nás dost výrazné. A dostáváme i jiné náznaky, otevřené i skrytější. Když mě pozvete na rozhovor příští týden, doufám, že pro vás budu mít novinky o dalších zemích.

Saúdská Arábie by byla v tomto ohledu nejdůležitější?

Království Saúdské Arábie rozhodně je velmi důležitou zemí, jeden z lídrů na Blízkém východě, v arabském a muslimském světě. Království respektujeme, ale to je vše, co o tom mohu říci.

Ani nějaká jednání, rozhovory na nižších úrovních se nedějí? Nemůžete říct?

Smím jen povědět, že Izrael aspiruje na jednání s co možná nejvíce zeměmi. V posledních letech a hlavně měsících bylo vidět stále víc diplomatických kroků vůči Izraeli. Teď, a to je nová zpráva, oznámil Honduras, že přemístí svou ambasádu do Jeruzaléma, což je pro nás vzrušující novina. Česká republika to také zvažovala, doufám, že se to brzy stane… Vidíme víc a víc kroků vstříc Izraeli a zlepšování diplomatického statusu Izraele.

Proč je tak obtížné mluvit, když nemáte s nějakou zemí diplomatické styky?

Mezi Izraelem a Araby? Není těžké mluvit, jsme připraveni mluvit s arabskými národy. Ale některé země arabského a muslimského světa říkají: Máme své požadavky. Když se stane to, to a to, tak se s vámi budeme bavit, jinak ne. Tuto otázku musíte položit jim. Není důvod, proč by neměl být mír mezi Izraelem a všemi jeho sousedy a nemohl normalizovat vztahy s celým arabským světem. Izrael nevnímá Araby jako své věčné nepřátele. Není náhodou, že dohody s Bahrajnem a SAE se nazývají Abrahámovské. Muslimové a Židové jsou syny a dcerami Abraháma, máme velmi podobná náboženství: islám a judaismus mají spoustu společného. Spolu s křesťanstvím to jsou tři velká monoteistická náboženství a já věřím, že můžeme s muslimským a arabským světem najít porozumění. Není důvodu, proč bychom se s těmi zeměmi neměli bavit.

Řeknu vám něco, co jsem ještě veřejně neřekl. V roce 2006 jsem navštívil Dubaj jako izraelský zástupce na konferenci OSN. S Emiráty jsme neměli žádné styky, ale nechali mě přijet. Nemohl jsem o tom mluvit, ale byli jsme tam. A dostalo se mi vřelého přijetí od velice milých lidí. Hned jsem viděl, že máme spoustu společného, že to může fungovat. A je úžasné to teď skutečně sledovat.

Čili to bylo v době, kdy jste na papíře byli nepřáteli?

Neměli jsme diplomatické styky, ale země Perského zálivu jsme nepovažovali za nepřátele. Nepřítelem Izraele je naneštěstí Írán, protože chce Izrael vymazat z mapy. Neustále to říkají. A že Spojené státy jsou »velký Satan« a Izrael »malý Satan«. Každým dnem pracují na získání jaderných zbraní, aby zničili Izrael. To je Írán. O jiných zemích nemohu říci, že jsou nepřátelé. Jsou potenciální dobří přátelé Izraele.

Proč je to tedy mírová dohoda, když nebyla válka ani nepřátelství?

Smlouva byla třeba, neboť jsme neměli otevřené, veřejné styky. Například telekomunikační společnosti nemohly mít spojení. Z Abú Dhabí jste nemohli do Jeruzaléma přímo zatelefonovat, bylo to blokováno. Banky nesměly převádět peníze. To se nyní změnilo. Máme přímé telefonické spojení. Náš ministr zahraničí často hovoří se svým emirátským  protějškem. Banky spolupracují, vyměňují si transakce. Dochází ke stykům mezi lidmi, jaké předtím nebyly možné.

Dohody také na neurčito zastavují plánovanou anexi okupovaných území na Západním břehu Jordánu. Na jak dlouho?

Říkáme, že by Palestinci měli přijít k jednacímu stolu a projednat to s námi, stejně jako každou další otázku.

A nepřišli?

Nepřišli.

Velkým problémem je tu Jeruzalém: může být hlavním městem obou států, vznikne-li Palestina?

Jeruzalém je hlavním městem státu Izrael, a po tři tisíce let také centrem židovského světa. A svět tomu tak víc a víc rozumí. Váš prezident Zeman to řekl jasně, že by tak měl být Jeruzalém vnímán. USA tam přesunuly svou ambasádu a dělají to další země. Podrývat tento status je pro nás nepřijatelné.

Takže vy lobbujete u českých politiků? Vedle prezidenta volalo po přesunutí velvyslanectví i mnoho senátorů.

Já nelobbuji, já vysvětluji. A povzbuzuji českou vládu, aby velvyslanectví přesunulo jako další země.

Jaké úkoly vám v Česku zabírají nejvíc času?

Cestování po celé zemi – Brno, sever Moravy, jižní Čechy… a setkávání se s lidmi ve školách, ve městech, vesnicích. Podpora obchodu mezi oběma zeměmi, kulturních, sportovních vztahů. Jsem moc rád, že k nim stále dochází.

Za tři týdny čeká naše země důležité sportovní utkání. Izraelská fotbalová reprezentace se utká s českou v Lize národů – 11. října bude váš tým v Izraeli a 15. listopadu izraelský v České republice. Naše největší hvězda, Eran Zahavi, zrovna přestoupil do jednoho z nejlepších týmů Evropy, PSV Eindhoven. A Ronen Ginzburg, který s hrdostí trénuje vaši basketbalovou reprezentaci, je můj přítel…

Jiní diplomaté říkali, že aby si získali Čechy, pomáhá chválit místní alkohol, souhlasíte?

Myslím, že české pivo je nejlepší na světě. Já jsem se narodil v Austrálii, tam ho také máme dobré. Izrael má mladou pivní kulturu, ale »český pivo« (přeskakuje z angličtiny do češtiny, pozn.) je rozhodně z nejlepších. Ale neptejte se mě, které… nechci bitku mezi Budvarem, Pilsnerem, Staropr… a dalšími. Navštěvuji i mikropivovary po celé zemi. A taky můžete být hrdí na své víno. Ale vozí se sem i naše výborné víno, to je další příklad spolupráce.

Jistě nás můžete v mnohém poučit o suchu, které Česko v minulých letech postihovalo.

Izrael je v zásadě pouštní země, většina je poušť nebo polopoušť. Před padesáti lety byste viděli pusto. Ale to jsme dramaticky změnili, dnes má Izrael dost vody. Zato vy jste měli minulé tři roky sucho. Loni jsem se jel podívat na Sázavu a lodě nemohly plout, jak bylo málo vody. A s dcerou jsem jel Berounku, ale zasekávali jsme se.

Takže jste se ani nemohli cvaknout a pokřtít, jak říkáme my vodáci.

Ne, naštěstí jsme se nepřevrátili. Našli jsme úsek, který byl OK. Je to nádherná oblast, u Berouna, moc jsem si to užil.

Ale na sucho máme řešení, s vašimi ministry zemědělství a životního prostředí jsem to probíral a premiér Babiš se na to díval v Izraeli. Máme expertizu, technologie, metody vodohospodářství, rádi se o to s Českou republikou podělíme.

A co další ekonomické vztahy Izraele a Česka?

Hospodářská spolupráce je na vzestupu. Spolu s Česko-izraelskou obchodní komorou spojujeme český průmysl s izraelským digitálním odvětvím, skvěle to ladí. Třeba Škoda auto přivezla do Mladé Boleslavi izraelské digitální know-how. Před třemi lety otevřela kancelář v Tel Avivu, která vyhledává nejmodernější izraelské technologie, například dobíjení baterií.

Dalším výborným příkladem spolupráce je Yuval Ben-Itzhak, můj přítel, který je ředitelem českého start-upu Social Bakers. Zrovna předminulý týden je koupila americká firma za několik miliard korun.

Když se v Izraeli řekne Česko, Československo, co se lidem vybaví?

Tři věci. Zaprvé pomoc, kterou jste nám poskytli roku 1948, když jsme bojovali za svou nezávislost. Neměli jsme žádné zbraně, abychom čelili invazi sedmi arabských zemí. Jediná země nám poslala pušky, munici, letadla: Československo. Naši první piloti tady trénovali. To v Izraeli všichni vědí a oceňují. Zadruhé jméno Masaryk. Jmenuje se po něm spousta míst: Masarykovo náměstí, ulice, vesnice-kibuc Kfar Masaryk. Je to idol, Izraelci ho zbožňovali. Byl velkým přítelem Židů a myšlenky jejich vlasti. Před pár týdny jsem navštívil Hustopeče, kde jsou pochováni jeho prarodiče. Položil jsem tam věnec.

A zatřetí je Česká republika k Izraeli jednou z nejpřátelštějších zemí. Když váš prezident Miloš Zeman přijel do Izraele a mluvil v parlamentu, Knesetu, o tomto přátelství, premiér Netanjahu mu řekl: Miloši, vy jste z celé Evropy nejlepší přátelé Izraele.

Daniel Meron v Českém ráji. Daniel Meron v Českém ráji. | archiv D. Merona

Závidí vám kolegové vaši pozici?

Skvělá otázka. Ano, závidí mi hodně. Kolegové působí v zemích, které bývají kritičtější. Z izraelských diplomatů v Evropě jsem ten nejšťastnější.

I tu máte rodinné konexe…

To moje žena. Věděla, že prarodiče odtud odešli do Vídně a pak do Londýna. Ale až tady se dozvěděla víc, když prostudovala národní archivy. Našla, že byli hlavně na Moravě: Uherské Hradiště, Bzenec, Bruntál, Olomouc a Písečné u Dačic. Všechna ta místa jsme navštívili. Na bzeneckém hřbitově jsme našli hrob jejího prapraděda z roku 1820. Neuvěřitelné. Ale pořád v manželčině rodině zůstaly nějaké zvyky: třeba jíst o Vánocích rybu. 

Na co jste nebyl připraven, když jste sem přišel?

Zejména na to, jak krásná vaše země je. Věděl jsem, jak nádherná je Praha, už dříve jsem ji s manželkou navštívil. Izraelci sem rádi jezdí, je to nejoblíbenější destinace v Evropě. Ale nevěděl jsem nic o Šumavě, Českém ráji, Jeseníkách, jeskyních Moravského krasu, spoustě dalších míst, která jsem pak navštívil. To jsou poklady, o nichž svým přátelům říkám: přijeďte sem, ale nezůstávejte v Praze, navštivte venkov, hrady, řeky, lidi. To pro mě bylo největší překvapení.

Video  Izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron  - Martin Valeš, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 27. září 2020 21:30 )

a jiný občané co ještě podléhají historickým klišé o Židech.
Ti budou hájit zákeřné teroristické útoky necivilizovaných
Palestinců, ale odsuzovat odvetné reakce mírumilovného Izraele.

denisz ( 25. září 2020 17:11 )

Byrokraté v Bruselu, někteří europoslanci a jiní.

denisz ( 25. září 2020 14:54 )

Je to úžasná zpráva, že arabské země normalizují
vztahy s Izraelem. Přinese to do regionu uklidnění.
Je smutné, že v Evropě někdo tvrdí, že to nemá význam,
dokud nedáte Palestincům vše, co chtějí ( a riskujete
zničení Izraele).

cepp ( 25. září 2020 07:35 )

Pane velvyslanče, díky za skvělý rozhovor. Takto si představuji spolupráci se spřátelenou zemí.

Zobrazit celou diskusi