Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Verdikt mě šokoval.“ Čaputová nechápe osvobození Kočnera, Zdechovský: Tohle není fikce?

Autor: Mii, ČTK - 
3. září 2020
14:07

Překvapení a nepochopení zavládlo mezi politickými špičkami v reakci na rozsudek soudu, který z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka shledal vinným jen jednoho z obžalovaných, a to vrahova pomocníka Tomáše Szabóa. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že ji verdikt šokoval. Premiér Igor Maťovič zmínil, že strůjci vraždy chtějí uniknout spárům spravedlnosti. Soud vinu nepřiznal ani podnikatelovi Marianu Kočnerovi, který podle obžaloby vraždu objednal, ani Aleně Zsusové, která měla čin zprostředkovat.

Čaputová o svých pocitech po vynesení rozsudku promluvila na sociálních sítích. „Verdikt soudu mě šokoval a potřebuji porozumět jeho odůvodnění. Respektuji ho, ale očekávám, že hledání spravedlnosti nekončí a bude pokračovat na Nejvyšším soudu,“ napsala slovenská prezidentka, která k vyjádření připojila fotku Kuciaka se svíčkami.

Podle svých slov myslí na rodiče Jana a Martiny a přeje jim hodně sil v této těžké chvíli. „Oni, i my všichni si zasloužíme vidět vyvození zodpovědnosti vůči těm, kteří si vraždu jejich dětí objednali a zprostředkovali,“ pokračovala Čaputová.

Podobně hovoří slovenský premiér Igor Maťovič. „Zatím to vypadá, že evidentní strůjci vraždy chtějí uniknout ze spárů spravedlnosti... věřme, že spravedlnost si na oba počká,“ napsal předseda vlády na facebooku.

Vzhledem ke stavu slovenského soudnictví podle předsedy parlamentu a šéfa vládního hnutí Jsme rodina Borise Kollára nezbývá nic jiného než doufat, že soudci rozhodli na základě důkazů a skutečností a ne něčeho jiného. Bývalý premiér Peter Pellegrini připomněl, že jediným způsobem, jakým v demokratických zemích dosahovat spravedlnosti, je respektovat rozhodnutí soudů jako nezávislé složky státní moci. Je ovšem nevyhnutelné, aby o rozsudku nebylo žádných pochybností, dodal.

Překvapen rozsudkem je i český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Nechce se mi vůbec věřit, že tohle není fikce. Zdálo se, že mafie, která ovládla slovenskou politiku, se dostává pomalu, ale jistě, pryč,“ napsal europoslanec na twitteru s tím, že dnešek však ukázal, že mafie má naopak stále dlouhé prsty.

V celém případu hrálo roli pět lidí

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

V září 2018 bylo zatčeno osm osob podezřelých z vraždy a jejímu napomáhání. Z vraždy Kuciaka a Kušnírové bylo nakonec obviněno pět lidí: Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová coby druhotná objednavatelka zločinu a Zoltán Andruskó coby zprostředkovatel; z objednání vraždy novináře byl loni v březnu obviněn Kočner.

Objednávku Kuciakovy vraždy podle dostupných informací Zsuzsová, která je v médiích označována za osobu blízkou Kočnerovi, předala zprostředkovateli Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Szabóa a bývalého vojáka Marčeka. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ale ke střelbě přiznal Marček, jenž dříve vystupoval jako vrahův řidič.

Slovenský prokurátor již oznámil, že se proti dnešnímu verdiktu odvolá k Nejvyššímu soud.

Omasta ( 4. září 2020 10:15 )

Špatné je, že prokurátoři švindlují. Ale hlavně, že to dobře dopůadlo a soudy soudí spravedlivě.
Tohle není fikce. Tohle je stav, kdy si novináři můžou psát, co chcou, a hloupí lidi jim to dál věří. Proč v novinách nebylo, jak prokurátor na to přišel, že Kočner vraždu objednal a Zsuzsová to zprotřekoval.

gejzovic ( 4. září 2020 09:41 )

ale tak se prezentuješ

lufenda ( 3. září 2020 23:31 )

Je mi líto rodičů obou zavražděných a chápu jejich naštvanost. Naopak mě udivují komentáře politiků a jiných šíbrů, kteří určitě vědí, že měl Kočner dostat 25 let. Klíčenku za vrchol trapnosti posílám Čaputové. Jako právnička by měla vážit slova.

sekebo ( 3. září 2020 22:02 )

Někteří soudci jsou těžce úplatní, ale podobnost s tímto případem je samozřejmě čistě náhodn

llenourek ( 3. září 2020 22:00 )

Kaki na tobě jde vidět výplod doby, jsi naprosto mimo, vymaštěný, vylízaný stádo bez vlastního mozku, ach jo , tak se to povedlo, stádo tleská gaunerům...jak smutné

Zobrazit celou diskusi