Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

EU připravila sankce proti Bělorusku. Přijde rázná odveta, hřímá Lukašenko

Autor: ČTK - 
28. srpna 2020
16:06

Ministři zahraničních věcí zemí Evropské unie se na dvoudenním neformálním zasedání v Berlíně shodli na podobě sankčního seznamu, kterým potrestají osoby odpovědné za volební podvody a následné represe v Bělorusku. Novinářům to po skončení jednání řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Ten rovněž uvedl, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko prozatím na seznamu není.

Jednání v Berlíně bylo neformální, proto ministři žádná rozhodnutí nepřijali. Sankční seznam by ale podle Petříčka mohl být schválen už v příštím týdnu písemnou procedurou.

Lukašenko pohrozil odvetnými kroky v případě zavedení sankcí vůči své zemi v souvislosti s prezidentskými volbami a použitím síly vůči protestujícím.  

„Ukážeme jim, co jsou to sankce.“

„Nařídil jsem vládě předložit návrh přeorientování všech obchodních toků z litevských přístavů na přístavy jiné. Uvidíme, jak s tím budou žít,“ řekl Lukašenko při návštěvě jednoho potravinářského závodu. Podle agentury BelTA v této souvislosti uvedl, že 30 procent litevského rozpočtu tvoří přeprava zboží z Běloruska přes Litvu.

„Ukážeme jim, co jsou to sankce. Jestli se (Poláci a Litevci) doposud dostávali do Číny a do Ruska přes nás, tak teď budou létat buď přes Baltské, nebo Černé moře, aby mohli obchodovat s Ruskem,“ pohrozil rovněž Lukašenko.

Litevské ministerstvo zahraničí už zařadilo na svůj běloruský sankční seznam 118 lidí, včetně Lukašenka. Všechny tyto osoby byly podle Vilniusu zapojené do zfalšování prezidentských voleb konaných 9. srpna a do neoprávněného použití síly proti účastníkům demonstrací.

Protesty v Bělorusku

V Bělorusku propukly protesty po oznámení drtivého vítězství Lukašenka v prezidentských volbách. Mnoho lidí je ale přesvědčených, že výsledek byl zfalšovaný a že ve skutečnosti zvítězila opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Do ulic více měst, včetně Minsku, proto vyšly desetitisíce demonstrantů, proti nimž v prvních dnech brutálním způsobem zasahovaly speciální policejní síly OMON.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jolana Krätschmer ( 1. září 2020 15:21 )

Že nenapíšete, že v Německu byla demonstrace proti Covidu?! Myslím, že to se týká Evropy a ne demonstrace v Bělorusku.

eiben ( 28. srpna 2020 21:40 )

Tak demonstranti delaji bordel hazi benzin na policajty a oni se maji jen divat nebo klekat na kolena jak v Americe? Se v te EU zblaznili nebo co? Doufam, ze jim Lukasenko natre ***

e.lesanova ( 28. srpna 2020 20:09 )

EU se motá do všeho...Bělorusko v EU není a ani v ní být nehodlá, tudíž onen "zájem" EU strkat nos do záležitostí suverénní země je takové "větší svinstvo"...nemluvě o faktu, že médii předkládané zfalšování voleb je jen v rámci dohadů či zbožného přání běloruské opozice, nějak však zapomněli dodat důkazy To je stejné, že by Franta s Aše vyhrožoval Pepovi z Brna, že mu dá do úst, protože Karel z Telče se domnívá, že mu Mirek z Prahy chodí za ženou...

kralovna-vsech-mori ( 28. srpna 2020 17:14 )

EU se opět sé-re do něčeho po čem jí nic není.

Tara-Tara ( 28. srpna 2020 16:47 )

to zase vymyslela Lejnová ? jen zapomněla, že Bělorusku není v tom debilním spolku

Zobrazit celou diskusi