Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Křeče, zvracení a toxický puch: Kolegům Navalného hodili do kanceláře neznámou tekutinu

Autor: Darina Jíchová - 
10. září 2020
14:30

Do novosibirské kanceláře spolupracovníků Alexeje Navalného, vůdce ruské opozice a kritika prezidenta Vladimira Putina, vnikli dva neznámí muži v maskách. A hodili tam láhev s neznámou „žlutou tekutinou se silným toxickým zápachem“. Tři lidi, kteří se nadýchali zápachu, museli být převezeni do nemocnice. Útok se odehrál necelý měsíc poté, co byl Navalnyj v Omsku otráven látkou ze skupiny novičok. Opoziční vůdce se zotavuje na klinice v Berlíně, uvedla stanice CNN. A podle místních lékařů začal už mluvit.

Kromě regionálního týmu Navalného spolupracovníků v kanceláři sídlí rovněž tamní opozice „Koalice Novosibirsk 2020“, která se chystá na nadcházející volby. Svoje kolegy zde krátce před otravou navštívil i Navalnyj.

Štiplavý zápach byl nesnesitelný

„V úterý sem přišli dva muži v teplákovkách a maskách - asi respirátorech, vnikli do kanceláře, jeden držel otevřené dveře, druhý vykřikoval různé nadávky a hodil dovnitř láhev se žlutou tekutinou se silným a štiplavým chemickým zápachem,“ popsala útok Olga Gusevová, projektová manažerka tamního týmu Navalného. Akci dvojice mužů zachytily bezpečnostní kamery.

Pachatelé do kanceláře přišli ve 12:25 tamního času, v tu dobu tam bylo 50 osob. Místnost museli okamžitě vyklidit, protože se „pach nedal vydržet“. „Bylo to nesnesitelné, lidé kašlali,“ dodala Gusevová. Třem dobrovolníkům se udělalo zle a musela je odvézt sanitka.

„Bylo jim nevolno, točila se jim hlava a chtělo se jim zvracet. Měli křeče a těžce se jim dýchalo,“ vypověděla Gusevová pro CNN. „Byl to opravdu velmi odporný smrad,“ přidal se Artěm Jaumbajev, jeden z hospitalizovaných dobrovolníků. „Viděl jsem muže v masce a kapuci, jak vběhl dovnitř a do davu hodil skleněnou láhev. Ta se rozbila a vytekla z ní nějaké žlutá tekutina. Cítili jsme to, i když jsme zadrželi dech. Zvedal se mi žaludek,“ doplnil.

Bezvědomí a nevolnost

„Začala mě hned bolet hlava, cítil jsem se slabý a bylo mi na zvracení. Pak se to zhoršilo, začalo mi být mdlo a pak jsem začal dávivě zvracet,“ navázal Jaumbajev. Muž vyšel z místnosti, sedl si na zem a zavřel oči. „Když jsem je znovu otevřel, ležel jsem na zemi. Prý jsem omdlel, v bezvědomí jsem podle všeho sebou cukal, měl jsem křeče. Pak mě odvezli do nemocnice,“ prohlásil Jaumbajev.

„V nemocnici jsem přestal cítit obličej, bylo to, jako když vám u zubaře dají umrtvující injekci a vy přestanete cítit část tváře. Ten pocit jsem měl po celém obličeji,“ zakončil Jaumbajev. Místní policie podle CNN případ vyšetřuje, ale zatím s tiskem odmítá sdílet jakékoliv detaily.

marais ( 14. září 2020 15:47 )

Alespoň vidí, jak ho mají doma rádi. AŤ raději zůstane u Merkel.

SCHWARZENBERG ( 10. září 2020 20:30 )

To byl Putin osobně a asistovali u toho Trump s Babišem.

Zobrazit celou diskusi