Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyšlou Rusové do Běloruska vojáky? Kreml varovně: Smlouvy to umožňují

Autor: ČTK - 
31. srpna 2020
13:22

Pokud vyslání ruských sil do Běloruska bude nezbytné, nebude tento krok vyžadovat souhlas Rady federace, horní komory ruského parlamentu, uvedl dnes podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Peskov to vysvětlil tím, že s vysláním pomoci spojencům počítají již ratifikované smlouvy.

Mluvčí Kremlu současně podle agentury Reuters ujistil, že situace v sousedním Bělorusku zůstává pod kontrolou a nevyžaduje vyslání ruských sil na podporu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který čelí masovým protestům od vyhlášení svého vítězství v prezidentských volbách z 9. srpna.

Putin minulý týden oznámil, že na Lukašenkovu žádost vytvořil zálohu z bezpečnostních sil, ale dodal, že tyto síly nebudou nasazeny, dokud se nepokoje v Bělorusku nevymknou kontrole.

Mluvčí Peskov novinářům dnes řekl, že běloruské bezpečnostní síly a vedení země kontrolují situaci „docela jistým způsobem“. Potvrdil také, že prezidenti obou zemí by se měli setkat v Moskvě v příštích dvou týdnech.

Rusko vyjádřilo ochotu podpořit Bělorusko, při změně ústavy, bude-li o to požádáno, uvedl Peskov. Rusko v referendu, které vyvrcholilo začátkem července, schválilo změny ve své ústavě, které Putinovi umožňují zůstat u moci až do roku 2036.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PPP150W ( 1. září 2020 08:46 )

A co je horší? Když SSSR posílalo své vojáky do cizích zemí, nebo když Rusko posílá své vojáky v podstatě na své lidi?

PPP150W ( 1. září 2020 08:44 )

Asi jste při svém komentáři zapomněl, že žijete na západ od Česka. Mám tomu rozumět tak, že jste konečně našel svou identitu?

manunu ( 31. srpna 2020 14:29 )

wenzel trousil: Rusko nebo Sovětský svaz, pořád stejná sebranka

manunu ( 31. srpna 2020 14:27 )

Sysoj Psojic: Schvalují to pouze omezení jedinci, ale na zdejších diskusích je jich dost.

Zobrazit celou diskusi